Hlavní obsah

Nakládaná kedlubna s česnekem

Hodnocení:
(12)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Inspirujte se na Blízkém východě a připravte si pikantní naloženou zeleninu v parádně růžovém hávu! Nepotřebujete žádná barviva, stačí vám jen jedna červená řepa a týden trpělivosti. Pak už si můžete na této zdravé kvašené pochoutce s radostí pochutnávat.

Ingredience pro:
3 skleničky
  • 5 kedluben
  • 1 červená řepa
  • 250 ml jablečného octa
  • 750 ml vody
  • 5 lžic soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • chilli
Článek

Postup

Krok 1: Ve vroucí vodě rozmíchejte sůl, přidejte ocet, bobkové listy a rozmáčknuté stroužky česneku (nejlépe to jde plochou velkého nože o prkénko). Máte-li rádi pálivé, nezapomeňte na špetku chilli prášku nebo vloček.

Krok 2: Oloupané kedlubny (cca 1,5 kg) pokrájejte na hranolky, řepu na tenké plátky, aby měla jiný tvar než kedlubna (většinou se nejí). Zeleninu promíchejte a rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých sklenic. Řepa se dává proto, že jiné zelenině dodá krásně růžovou barvu – podobným způsobem si můžete připravit i naložená růžová vejce.

Krok 3: Zeleninu zalijte lákem tak, aby byla ponořená, sklenice zavíčkujte nebo přikryjte tak, aby mohl unikat vzduch (já je většinou prostě nechám ve větším hrnci), a nechte týden při pokojové teplotě kvasit. Nezapomeňte dát pod sklenice pekáček nebo jinou podložku, kdyby při kvašení přetekly. Jednou za den sklenicemi zatřeste. Poté zavíčkujte a přemístěte do lednice, kde vám vydrží minimálně měsíc.

Foto: Eva Malúšová

V rámci jarní nakládačky nezapomeňte ani na méně obvyklou kedlubnu!

Tip: Tradičně se používá vodnice, ale v našich podmínkách snadněji seženete kedlubny nebo bílou ředkev, která se hodí také.

Připravte si celou blízkovýchodní hostinu: naloženou zeleninu doplňte křupavým domácím falafelem, různě ochuceným hummusem, lilkovou pomazánkou baba ganuš, paprikovou muhammarou a jako dezert podávejte třeba pomerančové řezy s růžemi.

ynezorPumanzeSaNyknalC