Hlavní obsah

Veganské laky na nehty? Tohle jsou jejich výhody a nevýhody!

Foto: Seprimor, Shutterstock.com

Foto: Seprimor, Shutterstock.com

Reklama

Zajímá vás složení kosmetiky? Není vám lhostejné, jaký lak na nehty používáte? Seznamte se s veganskou verzí. Řekneme vám, proč je šetrnější, ale proč ji některé ženy nekupují.

Článek

Která žena by na sebe chtěla nanášet škodlivé kosmetické látky? Přesto to mnoho z nich dělá. Možná nevědomky – třeba proto, že se o podrobné složení produktů příliš nestarají, anebo je často zajímá jen cena či odstín. Proto jsou klasické laky na nehty stále velice oblíbené – v drogeriích jsou snadněji dostupné a také většinou levnější.

Proč veganský lak na nehty?

Nezajímá vás jen barva v lahvičce a cena, ale také složení? Například pro ženy, které vyznávají zdravější životní styl a ctí zásady veganství, je důležité, aby laky na nehty neobsahovaly žádné živočišné přísady a nebyly testovány na zvířatech – bývá to označováno také jako vegan-friendly či cruelty-free. A proto hledají alternativu.

Bez toxických látek

Oproti konvenčním mají veganské laky hned několik výhod. „Jsou určitě prodyšnější a neobsahují tolik škodlivých složek. Mezi ně patří například DBP, toluen, styren, formaldehyd, formaldehydová pryskyřice, kafr, etyltosylamid, xylen, MIT, lepek, parabeny a živočišné deriváty,“ upozorňuje manikérka Hedvika Pivoňková z OliOla studia.

A čím se tyto látky nahrazují? Využívají se veganské zdroje ze všech koutů světa a biologicky odbouratelné produkty – vše v souladu s normami pro ekologické zemědělství a kosmetiku. Při zpracování se klade důraz na využívání obnovitelných zdrojů a ochranu půdy a vody.

Získávání těchto látek, které nahradí koktejl chemických sloučenin, je výrazně dražší, proto mnoho firem nabízí levné laky, které však mají nešetrné složení. U většiny veganských laků je proto uvedeno číslo a za ním napsáno free, tedy například vegan lak 6 free, nebo vegan lak 10 free. To znamená, kolika škodlivých látek je obsah lahvičky ušetřen.

Přírodní výživa a menší zápach

V těchto výrobcích najdete výživné látky pro nehet, které mu zaručí hydrataci a zpevnění. A co je hodně důležité – také kyslík. „Veganské laky dýchají s nehtem a ve většině případů je v nich vše v jednom: výživný podlak, barva a prodyšný nadlak s vysokým leskem,“ říká Hedvika Pivoňková. Pro lepší efekt můžete použít ve veganské kvalitě i tři klasické vrstvy: podkladovou bázi, barevný lak a krycí vrstvu. K výživným látkám patří třeba červený čaj, mořské řasy a extrakty z aloe vera, citronu či zázvoru. V lacích lze nalézt i raw látky z brambor, bavlny, kukuřice, řepy a pšenice.

Veganské laky přinášejí i další výhodu. „Nemají tak silný charakteristický zápach, protože neobsahují těžkou chemii, která se přidává do tradičních výrobků. To je samozřejmě skvělé i pro manikérky v salonech. Laky také nevysušují nehty a neškodí živočichům,“ upřesňuje Veronika Lonská, majitelka e-shopu Ladybio.

Jakou mají výdrž a jak se odstraňují

Na nehtech vydrží šetrné laky většinou stejně dlouho jako konvenční a odlakovávají se stejně, ovšem lze si pořídit i veganské odlakovače bez acetonu, které obsahují například sójový či arganový olej a různé vitaminy. Jsou tedy k nehtům jemnější, i když si za ně většinou připlatíte.

Jediná nevýhoda

Ptáte se, proč veganské laky na nehty nepoužívají všechny ženy, když mají tolik výhod a jsou šetrnější? Tradiční výroba je stále levnější, a cenově proto vycházejí klasické produkty stále lépe a v běžných drogeriích jich moc neseženete. Jedinou nevýhodou veganských laků je tedy jejich cena.

Veganské podlaky a nadlaky

Foto: Archiv firmy

Zleva: Podkladová hydratační báze, 440 Kč; vrchní lak top coat, 440 Kč; oba výrobky Sundays, 10 free, prodává LíčírnaFoto: Archiv firmy

Nude odstíny

Foto: Archiv firem

Zleva: Glossworks, odstín Tanfastic Nude, 9 free, 375 Kč, prodává Ladybio. Yves Rocher, odstín Beige Radieux, 169 KčFoto: Archiv firem

Pastelové tóny

Foto: Archiv firem

Zleva: Aila Cosmetics, odstín Supernova, 13 free, 384 Kč, prodává Líčírna. 100% Pure, odstín Soul Mate, 10 free, 400 Kč, prodává BlueberryhillFoto: Archiv firem

Červená klasika

Foto: Archiv firem

Zleva: Boho Green Make-Up, odstín Corail, 10 free, 169 Kč, prodává Biooo. Handmade Beauty, odstín Tangerine, 5 free, 289 Kč, prodává EconeaFoto: Archiv firem

Tmavé barvy

Foto: Archiv firem

Zleva: Salerm, odstín Mythical, 10 free, 212 Kč. Sparitual, odstín Open Minded, 13 free, 399 KčFoto: Archiv firem

Letní nálada

Foto: Archiv firem

Zleva: Alessandro, odstín Limoncello, 6 free, 280 Kč. Handmade Beauty, odstín Papaya, 7 free, 299 Kč, prodává ZootFoto: Archiv firem

Nezapomeňte pečovat i v létě o suché ruce. Tyhle krémy jsou ideální!

Reklama

Související témata:

Načítám