Hlavní obsah

Vánoční menu trochu jinak: Klobása, zlatý kapr i dort

Foto: Mona Martinů

Dort, kapr i klobása. O svátcích si můžete vychutnat vše naplno

Bílá klobása? Mnoho Čechů si ji na Štědrý den nedokáže odpustit. A samozřejmostí je i kapr a něco sladkého navíc. Chcete to letos zkusit trochu jinak? Tyhle variace stojí za ochutnání!

Článek

Bílá klobása, kapr se salátem a sváteční dort. Připravte si letošní vánoční menu trochu jinak, než jste zvyklí! Nás v redakci následující kombinace doslova naplnila štěstím. Tak snad to u vás o svátcích nebude jinak...

Bílá klobása na zelí a pivě

Na 4 porce potřebujete: 200 g bílé klobásy, 100 ml světlého piva, 200 g kysaného bílého zelí, červenou cibuli, 100 g anglické slaniny, stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje

Foto: Mona Martinů

Klobásu nemusíte smažit. I z trouby je vynikající

Postup: Klobása se jí na Štědrý den ve spoustě českých domácností, a to i přesto, že je v ní maso. Tady je jeden vyladěný recept! Olej rozehřejte v pánvi. Cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na plátky, slaninu na kostičky a vše společně na pánvi opečte. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Pekáček vyložte zelím, polejte ho pivem, poklaďte cibulovou směsí, posolte, opepřete a navrch položte klobásy. Vyplatí se je stočit do šneků a propíchnout špejlí nebo svázat provázkem. Pečte asi 20 minut.

Tip, aby se vám povedla:Pro vylepšení můžete klobásu potřít prolisovaným česnekem.

Kapr ve zlatých šupinách s bramborovým salátem

Na 4 porce potřebuje:8 filetů z kapra, 2 vejce, 2 lžíce bramborového škrobu, 100 ml mléka, 4 lžíce hladké mouky, sůl, mletý kmín, 2 hrsti kukuřičných lupínků, 200 ml rostlinného oleje. Na salát: 1,5 kg brambor, 1 mrkev, ¼ celeru, 2 lžíce octa, malou plechovku hrášku, 1 červenou cibuli, 2 kyselé okurky, 2 vařená vejce, lžičku hořčice, 150 ml majonézy, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Ulovte v obchodě rovnou kapří filety bez kostí

Postup: Filety omyjte, usušte papírovým ubrouskem, nasolte a posypejte kmínem. Mezitím v misce vyšlehejte těstíčko ze dvou vajec, škrobu, mléka a mouky. Pokud je řídké, přidejte ještě mouku. Filety do těstíčka ponořte a následně je obalte v mírně drcených kukuřičných lupínkách. Smažte v rostlinném oleji.

Salát se vyplatí udělat vždy den předem. Brambory uvařte ve slupce (stačí jim 20 minut), vodu slejte a nechte zchladit. Mrkev a celer můžete použít buď už nakládaný, anebo je povařte asi 10 minut ve vodě s octem, nechte zchladit a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno, okurky také, vejce na kostičky. Oloupané brambory krájejte na kostičky pomocí kolečka, smíchejte je s mrkví, celerem, hráškem, cibulí, okurkami, vejci, hořčicí a majonézou. Dochuťte solí, pepřem a nechte odležet.

Tip, aby se vám povedl:Kapra smažte na mírném plameni, lupínky se snadno připalují. A salát ochuťte lákem z okurek. Vyzkoušejte i domácí majonézu.

Vánoční cheesecake s brusinkami

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:130 g karamelových sušenek ke kávě, 100 g másla, 200 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 750 g cream cheese (Philadelphia, Buko, Cream Spread), 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 vejce, 300 ml 40% smetany ke šlehání. Navrch: 200 mrazených nebo čerstvých brusinek, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru krupice

Foto: Mona Martinů

Letošní favorit redakce, bez přehánění!

Postup:Sušenky rozemelte nebo rozdrťte a zalejte rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a sušenky do ní vtlačte: pokryjte celé dno i část okrajů do výšky. Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Do mísy nasypte cukr, přidejte vanilkový extrakt, cream cheese, škrob, vejce i smetanu a ručním mixérem krém promíchejte, určitě by vám to nemělo trvat méně než 5 minut. Náplň nalejte do dortové formy a cheesecake dejte péct na 55 minut.

Poté troubu vypněte, neotevírejte a nechte ho ještě 2 hodiny dojít. Pak až ho přesuňte na linku a nechte zcela zchladnout. Před podáváním nasypte do hrnce brusinky, zalejte je vodou, zasypte cukrem a asi 10 minut povařte. Podávejte společně s kouskem dortu.

Tip, aby se vám povedl:Před vložením do trouby formou párkrát bouchněte o linku, v náplni nebudou bublinky. Vyplatí se i na dno trouby položit ještě další plech s vodou, který vytvoří vlhké prostředí, cheesecake pak nepopraská.

A jaké jsou vaše tipy pro sváteční menu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama