Hlavní obsah

Vydatná polévka s bramborami, zelím a fazolemi

Hodnocení:
(78)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jak si dopřát pořádné jídlo, zároveň ale nestrávit v jarním počasí u plotny dlouhé hodiny? Máme tip, jak na to vyzrát: Tuhle polévku budete mít hotovou za chvilku a za pár korun se dosyta nají celá rodina.

Ingredience pro:
5 porcí
Na polévku
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžíce bylinek
Na dochucení (nemusí být)
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 ml zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Do hrnce dejte na kousky nakrájené brambory, nahrubo nasekanou cibuli, a na drobnější plátky nakrájený řapíkatý celer a mrkev. Zalijte vývarem, osolte a opepřete podle chuti a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 10 minut.

Krok 2: Přidejte prolisovaný česnek a pokrájené kysané zelí a uvařte zcela doměkka. Podle toho, jak chcete polévku kyselou, zelí propláchněte, nebo naopak přidejte i trochu nálevu ze zelí. 

Krok 3: Úplně nakonec vmíchejte propláchnuté sterilované fazole, aby se prohřály, Podávejte posypané bylinkami (skvělá je vodnice, pažitka nebo třeba řeřicha). Podle chuti si můžete přidat opečené plátky slaniny nebo vmíchat trochu zakysané smetany,

Tip: Tato polévka je tradičním jídlem na Velký pátek. Přejeme vám dobrou chuť.

Dostali jste chuť na pořádné fazole? Zkuste si je udělat s chorizem. A jestli vám víc chutnají studené, máme pro vás také recept na výbornou fazolovou pomazánku.

ynezorPumanzeSaNyknalC