Hlavní obsah

Zázračný bodlák alias ostropestřec: Spása pro játra i pro žaludek, ale i proti migréně či senné rýmě

Foto: gigello, Shutterstock.com

Foto: gigello, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Purpurově zbarvený bodlák je neodmyslitelně spojován s játry, kterým skutečně velmi prospívá. Ostropestřec mariánský má ale celou řadu dalších příznivých účinků, díky kterým si zaslouží vaši pozornost.

Článek

Na první pohled vypadá jako obyčejný bodlák. Pro svůj ostrý vzhled s trny a purpurový květ si vysloužil také přezdívku Kristova koruna. Ostropestřec mariánský dorůstá výšky asi půl metru, přičemž ve volné přírodě se u nás vyskytuje jen sporadicky. Můžete si ho ale vypěstovat na zahrádce i balkoně nebo na to jít jednodušší cestou a pořídit si už hotový produkt. Každopádně stojí za to si na ostropestřec posvítit.

Účinné látky ostropestřce

Nejcennější látka, která se z plodů ostropestřce mariánského získává, je silymarin. Jedná se o směs tří flavonoidů, která má silné antioxidační, antivirové a protizánětlivé účinky a také regeneruje jaterní tkáň. Tvoří zhruba pět procent celkového obsahu plodů, které jsou pak ze 30 % tvořené bílkovinami a z dalších 30 % rostlinnými oleji. Mezi další zastoupené účinné látky ostropestřce patří vitamin E, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny nebo antioxidant kvercetin.

Spása pro játra

Na ozdravení a posílení jater se ostropestřec používá už opravdu dlouho, existují zmínky staré i dva tisíce let. Látky v něm obsažené podporují tvorbu žluči a dalších trávicích šťáv, také peristaltiku střev. Pomáhají také tělu zbavovat se odpadních látek, tím pádem také posilují játra a přispívají k obnově jaterní tkáně. Ostropestřec se proto užívá jako prevence při zhoršených výsledcích jaterních testů, ale i při už nastalých nemocech, jakými jsou například žloutenka, cirhóza nebo steatóza jater. A taková perlička – když si dáte ostropestřec předtím, než vyrazíte na večírek, alkohol se bude lépe odbourávat a vám bude druhý den trochu lépe.

Foto: Elina Chernikova, Shutterstock.com

Nenápadný bodlák se podává lidem, kteří požili smrtelně jedovaté houbyFoto: Elina Chernikova, Shutterstock.com

Jak dále ostrpestřec prospívá?

  • Podporuje správnou činnost srdce a regeneraci cév. -
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost těla. -
  • Studie naznačují, že může chránit před úbytkem kostní hmoty, neboť podporuje mineralizaci kostí. -
  • Příznivě ovlivňuje zažívání a prospívá také žaludku, pomůže například při žaludečních kolikách nebo kamenech. -
  • Výborně účinkuje také při onemocněních žlučníku, sleziny nebo dvanácterníku. -
  • Používá se také při silných bolestech hlavy, respektive migrénách, které může výrazně zmírnit. -
  • Ostropestřec také dobře působí při psychických obtížích, jako je nadměrný stres, užívá se dokonce i jako podpůrná léčba při depresi. -
  • Pomáhá i při projevech sezonních alergií, například při rýmě nebo kožních problémech. -
Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Ostropestřec se nedoporučuje u lidí, kteří trpí jakýmkoli zánětlivým onemocněním střev, vyvarovat by se ho měly i ženy s rakovinou prsu, dělohy nebo vaječníkůFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kapsle, čaj i žaludeční likér

Způsobů, jak užívat ostropestřec, je hned několik. Podobně jako u jiných bylinek si z něj můžete uvařit čaj. Ideálně si vyberte sypaný čaj z jeho plodů (nesprávně nazývaných semínek, i když jako semínka vypadají), používá se lžička několik minut povařená v půl litru vody. Možnou variantou jsou samozřejmě čaje porcované v nálevových sáčcích.

Ostropestřec se jako lék užíval už ve středověku, kdy se jím léčily bolesti žaludku, v té době se z něj popíjel likér. Žaludeční likér si můžete podle receptu našich babiček vyrobit z lžíce nadrcených plodů, dvou lžic pampeliškových listů, lžíce pelyňku, lžíce zeměžluče a půl litru slivovice. Tuto směs nechte asi 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepejte, nakonec sceďte a popíjíte po malých panácích. Plody můžete také nadrtit nebo umlít na prášek, který se dá užívat rozmíchaný ve vodě nebo jiném nápoji. Na oslabená játra se takový nápoj s lžičkou prášku užívá jednou až dvakrát denně.

Mezi další dostupné produkty z ostropestřce patří například jaterní kyselka, skvělý je také olej z ostropestřce. Ten si můžete vyrobit i doma, kdy moučku ze semen povaříte ve slunečnicovém oleji. Běžné je také užívání doplňků stravy, a to buď ve formě tekutých bylinných extraktů, nebo jednoduše ve formě kapslí.

Související témata:

Načítám