Hlavní obsah

Velikonoční trhy, přelet nad Afrikou v Benešově a návrat do minulosti v Kouřimi: kam o víkendu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ač se dnes od novinářů čekají kachny a serióznost může jít stranou, my pro vás máme seriózní a skvělé tipy, kterak si udělat duben zábavný a akční. Kam vyrazit do přírody a kde najdete velikonoční atmosféru?

Článek

Jaro chvíli předstíralo, že je připravené převzít nadvládu nad počasím, ale zima ještě neřekla své poslední slovo. Možná proto se dubnovému počasí říká aprílové, dělá si z nás srandu. Čekají nás návraty chladného počasí, takže se vám budou hodit i tipy na zážitky, u kterých se zahřejete.

Virtuální realita v Kvantáriu

Unikátní projekt byl realizován v Benešově u Prahy. V Kvantáriu, největším parku virtuální reality ve střední Evropě, najdete pět pater plných nejmodernějších technologií, světelných instalací a spoustu dalších věcí, které osloví fanoušky sci-fi, větší i menší děti s rodinami i nadšence do digitálních technologií.

V důlním vozíku se vydejte do podzemí, paradoxně vás jako vesmírný modul vynese až ke hvězdám. Adrenalinovou jízdu si můžete užít na závodní motorce a nádherným zážitkem bude pozorování podmořského světa. V horkovzdušném balonu se proletíte nad africkou divočinou, navštívíte světoznámá muzea a podíváte se i do budoucnosti.

Vstup je pro děti od 3 let, otevírá se v sobotu 2. dubna a je dobré si včas rezervovat lístky.

Foto: kvantario.cz

Těšte se na výlet do vesmíru i jiné virtuální zážitkyFoto: kvantario.cz

Velikonoce v Kouřimi

Velikonoce jsou za rohem a to je ideální doba připomenout nejen dětem obyčeje, které se s tímto svátkem pojí. Ideální je vzít je do kouřimského Muzea lidových staveb kousek od Kolína, kde můžete až do 24. dubna navštívit výstavu Velikonoční čas. Některé instalace přiblíží postní dobu na českém venkově, jiné vás seznámí se zvyky, které se vztahovaly k jednotlivým postním nedělím (Družebné, Smrtné a Květné) či zvykům Svatého týdne. Najdete zde slavnostně prostřený stůl plný velikonočních dobrot a poznáte i kouzelné úkony, které měly našim předkům zajistit prosperitu.

Otevřeno je od pátku do neděle, od 10 do 16 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Načerpejte inspiraci a doma můžete některé tradiční pokrmy vyzkoušetFoto: Profimedia.cz

Dům přírody Žďárských vrchů

Krajina Vysočiny je nádherná, ale ne vždy je ideální počasí na procházky nebo výlety na kole (10 tipů na ty nejlepší), někdy si od výšlapů chcete dát pauzu. Doporučujeme udělat si výlet do vesničky Krátká u Sněžného, kde najdete v historickém statku moderní interaktivní expozici, která okouzlí malé i velké milovníky přírody.

Dům přírody Žďárských vrchů je rozdělen na čtyři části: Divočina, Zápas (člověka s přírodou), Smíření a Proměny krajiny. Každou najdete v samostatné místnosti a během procházení poznáte, jakým vývojem zdejší kraj procházel. A pozor! Tady není zakázáno na exponáty sahat, naopak. Vezmete tu do ruky třeba staré litinové kladivo nebo šindele.

Dům přírody je architekty oceňovanou stavbou a můžete jej navštívit o víkendech od 10 do 15 hodin. A za procházku stojí i samotná vesnice Krátká, která je plná malebných lidových staveb.

Foto: Miloš Neumann

Chodit přírodou je jedna věc, ale chodit přírodou, o které toho spoustu víte? Foto: Miloš Neumann

TV seriál: Podezření

Pro všechny, kdo nedávno pouštěný seriál prošvihli. Pamatujete si mediální humbuk okolo vyšetřování podezřelého úmrtí v rumburské nemocnici? Podezření tehdy (v roce 2014) padlo na zdravotní sestru, která strávila rok a půl ve vazbě, než byla zproštěna viny. Média tehdy nerespektovala presumpci neviny a nazývala ji Sestra Smrt a podobně.

Tento případ volně inspiroval tvůrce dramatické minisérie Podezření. Do hlavní role byla obsazena Klára Melíšková (50), protivnou a upjatou zdravotní sestru zahrála naprosto přesvědčivě. Její Hana Kučerová sice není sestřička, která by pacienty na rukou nosila, ale je fakt, že je nesympatická a na všechny protivná, automaticky důvod hned uvěřit, že je vrah?

Když během její služby náhle zemře pacientka, padne podezření na ni. Vzhledem k jejím vztahům s okolím se neobjeví nikdo, kdo by její vinu zpochybnil, naopak ji všichni odsoudí ještě dřív, než soud vyřkne svůj verdikt.

Seriál si můžete pustit z archivu České televize.

Foto: Česká televize

Nebyla milá ani na své blízké, ani na pacienty. Ale to přece ještě z člověka nedělá vraha Foto: Česká televize

Kniha: detektivka Zubař

Když nějakého detektiva přirovnáte k Sherlocku Holmesovi, rozhodně to vzbudí pozornost. A tu si George Cross, hrdina nové detektivní série Tima Sullivana, zaslouží.

Proč? Je to detektiv s Aspergerovým syndromem, což jeho okolí velmi znesnadňuje komunikaci s ním. Je považován za podivína či asociálního pedanta, který neumí poděkovat a chová se neurvale, podobně jako Sherlock Holmes.

Zároveň je ale skvělý ve své detektivní práci a považuje za naprosto samozřejmé, že dostane-li případ, vyřeší ho. A to má v plánu udělat i s příběhem zavražděného bezdomovce. Nespokojí se s prvním podezřelým, a když zjistí, jakou měl zavražděný muž historii a jak špatně bylo vedené vyšetřování vraždy jeho manželky, pustí se do pečlivého pátrání.

Foto: Archiv nakladatelství

Zubař, Tim Sullivan, nakladatelství Kalibr, 320 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám