Hlavní obsah

Za jak dlouho sníte kelímek hořčice aneb nejen české rekordy

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou vynalézaví a pro trochu legrace, uznání a slávy jsou schopní vymyslet kdeco. Velmi kreativní jsou zejména v oblasti rekordů – tam vymýšlejí i docela šílené věci. Jak rychle je člověk schopný sníst kelímek hořčice nebo kolik včel na těle je dost včel?

Článek

Rekordy se nedosahují jen v nejrůznějších sportovních disciplínách, ale i ve zcela obyčejných činnostech, jako je třeba konzumace nějaké potraviny. Ale tím to zdaleka nekončí. Našli jsme nejšílenější české i světové rekordy. Nechybí kelímek hořčice, živé šaty ze včel nebo jeden pořádně starý mléčný zub.

Pojídání hořčice

Výkon vskutku hodný uznání podal Roman Steklý z Lázní Bohdaneč 2. dubna roku 2018 a vysloužil si tím zaregistrování do České databanky rekordů. Obsah dvoudecového kelímku polotučné hořčice v něm zmizel za pomoci polévkové lžíce za 16,37 vteřiny.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Výzva pro milovníky hořčice! Pusťte se do tréninkuFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Nepovedené rekordy

Věděli jste, že můžete mít rekord i v tom, že se vám nepodaří žádného rekordu dosáhnout? Lukáš Šilc ze Zlína ho má. V Česku drží prvenství v největším množství neúspěšných pokusů o nejlepší výkony v průběhu 60 minut. V listopadu loňského roku se během jedné hodiny pokusil 46krát pokořit různé rekordy: sportovní, rychlostní, paměťové i logické. Zábavné kratochvíle si pro muže slavícího narozeniny připravili jeho přátelé – a skončilo to tímhle rekordem. Ovšem pozor! Narozeninové oslavy mohou dopadnout docela jinak.

Nejstarší mléčný zub

Rekordu lze dosáhnout i tak, že se vlastně o nic nepokusíte. Marie Kostrhůnová z Valašského Meziříčí to nechala na přírodě. Do databanky rekordů byla zaregistrovaná v březnu 2018 na základě skutečnosti, že měla v 62 letech v ústech ještě jeden dětský mléčný zub. Šlo o třetí zub vlevo dole a nález potvrdil stomatolog.

Kreativní úkol od A do Z

Tomáš Bezrouk z Brna si opravdu lámal hlavu, ale výsledek se vyplatil. Od prosince 2017 drží rekord ve vytvoření věty, jejíž slova začínají postupně na každé písmeno abecedy, od A až po Ž. A od každého písmene je ve větě jedno slovo. Věta, kterou najdete v České databance rekordů, zní: „Adresuji básnickou citaci časoprostoru, danou ďábelsky extravagantní fonetickou genialitou hudebního charismatického instrumentu, jakožto klenotu luxusně mistrovského; nástroj ňoumův opředený pravěkými quetzalovskými rituály říše starých šamanů, tóny ťukajících u věhlasného Waldemarova xylofonu yardového ze železa.“ Panečku!

Oblek ze včel

Většina lidí má problém už s tím, když si na ně sedne jedna včela. Čínský včelař Gao Bingguo ovšem nemá potíže ani s metrákem. Rekord v největším počtu živých včel na lidském těle ukořistil v květnu 2015 – v jednu chvíli na něm bylo přes 109 kilogramů včel, což dělalo přes milion létajících tvorečků! Vytvořil tak Guinnessův světový rekord.

Foto: Profimedia.cz

Tato zábavná disciplína je mezi asijskými včelaři velmi oblíbená. Na snímku je jiný rekordman: Číňan She Ping se takto pokryl 33 kg včel v roce 2012, a aby přilákal tolik rojů, potřeboval sedm včelích královenFoto: Profimedia.cz

Masové zametání

Světového rekordu dosáhli úklidoví pracovníci v indickém státě Uttarpradéš, když se jich na jednom místě shromáždilo deset tisíc a tři minuty strávili tím, že zametali. Akce se konala 2. března 2019 a zúčastnil se jí také tamní ministr zdravotnictví a i on se chopil koštěte.

Pichlavé vousy

Párátka se většinou používají k odstranění nežádoucích zbytků jídla ze zubů. Američan Joel Strasser je využil trochu jinak a v červenci 2018 vytvořil světový rekord v největším počtu párátek zapíchaných do plnovousu. Do svého porostu na bradě zastrkal během tří hodin a třinácti minut tři a půl tisíce ostrých dřevíček. Nemáte-li vousy, nezoufejte. Podívejte se na 7 možností, jak užít obyčejné párátko.

Nosem po klávesnici

Na co prsty, když máte nos! Davinder Singh z Indie vytvořil v srpnu 2017 rekord v nejrychlejším psaní nosem na klávesnici. Předepsaný text v angličtině o 103 znacích naťukal nosem za 40,19 vteřiny. Hlavou do kláves tedy mlátil opravdu zběsile. A co napsal? „Guinnessovy světové rekordy mě vyzvaly, abych napsal tuto větu pomocí svého nosu v co nejrychlejším čase.“ A povedlo se!

Vyzkoušejte si svou schopnost tipovat v kvízu Nejchladnější zimní rekordy.

Reklama

Související témata:
Světový rekord

Načítám