Hlavní obsah
2,9
(245)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Jak si dopřát pořádné jídlo, zároveň ale nestrávit v jarním počasí u plotny dlouhé hodiny? Máme tip, jak na to vyzrát: Tuhle polévku budete mít hotovou za chvilku a za pár korun se dosyta nají celá rodina.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Polévka
  • 4 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 g soli a pepře
  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
Na dochucení
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 ml zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Do hrnce dejte na kousky nakrájené brambory, nahrubo nasekanou cibuli, a na drobnější plátky nakrájený řapíkatý celer a mrkev. Zalijte vývarem, osolte a opepřete podle chuti a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 10 minut.

02.

Přidejte prolisovaný česnek a pokrájené kysané zelí a uvařte zcela doměkka. Podle toho, jak chcete polévku kyselou, zelí propláchněte, nebo naopak přidejte i trochu nálevu ze zelí. 

03.

Úplně nakonec vmíchejte propláchnuté sterilované fazole, aby se prohřály, Podávejte posypané bylinkami (skvělá je vodnice, pažitka nebo třeba řeřicha). Podle chuti si můžete přidat opečené plátky slaniny nebo vmíchat trochu zakysané smetany,

Tip

Tato polévka je tradičním jídlem na Velký pátek. Přejeme vám dobrou chuť.

Dostali jste chuť na pořádné fazole? Zkuste si je udělat s chorizem. A jestli vám víc chutnají studené, máme pro vás také recept na výbornou fazolovou pomazánku.

Reklama

Načítám