Hlavní obsah

Zakázáno! Jaké chloupky byste na těle nikdy neměli vytrhávat?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Chloupky jsou možná neestetické, mají ale svou funkci. Nebo ji mívaly jen pro naše předky a v moderním životě už jsou naprosto zbytečné? Máme pro vás odpověď.

Článek

Jednou ze zásadních funkcí ochlupení je ochrana. „Vlasy chrání proti slunci. V případě obočí se jedná o přirozenou ochranu očí před potem či deštěm. A kdybychom se vrátili do dávných dob, pak chlupy na těle chránily lovce před různými škrábanci a jinými zraněními na kůži,“ popisuje Jana Votrubová, dermatoveneroložka kliniky estetické medicíny Esthetic Medical.

Dnes se lidé kryjí vhodným oblečením či krémem a ochranná funkce ochlupení již není tak podstatná. „Můžete se tedy zaměřit spíše na estetickou stránku a chloupky na místech, kde nejsou žádoucí, odstranit,“ dodává lékařka.

Potřeby jsou individuální

Stejně jako zvířecí srst i lidské ochlupení má termoregulační funkci, ovšem dnes mohou být chomáče chlupů spíše na obtíž. Pokud vám tedy chloupky vadí a nemáte pocit, že by měly nějakou přínosnou roli, je možné je šetrně dočasně či trvale odstranit. „O tom, kde to je či není vhodné, by se dalo polemizovat – je to totiž značně individuální. Obecně jsou citlivější oblasti podpaží a třísel a občas se stává, že někomu po odstranění chloupků z této oblasti působí potíže tření kůže o sebe, zejména v létě nebo při sportu. Nicméně častěji jde pouze o zvyk a dočasnou přecitlivělost, která rychle odezní,“ vysvětluje Jana Votrubová.

Připravte se na nový pocit

Počítejte proto s tím, že odchlupené partie budou reagovat jinak: můžete cítit chlad, větší citlivost na oblečení, potíže může působit i pot nebo tření kůže o sebe.

Podstatná je i volba metody, jíž se chloupků zbavíte. „Například citlivou oblast třísel se vyplatí svěřit do rukou profesionálů a místo častého holení žiletkou, které zde působí agresivně, je lepší nechat si chloupky během několika sezení odstranit metodou s trvalým efektem,“ radí lékařka. Zbavit chloupků jednou provždy vás dokáže některá z technik fototermolýzy, pracuje se při ní s laserem nebo IPL (intenzivní pulzní světlo, holení s jeho pomocí je jednoduché a bezbolestné). Někomu zase nevyhovují depilační pěny a vosky, pro citlivější lidi se pak nehodí epilace, při které se chloupek bolestivě vytrhává i s kořínkem.

Foto: Stocked House Studio, Shutterstock.com

Podpaží je velice citlivé a někomu odstranění chloupků z této oblasti vadíFoto: Stocked House Studio, Shutterstock.com

Zbavíte se přirozené bariéry?

Hladká pokožka je dnes zcela normální a lidé nemívají pocit, že by jim chloupky mohly nějak chybět. Přesto i nadále zůstávají partie, kde je lépe porost ponechat. Funguje totiž jako ochranná vrstva, která k pokožce, a především do tělesných otvorů (nos, uši, intimní partie), nepustí nečistoty, cizorodá tělesa, prach, alergeny, viry ani bakterie.

Jestliže vás chloupky v nose nebo v uších obtěžují, zkraťte je zastřihovačem či nůžkami, ale nevytrhávejte je! Je to nejen bolestivé, ale koledujete si i o nepříjemnou infekci. Přítomnost ochlupení zvažte i v intimních partiích, zejména trpíte-li opakovaně kvasinkovými infekcemi. Může chránit před cizorodými látkami a odborníci doporučují zaměřit se raději jen na oblast bikin.

Kde je chloupek, je i život

Aby chloupek mohl růst, musí být vyživován. Vědci zjistili, že v osrstěných částech kůže je víc cév a nervů. „Každý vlasový folikul obsahuje navíc velké množství kmenových buněk. Když se člověk zraní v místě, kde má chloupky – hodně folikulů, tak se rána zahojí mnohem rychleji než jinde, kde žádné chloupky nejsou,“ popisuje Miloš Kravciv, dermatolog Lékařského domu Praha 7.

V případě holení žiletkou k poničení folikulů nedochází, takže se o tuto výhodu nepřipravíte. „Naproti tomu vytrhávání chloupků představuje odstraňování chloupků i s kořínky. Z estetického hlediska je to pozitivní zpráva, jelikož chlupy přestanou růst navždy. Z hlediska zdraví však kůže přichází o cenné zdroje kmenových buněk a krevních vlásečnic, tedy o výživu a materiál k hojení a obnově,“ varuje lékař.

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Rozmyslete si, zda se chcete chloupků zbavit natrvalo a připravit tak kůži o lepší schopnost hojeníFoto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Bradavky a znaménka? Hlavně jemně

Trápí vás chloupky rostoucí z mateřských znamének a pih? Odložte pinzetu a zkraťte je nůžtičkami, jinak hrozí opakované krvácení a poškození, v následku čehož může piha měnit tvar, zbarvení i strukturu. Máte-li znaménko na viditelném místě, je vhodnější si ho nechat odstranit.

Podobně háklivé jsou bradavky. „Okolí bradavek je citlivé a při agresivním principu vytrhávání může pokožka na prsou zarudnout a bolet i určitý čas po depilaci,“ vysvětluje Miloš Kravciv. Při nešetrné manipulaci s pinzetou, žiletkou nebo voskem navíc hrozí poranění. Postupujte tedy jemně nebo se svěřte do péče odborníkům.

Kde štvou nejvíc chloupky vás?

Reklama

Související témata:

Načítám