Hlavní obsah

Výpověď dohodou neexistuje! Na co dalšího je dobré si dát pozor, když dostanete padáka

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se, že dostanete výpověď, protože firma v krizi skomírá? Máme pro vás pár zásadních informací, které vám pomohou uhlídat vaše práva.

Článek

Poslední měsíce znamenají pro mnohé nejistotu. Není jasné, kolik firem přežije dopady protiepidemických opatření spojených s koronavirem, a jestli to nebudete právě vy, kdo přijde o práci. Patříte mezi ty, kteří se bojí výpovědi, protože má váš zaměstnavatel finanční problémy? Na co si dát pozor?

Výpověď kvůli finančním obtížím

Zaměstnavatel vám může dát výpověď, ale vždy to musí udělat jen z důvodů uvedených v zákoníku práce. „Jeho případné finanční problémy mezi oficiální výpovědní důvody ale nepatří. Finanční problémy zaměstnavatele ho nikdy neopravňují k jednostrannému okamžitému zrušení pracovního poměru,“ říká advokátka Lucie Kalašová spolupracující s firmou bpv Braun Partners.

Proto si může hledat jiné, většinou organizační důvody, které jsou ale automaticky spojeny s povinností vyplatit vám odstupné alespoň za tři měsíce (pokud jste pro zaměstnavatele pracovali víc než dva roky), a ještě dvě měsíční mzdy, protože výpovědní lhůta jsou právě dva měsíce.

Okamžité zrušení pracovního poměru

Výpověď bez výpovědní lhůty a odstupného můžete dostat jen v případě hrubých prohřešků, jako je například delší neomluvená absence, požívání alkoholu nebo drog během pracovní doby, krádež nebo násilný konflikt mezi zaměstnanci.

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Okamžitá výpověď bez nároku na cokoli vám může být dána pouze za hrubé porušení kázněFoto: ldutko, Shutterstock.com

Nucená dovolená a výplata

Bez prostředků byste neměli zůstat ani ve chvíli, kdy firma přišla o zakázky a uzavřela provoz. „Jste-li připraveni pracovat, ale nemůžete, protože vám zaměstnavatel žádnou práci nedal, můžete mít po tuto dobu nárok na náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku,“ upozorňuje Lucie Kalašová.

Pokud má zaměstnavatel potíže nebo pro vás nemá dost práce, může vám nařídit dovolenou, ale musí vám to oznámit nejméně 14 dní předem, nedohodnete-li se na kratší lhůtě. „V důsledku snížení odbytu či poptávky může zavést takzvanou částečnou nezaměstnanost. To znamená, že vám bude za odpracované hodiny náležet mzda v plné výši. Za zbývající neodpracované hodiny dostanete minimálně šedesát procent průměrného výdělku,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Výpověď dohodou neexistuje

Někteří zaměstnavatelé se právě v této krizové době snaží na výpovědi dohodnout. Výpověď dohodou ale neexistuje. Pracovní poměr může skončit pouze výpovědí ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele, nebo dohodou obou stran o ukončení pracovního poměru. „Výpověď dohodou je kočkopes, jehož někteří nepoctiví zaměstnavatelé zneužívají, když chtějí uvést svého zaměstnance v omyl a vmanipulovat ho do méně výhodného způsobu rozvázání pracovního poměru,“ varuje právnička.

Zkrátka, pokud vám chce dát zaměstnavatel výpověď, musí k tomu mít zákonný důvod a dát vám odstupné. Výjimkou je výpověď pro hrubé porušení pracovních povinností. Pokud vás vmanipuluje do podepsání „výpovědi dohodou“, pak právě o odstupné můžete přijít.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pro mnoho lidí je překvapením, že výpověď dohodou vlastně neexistujeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Dohodnout se ale můžete

Na dohodě o ukončení pracovního poměru se samozřejmě se zaměstnavatelem dohodnout můžete, ale hlídejte si, aby to byla písemná dohoda. Datum ukončení může být aktuální, tedy den, kdy jste dohodu uzavřeli, nebo mít jakékoli budoucí datum. Nikdy ale nelze ukončit pracovní poměr zpětně.

V dohodě nemusí být uveden důvod rozvázání pracovního poměru. Její podepsání si nemůže ani jedna strana vynucovat. Také byste měli vědět, že i při ukončení pracovního poměru dohodou můžete mít nárok na odstupné. Ovšem pak do dohody musíte napsat jako důvod to, co nárok na odstupné zakládá, třeba zrušení vaší pracovní pozice.

Pozor na důvod výpovědi

Právě způsob a důvod rozvázání pracovního poměru je zásadní nejen kvůli odstupnému, ale i ve chvíli, kdy se následně chcete zaregistrovat na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Může mít vliv především na výši vyplácené podpory v nezaměstnanosti. „Výplata odstupného má vůči podpoře v nezaměstnanosti odvalující účinek, tj. nárok na podporu nezaniká, ale posouvá se o tolik měsíců, za kolik vám bylo vyplaceno odstupné,“ říká právnička Lucie Kalašová.

Reklama

Související témata:
Odstupné

Načítám