Hlavní obsah

Září v kostce: Striktní oscarová pravidla a týden plný módy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Současně s žáky, kteří usedli zpět do lavic, se vrátila i koronavirová krize. Celý národ napjatě sleduje, jaká opatření budou vyhlášena, a stejné pozornosti se dostává i novým pravidlům pro udílení Oscarů. Září bylo měsícem odložených filmových premiér, módních přehlídek i udržitelnosti.

Článek

V rekapitulaci právě skončeného měsíce září s námi nahlédnete za oponu pražského týdne módy, do prostor prvního ostravského reuse centra a dozvíte se, proč se zdržují dlouho očekávané premiéry. Co zvedalo ze židlí jindy klidné povahy a které novinky či opatření rozdělují svět?

Módní okénko

Utichlé ulice hlavního města oživila alespoň na moment série módních přehlídek, která proběhla v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku od 4. do 11. září. Čeští a slovenští návrháři představili svou tvorbu pro nadcházející sezonu, a že to byla vskutku podařená podívaná, dokazovaly reakce nadšených návštěvníků i známých osobností. V publiku v prostorách kláštera svatého Gabriela nesměla chybět například Jitka Schneiderová (47), Dara Rolins (47) nebo Jitka Čvančarová (42).

Foto: Profimedia.cz

Své modely pro sezonu jaro/léto 2021 předvedl i návrhář specializující se na udržitelné trendy Jiří Kalfař (30)Foto: Profimedia.cz

Bez roušky ani ránu

Rozvolněná koronavirová opatření netrvala příliš dlouho. Počty nakažených začaly rapidně stoupat a některá nařízení bylo nutné obnovit. S povinným nošením roušek ve vnitřních prostorách či na hromadných veřejných akcích ovšem nesouhlasí všichni, a tak se září neobešlo bez odporu a demonstrací proti vládním rozhodnutím.

Překvapením měsíce byla rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33), nastolit disciplínu místo něj přišel Roman Prymula (56). Povinných roušek se tak v blízké budoucnosti zřejmě nezbavíme, a proto se rojí stále více umělců s originálním nápadem, jak tento módní kousek ozvláštnit. A některá díla udrží odstup od ostatních, i kdybyste nechtěli!

Foto: Profimedia.cz

Islandská návrhářka Ýr Jóhannsdóttir (28) vyrobila originální roušky, které svého majitele dozajista udrží v povinném rozestupu od ostatních lidí. Nikdo se totiž k němu nebude chtít přiblížitFoto: Profimedia.cz

Nová pravidla pro udílení Oscarů 

Vášnivé diskuse rozpoutalo oznámení americké Akademie filmového umění a věd. Podle nových pravidel se o zlatou sošku mohou ucházet pouze snímky, které dodrží stanovy ohledně diverzity herců i členů štábu. Když tvůrci nesplní standardy, mohou na Oscara od roku 2024, kdy začnou podmínky platit, rovnou zapomenout.

Nová pravidla hovoří jasně. V hereckém obsazení, ve vedení natáčecího týmu nebo mezi pracovníky marketingového či distribučního oddělení nesmějí chybět ženy, příslušníci etnických i sexuálních menšin nebo lidé s postižením. „Je to ostuda. Picassovi také nikdo nediktoval, co má být v jeho obrazech,“ ohradila se například herečka Kirstie Alley (68), známá z filmů Kdopak to mluví (1989–93). Umělcům by podle ní nikdo neměl přikazovat, jak bude vypadat jejich výsledné dílo.

Foto: Profimedia.cz

Vtipná momentka z letošního udílení Oscarů: Na snímku zleva doprava můžete vidět herečku Natalii Portman (39), herce a režiséra Taiku Waititiho (45), který získal Oscara za scénář k filmu Králíček Jojo (2019), a herce Timothéa Chalameta (24), známého třeba z oceňovaného dramatu Dej mi své jméno (2017)Foto: Profimedia.cz

Odložené premiéry

Z filmového světa to ale zdaleka není vše. Fanoušci komiksové postavy v černé masce a dlouhém plášti se nového velkofilmu The Batman dočkají zas o něco později. Natáčení bylo z důvodu pandemie covidu–19 pozastaveno již letos na jaře a začátkem září vyšlo najevo, že pozitivní test na koronavirus má i hlavní hvězda filmu Robert Pattinson (34). Uvedení do kin se tak stále posouvá, aktuálně je v plánu na 1. říjen 2021. Odložena (i když pouze o 14 dní) musela být i premiéra dokumentárního snímku o Karlu Gottovi (†80). Nemohla by se jí totiž zúčastnit Ivana Gottová (44), která se rovněž nakazila koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Premiéra nového zpracování Batmana spatří světlo světa nejdříve na podzim příštího roku. Hlavního představitele Roberta Pattinsona si prozatím můžete vychutnat v akčním thrilleru Tenet (2020), který právě běží v kinechFoto: Profimedia.cz

Skvosty z bezcenných odpadků

O příjemnou novinku se postaral projekt města Ostravy a odpadové společnosti OZO Ostrava, díky němuž vzniklo reuse centrum pro opětovné využití věcí. Své brány návštěvníkům otevřelo 19. září. Za symbolickou cenu si zde mohou nakoupit zachovalý či opravený nábytek, hračky, gramodesky a nejrůznější umělecké předměty, které jejich původní majitelé odvezli do sběrných dvorů. Výtěžek z prodeje pak půjde na výsadbu zeleně. Tomu říkáme užitečný nápad!

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

V Ostravě otevřeli první reuse centrum, kde najdete spousty funkčních věcí, které skončily ve sběrných dvorech. Za symbolickou částku mohou ale ještě udělat radost někomu jinému Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Co přinese říjen, je zatím ve hvězdách. Ale už teď si můžete zpříjemnit život nejlepšími říjnovými recepty.

Reklama

Načítám