Hlavní obsah

Vyrobte si mast z rýmovníku: Uleví při nachlazení!

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rýmovník je v domácnostech čím dál oblíbenější rostlinou, neboť umí pomoci při nachlazení i rýmě. A to se v následujícím období může hodit. Proto vám ukážeme, jak si z něj jednoduše vyrobíte léčivou mastičku.

Článek

Období nachlazení právě začalo, a tak není divu, že se doma předzásobujete různými vitaminy, pilulkami a kapičkami na posílení imunity i léčbu respiračních onemocnění.

Nemusíte však běžet vždy hned do lékárny, občas spolehlivě pomohou či uleví i babské rady, příroda a doma vyrobené sirupy či mastičky. A my vám dnes poradíme, jak si takovou mast proti rýmě a ucpaným dutinám vyrobíte snadno sami. Stačí, když budete doma pěstovat rýmovník.

Nenáročná rostlina

Rýmovník zvaný také mexický eukalyptus je léčivá rostlina, kterou můžete doma pěstovat v pokojové teplotě. Potřebuje jen více světla a pravidelnou zálivku. Pozor však na přelití, neboť rostlina je háklivá na přemokření. Že je vody moc, poznáte podle černajících listů. Rychle se množí, a proto z ní snadno můžete vyrobit mastičku, která pomůže na odřený nos od rýmy, ale i na popáleniny. Pojďte se podívat, jak na to.

Co budete potřebovat

Nachystejte si zhruba 15 až 20 lístků rýmovníku a cca 100 ml tuku, který bude nosným základem. My jsme použili kosmetickou vazelínu z drogerie, ale lze použít i kokosový olej s trochou včelího vosku nebo bambucké máslo. Dále si připravte čisté uzavíratelné nádobky různých velikostí (mohou být skleněné i plastové), do kterých mastičku přelijete přes sítko či plátýnko.

Foto: Autorka

Základem mastičky je rýmovník a vazelína. Skleničky na hotový produkt musí být čisté a suchéFoto: Autorka

Jak postupovat

Foto: Autorka

Nejprve si nakrájejte či natrhejte lístky, klidně i se stonky, na malé kousky a přidejte je do kastrůlku k rozpuštěné vazelíně. Spolu s vazelínou je zahřívejte (nevařte) zhruba po dobu dvou hodin, než se dostatečně vylouhují. Vychladlou směs dejte přes noc do ledniceFoto: Autorka

Foto: Autorka

Následující den směs znovu zahřívejte zhruba hodinu až dvě a klidně přidejte ještě pár čerstvých lístků rýmovníku, bude výrazněji vonět. Poté přelijte vylouhovanou směs do čistých nádobek přes husté sítko či plátýnko. Mastičku uchovávejte v chladuFoto: Autorka

Jak mastičku použít

  • Namažte ji pod nos při rýmě, aby nebyl odřený a aby se uvolnily dýchací cesty. -
  • Potřete jí spáleniny či odřeniny, aby se rychleji zahojily. -
  • Vmasírujte ji na hrudník pro pomoc s odhleněním. -
  • Krouživými pohyby jí potřete spánky při bolestech hlavy. -

Reklama

Načítám