Hlavní obsah
3,4
(21)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte letos o Velikonocích pro nás netradiční dezert z odpalovaného těsta zvaný éclair. Francouzi ho milují a není divu. Krásně vypadá, a ještě lépe chutná.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Na těsto
  • 120 ml vody
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
  • 90 g hladké mouky
  • 3 vejce
Na krém
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
Na ozdobu
  • čerstvé ovoce
  • lyofilizované ovoce
  • čokoládové vajíčko
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že dáte do rendlíku máslo, vodu a špetku soli a směs na plotně rozpustíte (nesmí ale vařit).

02.

Do máslové směsi přidejte mouku a pak těsto 2 až 3 minuty takzvaně odpalujte (míchejte ho nejlépe pomocí stěrky tak, až se bude oddělovat ode dna i stěn nádoby). 

03.

Odpálené těsto nechejte zchladnout a následně do něj zašlehejte postupně 3 vejce (měla by mít při zašlehávání pokojovou teplotu). 

04.

Takto připravené těsto dejte do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem z něj pak vymačkávejte podlouhlé banánky – takzvané éclairs. Můžete je udělat i vyšší a po upečení je rozříznout, případně vytvořte banánky naopak nižší a pak je šlehačkou spojte.

05.

Éclairs pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 10 min. Při pečení neotvírejte troubu, jinak by vám éclairs nevyběhly.

06.

Mezitím, co pečete éclairs, vyšlehejte smetanu do šlehačky (pokud máte raději sladší dezerty, šlehačku můžete ještě dosladit lžící moučkového cukru).

07.

Po upečení nechte éclairs vychladnout a poté zdobte vyšlehanou smetanou, čerstvým i lyofilizovaným ovocem a čokoládovými vajíčky, zde se fantazii meze nekladou. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Já jsem použila čerstvé kiwi, lyofilizované maliny, barevná čokoládová vajíčka a vršek jsem posypala nasekanými pistáciemiFoto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte naše další velikonočně laděné sladké recepty, třeba velikonoční perníčky nebo jedlá čokohnízdečka.

Reklama

Související témata: