Hlavní obsah

Nejlepší potraviny pro zdravá játra: nejsou drahé a mnohé z nich najdete možná i u vás doma

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Reklama

Pokud jsou játra zdravá, probíhá správně trávení i detoxikace organismu a vy se můžete těšit z vnitřní rovnováhy, která je patrná i navenek. Významně tomu napomáhá správná výživa. Které potraviny zdraví jater podporují?

Článek

Když játra prospívají, zpravidla nemáte problémy. Ty se dostaví až ve chvíli, kdy je něco v nepořádku, a to už nejspíš nějakou dobu. Poškození jater totiž v počátcích často probíhá bezpříznakově. „Mezi první varovná znamení patří únava a vyčerpání, poté mohou následovat změny barvy kůže, žloutnutí bělma, nevolnosti a pocity plnosti,“ popisuje nutriční specialistka Gabriela Mádrová.

Napomoci dobrému chodu jater a vyhnout se problémům umí správná strava. Které potraviny se v tomto směru hodí?

1. Artyčoky

Posilují játra a žlučník, pomáhají udržet dobré trávení, stimulují odchod škodlivin močí a podporují obnovu buněk. To vše díky obsahu látek, jako jsou organické kyseliny a soli, hořčiny, třísloviny, vitaminy A a B, flavony a vláknina. „Množství antioxidantů nejlépe zachováte, budete-li je vařit v páře,“ radí Gabriela Mádrová. Dopřejte si je s olivovým olejem a citronovou šťávou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Artyčoky jsou bohaté na antioxidanty, jejichž obsah nejlépe zachováte při úpravě párouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Listová zelenina

Je bohatá na vlákninu, vitaminy B, C a K, kyselinu listovou a draslík, díky nimž stimuluje funkci jater a ledvin. Vedle špenátu je to i pampeliška, rukola nebo čekanka. Použijte je jako součást salátu, doplňte olivovým olejem, přidejte další zeleninu a nějakou bílkovinu, třeba uzené tofu, a to všechno posypte oříšky.

3. Hrozny, datle a brusinky

Přírodním zdrojem antioxidantů, podporujících očistu jater a poskytujících tělu zároveň řadu vitaminů, které mohou zlepšovat celkový tukový profil v těle, jsou hrozny, datle a brusinky. „Bez chemického ošetření je ale pro játra blahodárný každý druh ovoce a zeleniny, jsou totiž jedním z nejsilnějších celoživotních prostředků pro podporu činnosti a zdraví jater,“ říká nutriční terapeutka Martina Korejčková.

4. Ryby

Obsahují zdravé tuky a lehce stravitelné bílkoviny, které nezatěžují játra. Připravte si třeba zdravé lososové karbanátky se salátem z čerstvé zeleniny nebo se špenátovým pyré.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Ryby jsou bohaté na zdravé tuky a lehce stravitelné bílkoviny, které játra nezatěžujíFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

5. Červená řepa

Je bohatá na betalain, vlákninu, železo a kyselinu listovou, což jsou látky, které podporují zdraví jater. Červená řepa skvěle chutná upečená v alobalu, politá olivovým olejem, posypaná tymiánem a nastrouhaným balkánským sýrem.

6. Mrkev

Mrkev dodá vodu, flavonoidy a beta-karoten pomáhající bojovat s rizikem jaterního zánětu nebo cirhózy a působící jako antioxidanty, díky čemuž mohou významně podpořit zdraví jater. Zobejte mrkev jen tak, obložte si s ní chléb, nastrouhejte ji do salátu nebo ji nechte vyniknout v zeleninové obloze.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Mrkev pomáhá bojovat s rizikem zánětu jater i cirhózyFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Na co dále pamatovat

Vedle volby vhodných potravin je také dobré dodržovat určitá stravovací pravidla. Jezte nejpozději dvě hodiny před spaním, což podpoří trávení a umožní játrům přes noc vykonat, co vykonat mají. Po celý den jezte přibližně ve stejnou dobu (organismu svědčí pravidelnost) a nezapomínejte na pitný režim.

„Výborný na játra je čaj z ostropestřce mariánského, který má blahodárný vliv nejenom na ně, ale na celý trávicí systém,“ radí Gabriela Mádrová.

Máte-li problém s játry nebo ho můžete kvůli dědičnosti v budoucnosti očekávat, omezte konzumaci kofeinu, alkoholu i zpracovaných potravin, jako jsou uzeniny, brambůrky, fastfoodová jídla a sladké nápoje.

„S rozmyslem byste měli přijímat také tuky, ať už rostlinné, nebo živočišné, protože jejich nadbytek játra zatěžuje. Játrům přilepšíte, když denně půl hodiny před snídaní vypijete čerstvou šťávu z půlky citronu,“ doporučuje Martina Korejčková. Ale to musíte vyzkoušet, někomu nedělá citron na lačno dobře.

Myslete také na to, že ani zmiňované potraviny nejsou všespásné a rozhodně nemohou nahradit žádnou farmakologickou léčbu. Slouží jako doplněk komplexní léčby či prevence.

Reklama

Načítám