Hlavní obsah

Dá se zhubnout sexem? aneb Jaký je rozdíl ve spalování mezi sportem a milováním

Foto: Photology1971, Shutterstock.com

Foto: Photology1971, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mýtus, nebo realita? Určitě vás už někdy napadlo, že ve víru vášně se někdy zapotíte víc než při běhu nebo lekci tance. Takže se potom zdá rozumné považovat sex za formu kardia, při kterém se spaluje energie… Je jí ale skutečně víc než při sportu?

Článek

O významu pravidelného pohybu pro zdraví a tvarování postavy dnes už snad nepochybuje nikdo. Jenže ne všichni sport milují. Zato jiný druh fyzické aktivity, konkrétně sex, má mnohem víc aktivních fanoušků – a to i z řad těch, kdo se považují za odpůrce sportu. Je ale pravda, že se při něm spaluje stejné, nebo dokonce vyšší množství energie jako při sportu?

Spálíte víc při sexu, nebo při běhu?

Vyměnit utrpení v posilovně za hřejivou náruč partnera může znít jako skvělý způsob, jak se dostat do formy. Výsledky celé řady studií ale tvrzení, že při vášnivých hrátkách můžete spálit víc energie než při intenzivním cvičení, vyvracejí.

Například vědci z montrealské univerzity v Kanadě se energetický výdej při sexu snažili vypočítat a dospěli k závěru, že půlhodina sexu vede u žen ke spálení zhruba 69 kcal a u mužů 101 kcal, zatímco za stejnou dobu běhu žena spálí průměrně 213 kcal a muž 276 (muži mají více svalů a jsou celkově těžší, proto spotřebovávají více energie).

Podobně hovoří i výsledky dalších bádání: v podstatě se shodují, že během intenzivního cvičení spálíte až třikrát více energie než při sexu. K tomu je navíc nutné přičíst skutečnost, že průměrný pohlavní styk netrvá déle než 15 minut, což je na to, aby mohl nahradit fyzickou aktivitu, poměrně krátká doba.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jak moc se musíte činit, aby se sex stal plnohodnotným kardiem?Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jak při sexu vydat co nejvíc energie

Třebaže byste tedy sex neměli považovat za adekvátní náhradu pravidelného sportování, pravda je, že díky několika proměnným z něj můžete vytěžit více než obvykle, respektive spálit více kilokalorií. Podobně jako u klasického tréninku záleží i zde na intenzitě, délce trvání a zvolených polohách. Podle výše zmiňovaných kanadských badatelů vždy spálí víc partner, který je nahoře, zatímco ležící člověk vydá méně energie.

„Představte si, že si u televize řeknete, že si zacvičíte. Ležíte a začnete například zvedat nohy. Spálíte minimum energie. Když se ale postavíte a začnete například dřepovat, pálíte mnohem víc. U sexu je to stejné. Pokud si lehnete na záda a necháte všechnu práci odedřít partnera, počítejte s tím, že mu přenecháte i výhodu spalování a formování postavy,“ potvrzuje lektorka tance a fitness Lucie Tvrdoňová.

Nejlepší polohy pro spalování

Ke zvýšení energetického výdeje při pohlavním styku napomůže i volba vhodných poloh. Badatelé zjistili, že ženy nejvíce spalují během sexu v podřepu (188–224 kcal, muži jen 50 kcal), muži zase v psí poloze (188 kcal, ženy 103 kcal). Skvělou formou cvičení pro obě pohlaví jsou potom pozice vestoje, kde partnerky mohou spálit až 145 kcal a partneři zhruba 198 kcal. Všechny výpočty jsou myšleny na půl hodiny sexuální aktivity – s mírou intenzity a času klesá i množství vydané energie.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pokud celou dobu ležíte, příliš energie nespálíte, i když si milování užijete. Záleží tedy jen na vás, zda si chcete ze sexu udělat bootcampFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Jak získat víc hormonů štěstí

Nahrazení sportu sexem vám tedy s největší pravděpodobností postavu snů nezajistí, ale v kombinaci se správným jídelníčkemvhodným pohybem se pravidelný sex může významně podepsat na zlepšení celkové životosprávy, rozpoložení i vzhledu.

„Při sexu, podobně jako při sportu, se uvolňují vnitřní opiáty, endorfiny a enkefaliny, které v mozku navozují pocit uspokojení z dobře vykonané práce. Řada lidí, pokud toho nedosáhne sportem nebo sexem, si tyto vnitřní opiáty nahrazuje jídlem, čokoládou, což rozhodně spalování ani pěkné postavě neprospívá,“ upozorňuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z centra Mediol v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Načítám