Hlavní obsah

Vedlejší efekt nevěry, který se navíc může zdát někomu nefér: hubnutí!

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Reklama

Může být na nevěře něco pozitivního? Zdá se, že ano, neboť podle jistého průzkumu se díky ní snadněji hubne. Zvolili byste i vy nemanželský vztah jako formu redukční diety?

Článek

V souvislosti s nevěrou se dlouhodobě hovoří především o jejích negativních důsledcích na partnerský vztah a často se také probírají důvody a příčiny nevěry. Většina výzkumů se týká právě těchto věcí, ale našel se jeden, který se pokusil na cizoložství podívat jinýma očima a tvrdí, že nevěra v manželství může být užitečná, pokud jde o snižování tělesné hmotnosti.

Kdo zhubne víc?

Průzkum proběhl na webových stránkách pro ženaté a vdané osoby ve Velké Británii a zohlednil výsledky získané od 3000 účastníků. Ti byli dotázáni, zda zhubli, poté co navázali známost mimo manželství. Průzkum byl rovnoměrně rozdělen podle pohlaví a zaměřil se na 1500 mužů a 1500 žen.

A došlo k překvapivému odhalení: ženy zhubly během milostné aférky podstatně víc než muži. Celkem 62 % žen uvedlo, že jim váha ukázala asi o 4,5 kilogramu méně, zatímco pánové snížili hmotnost o 2,7 kilogramu. Jaké důvody pro tuto skutečnost autoři stránek uvádějí?

Dvojí život stojí spoustu sil

Říká se, že když muži a ženy vedou dvojí život, inklinují k nezdravému jídlu a stravovacím návykům, zajídají pocity viny či trpí stresem z ukrývání esemesek, fotografií i účtů za hotel.

Pak je tu také teorie, že s milencem nebo milenkou podvodníci jednoduše spálí víc kalorií (pochopitelně při sexu). A když je vztah teprve v plenkách, sexuální naléhavost je pochopitelně vyšší, milostná setkání častější a energie se spaluje a spaluje...

Foto: MJTH, Shutterstock.com

K nevěře patří také stres a změna životního stylu, což může vést ke ztrátě hmotnostiFoto: MJTH, Shutterstock.com

Lež způsobuje stres

Roli při hubnutí ovšem sehrávají i hormony. „Zapojení do aféry vytváří obrovský tlak. Lži, vyhýbání se přímé konfrontaci a plížení se kolem něčích zad přináší spoustu napětí a úzkosti,“ nechal se slyšet Craig Jackson, profesor psychologie z Birminghamské univerzity, který se na toto téma vyjádřil pro britský deník Daily Mail.

A popsal, že takový stres má na tělo celou řadu účinků: „Produkujete adrenalin a kortizol, zrychluje se srdeční frekvence, dýchání i krevní tlak, dochází k snížení hladiny serotoninu. To vše může podporovat spalování kalorií.“

Zohlednit se musí i změny chování: třeba oběd o polední pauze klidně vyměníte za sex. Vždyť možností, jak si tajně užít, aby na to manžel či manželka nepřišli, příliš nebývá, takže berete, co je. Kila pak jdou dolů skoro sama.

Něco za něco

Sice se jedná o příjemný benefit tajného románku, vždy je ale nutné přihlédnout k tomu, že nevěra může napáchat hodně škody, protože v životě je vždycky něco za něco. Podváděný partner aférku svého manžela/manželky vnímá jako zradu, mohou se u něho projevit poruchy spánku, migrény, žaludeční potíže a podobně.

Zároveň se sluší uvést, že na situaci velmi citlivě reagují děti, které se obávají ztráty rodičů. Ze statistik pak vyplývá, že nevěra je jedním z častých důvodů rozvodu, byť však ne jediným či nezbytným.

Reklama

Související témata:

Načítám