Hlavní obsah

Strava bez masa, mléka a vajec? 3 největší rizika veganství

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Život bez masa si možná dovede představit řada lidí, ale veganství jde ještě o několik levelů výše. Vyřazením vajec a mléčných potravin se člověk, který si nevytvoří opravdu vymazlený jídelníček, může připravit o řadu veledůležitých látek.

Článek

Veganství je téma, které v posledních letech budí silné emoce. Snad nikdo nepopře, že se jedná o zásadní omezení jídelníčku, které nemusí každý dobře zvládnout. Nebudeme hodnotit, zda je to správná cesta či nikoli, to ať si každý rozhodne sám. Pojďme si ale říct, na jaká úskalí byste si měli dávat pozor, pokud se k takovému stravování rozhodnete.

Veganství v kostce

Pod slovem veganství se rozumí nejen způsob výživy, ale i životní styl. Vegani nejedí maso, vajíčka, mléčné výrobky ani med a jejich strava je založená čistě na rostlinných zdrojích. Že takový jídelníček rozhodně nemusí být nuda, vás přesvědčí veganský pórkový koláč nebo čočkové karbanátky s hlívovým salátem.

„Správný“ vegan by měl také odmítat kožešiny a kožené výrobky a preferovat kosmetiku netestovanou na zvířatech. Vegani podporují práva zvířat a zajímá je životní prostředí. Některé lidi motivují také zdravotní důvody – jednoduše považují živočišnou stravu za nezdravou.

Problém 1: striktnost

Značnou komplikací veganství je velká přísnost například oproti vegetariánství. Ačkoli se to může při počátečním nadšením zdát jako banální důvod, většina lidí opravdu skončí, protože toho, co je potřeba hlídat, je zkrátka příliš.

Nejde jen o to, že odmítnete sklenici mléka a steak. Už nikdy si nedáte obyčejnou zmrzlinu, italské rizoto, bramborovou kaši ani nezajdete do oblíbené cukrárny na větrník. Co je ale důležitější, v konvenční neveganské restauraci se prakticky nenajíte. Pojedete-li na výlet, buď si vždy budete muset najít podnik s veganským menu, což nebývá jednoduché, nebo si zabalit jídlo na celý den.

Řešení: Jste-li ochotni si každý den vařit sami, hodně známých receptů má veganské verze. Chuť je odlišná, ale mnozí vegani tvrdí, že je to jen otázka zvyku.

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Vegan se v běžné restauraci nenají a najít podnik, který nabízí veganské jídlo, nebývá snadnéFoto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Problém 2: bílkoviny

„Bílkoviny rostlinného původu nejsou tak kvalitní jako bílkoviny původu živočišného. Zejména proto, že neobsahují všechny nepostradatelné esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a ve správném poměru,“ upozorňuje nutriční odbornice z iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá.

Řešení: Veganská strava může poskytnout dostatek kvalitních bílkovin, pokud se nad sestavením jídelníčku opravdu důkladně zamýšlíte a umíte potraviny správně kombinovat. „U každého rostlinného zdroje se složení aminokyselin v bílkovině liší, a tedy v každé potravině může být nedostatková jiná aminokyselina. Vhodnou kombinací různých rostlinných zdrojů lze všechny potřebné aminokyseliny získat – výborně takhle funguje kombinace obilovin a luštěnin,“ vysvětluje odbornice na kvalitu potravin ze společnosti STOB Hana Málková.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Bílkovin je v rostlinných zdrojích dost, stačí jen zkombinovat obiloviny a luštěninyFoto: nadianb, Shutterstock.com

Problém 3: vitaminy a minerály

Často diskutovaným tématem je vitamin B12, který má vliv na paměť a snižuje riziko srdečních chorob. Nachází se pouze v potravinách živočišného původu, vegani ho tedy z běžné stravy nemohou získat. Minerály jako železo, zinek nebo vápník je sice možné z rostlinné stravy získat, ovšem kvůli nižší vstřebatelnosti bývají u veganů nedostatkové. Problém bývá i s vitaminem D, který člověk získává nejen ze slunečního svitu, ale taktéž se stravy, přičemž živočišné potraviny představují kvalitnější zdroj.

Řešení: Je potřeba zamyslet se nad vhodnou suplementací nedostatkových látek prostřednictvím doplňků stravy – vitamin B12 vegani ani jinou cestou než „uměle“ organismu nedodají.

Co si o veganství myslíte? Je pravda, že je veganská strava nejlepší prevence proti rakovině?

Reklama