Hlavní obsah

Vězni ve vlastním bytě. Rady, jak lockdown s rodinou přežít

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Děti se učí z domova, vy z něj pracujete. Najednou jste celá rodina 24 hodin denně, 7 dní v týdnu pohromadě. A není to romantika, je to zatraceně těžké. Jak se z toho nezbláznit? Jak se vyhnout ponorce, stresu a nervům? Tady je pár rad, které mohou pomoci.

Článek

Současná doba plná omezení, zákazů a příkazů je těžká pro každého. A v ohrožení jsou třeba i rodiny, kde se najednou ocitli doma všichni členové. V malém prostoru, s omezenými možnostmi volnočasových aktivit, zato s tunou pracovních a školních povinností. Každý je unavený, napružený, otrávený. Stačí málo a veškerá rodinná pohoda je ta tam. Tady je pár rad, které by vám mohly nynější situaci alespoň trochu ulehčit.

1. Rozdělte si povinnosti

Máte svoji práci, děti zase školní povinnosti, s nimiž obzvlášť ti malí potřebují pomoct. K tomu je potřeba obstarat domácnost, nákupy, vaření a podobně. Proto se o povinnosti podělte! Udělejte si rodinnou poradu a dohodněte se, kdo za co přebírá zodpovědnost. Vy můžete pomoct prvňáčkovi s online výukou, manžel se zase může postarat o oběd. A starší dítko jistě zvládne třeba vysát nebo zapnout myčku.

2. Time management

Vše dobře naplánovat a časově vyladit je základ úspěchu. V prvé řadě nenechávejte věci na poslední chvíli. Ať se děti na online výuku přihlašují alespoň s malým předstihem, kdyby se vyskytly technické problémy, tak ať máte čas je vyřešit. Stejně tak zodpovědně přistupujte i ke svým pracovním povinnostem (videoporadám, chatům, telefonům…).

Každý večer si v klidu všichni sedněte a porovnejte své zítřejší povinnosti. Nachystejte si vše, co budete potřebovat: školní pomůcky, pracovní podklady, ale třeba i ingredience na přípravu oběda.

Pomoct může například velký rodinný rozvrh na lednici, ze kterého každý snadno vyčte, kdy vynést koš, kdy se učit a kdy tatínka nerušit, protože má pracovní poradu. Jeden dospělý by však měl být vždy k dispozici, kdyby děti něco potřebovaly.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Vařit, uklízet, pracovat, učit se s dětmi. Na jednoho je toho prostě moc, proto si práci rozdělte a udělejte si i časový plánFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

3. Vlastní prostor

Hodně záleží na tom, jak to vypadá u vás doma. Je samozřejmě rozdíl, zda žijete v domě, kde má každý svůj pokoj, nebo v malém panelákovém bytě. Ale zkuste to vymyslet tak, aby každý člen domácnosti měl nějaké své místo. Třeba malý koutek, který můžete provizorně oddělit závěsem z prostěradla. Věřte, že mít místečko, kde můžete v klidu pracovat či rozjímat, je nesmírně důležité.

4. Nerušit, prosím!

Aby vás na vašem místě opravdu nikdo nevyrušil, domluvte si v rodině nějaké znamení, které bude jasně signalizovat, že teď jako byste tam nebyli. Může to být vlaječka, kterou si dáte na stůl, cedulka na dveře, zatažený závěs. Cokoli, co ostatní členy rodiny upozorní na to, že pokud nehoří, tak teď na vás nesmí mluvit a nic po vás chtít.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Zvládnout svoji práci a distanční výuku dětí z domova je náročnéFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

5. Čas o samotě

Každý ovšem potřebuje i prostor a čas pro relaxaci a nabrání sil. Nesnažte se tedy dělat věci za každou cenu společně, naopak, vzájemně si dopřejte prostor. Můžete se jít každý sám projít, vyvenčit psa, zajet na nákup nebo si zalézt do koupelny a dopřát si dlouhou a nerušenou koupel. Každý den byste si měli naordinovat čas pro sebe, prospěje to celé rodině.

6. Čas s rodinou

Stejně tak je ale důležitý i čas, který strávíte společně. A tím nemyslíme společné řešení povinností, ale zábavu! Zkuste si každý den naplánovat nějakou činnost, která vás bude všechny bavit. Můžete si zahrát nějakou společenskou hru, pustit film, jít na procházku.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Najděte si čas i na zábavu a odpočinek. Chvíle, kdy neřešíte nic zásadního, přispívají k rodinné pohoděFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

7. Dbejte na životosprávu

Tohle „uvěznění“ člověka svádí k tomu, aby tak trochu zpustl a polevil. Zítra nikam nejedete, tak proč byste si nedali o skleničku vína víc. Kdo by se dělal se salátem, chleba s paštikou bude k večeři stačit. Jenže pozor! To, co jíte a pijete, má velký vliv nejen na vaši fyzickou pohodu, ale i na tu psychickou. Tak se snažte žít zdravě a nepřehánět to s alkoholem ani jídlem.

8. Upřímnost

Je to poslední, ale možná ta nejdůležitější rada. Jste rodina, máte se rádi, tak k sobě buďte upřímní. Mluvte spolu, netutlejte v sobě své pocity, strachy a obavy. Když vás něco štve, řekněte to. Když vám něco udělá radost, také to řekněte! Sdílejte, svěřujte se, protože pokud si domácnost zaplavíte nevyslovenými stesky, brzy u vás doma bude tak dusno, že vám dojde dech!

Umět spolu mluvit a probrat i nepříjemné věci je ve vztahu zásadní. Tohle je Desatero správné komunikace. Ovládáte ho?

Reklama

Načítám