Článek
Na některé tradiční vánoční perníčky je třeba mít nejen správný recept, ale i notnou dávku trpělivosti. Nejsou totiž ihned k jídlu, a mohou být dokonce tvrdé jako „podrážka“. Teprve časem začnou měknout a vláčnět a za pár týdnů jsou skvostné.
Nejlepší recepty na perníčky, které se musí rozležet
Jsou skvělé, jen na chvíli, kdy budou nejlepší, je třeba si pár týdnů počkat. Které perníčky je dobré upéct nějaký čas dopředu? Tady je výběr těch nejlepších:
Jak skladovat perníčky, aby změkly
Některé druhy perníčků jsou tvrdé a potřebují čas, aby nasály vzdušnou vlhkost, rozleželo se v nich koření, „dozrály“ a byly dokonalé. Trvá to dva až tři týdny. A je pravda, že odležení svědčí i perníčkům, které jsou hned měkké.
Po upečení nechte perníčky úplně vychladnout, uložte je do plechové dózy a vložte k nim kousek jablka nebo plátky pomerančové kůry. Obojí podpoří zrání a vláčnost. Jablko pravidelně kontrolujte a vyměňujte, aby nezačalo plesnivět, protože pak se plíseň pustí i do pečiva.
Kdy zdobit vánoční perníčky
A kdy perníčky zdobit: ještě tvrdé, nebo až před konzumací? Bílková poleva se obvykle dává ještě před uložením do krabice, aby spolu s těstem také „dozrála“. Pokud zdobíte čokoládou nebo barevnými polevami, udělejte to klidně až těsně před Vánoci, bude pak krásně lesklá a čerstvá.













