Hlavní obsah

90 letá legenda Joan Collins odmítá nálepku mrchy, rozzuřil ji zákaz potratů a štěstí našla až s pátým manželem

Foto: Frazer Harrison, Gettyimages.com

Foto: Frazer Harrison, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Joan Collins, většinu ihned napadne mrcha Alexis z Dynastie. Přitom tato vitální a šarmantní dáma je a vždy byla mnohem víc než představitelka ikonické potvory z populárního seriálu. A ač vloni oslavila devadesátku, stále má co říct. Ostatně nedávno vydala hodně otevřenou autobiografii.

Článek

Inspirující, živelná, nekompromisní, krásná, milující i svérázná. Joan Collins je legenda! Loni oslavila 90. narozeniny a její oblíbená hláška zní: „You have to eat life or life will eat you.“ Což lze volně přeložit jako: „Vychutnávej si život nebo si on vychutná tebe.“

Je popáté vdaná, a ač mívala pověst ženy, co muže využívá, vždy věřila na lásku a věrnost. Současný manžel Percy Gibson je prý ten pravý a hodlá s ním zůstat do konce života (je o 31 let mladší než ona). Je také milující matkou tří dětí, ale svěřila se, že v minulosti podstoupila potrat. Hrála vyhlášenou mrchu, ale celý život bojovala s tím, aby se této nálepky zbavila.

O svém životě vydala mimo jiné autobiografii Behind The Shoulder Pads - Tales I Tell My Friends a v řadě interview ráda vypráví o obdobích, kdy byla na vrcholu, i kdy spadla na samé dno.

Mnohem víc než Alexis

Joan Collins debutovala před kamerou jako malá holčička, první větší roli získala v 19 letech. Celý život ale bojovala s nálepkováním, kdy ji atraktivní vzhled předurčoval k hraní zlobivých holek, potvor a osudových nebezpečných žen. Frustrovalo ji, že jsou podceňovány její herecké schopnosti, ale odmítala se měnit.

Její role Alexis Colby byla do scénáře seriálu Dynastie napsána, aby rozvířila vody a zvýšila sledovanost. Úkol splnila do puntíku. Ale herečka nepočítala s tím, že půjde o roli tak silnou, že diváci a veřejnost přestanou rozlišovat mezi televizní postavou a její reálnou představitelkou.

Otevřeně a nahlas řekla, že její nálepka mrchy sice vyhovovala tvůrcům seriálu z hlediska publicity, ale Alexis byla především žena se smutným osudem, kterou Blake Carrington připravil o děti. To, že on se nechoval vždy fér a neváhal ani vraždit, se neřešilo, byl přece muž. Ona byla potvora

Foto: Profimedia.cz

Její vzhled ji předurčoval k hraní sexy potvorFoto: Profimedia.cz

Pátý manžel je ten pravý

Britská herečka říká, že vždy věřila na lásku a nikdy to nevzdala, dokud nenašla toho pravého. Stal se jím její pátý manžel, o 31 let mladší Percy Gibson, kterého si vzala v roce 2002.

Ač bývá označována za tu, jež muže využívala, jedná se jen o další sexistickou nálepku, kterou vždy vyvracela, protože nevěra jí byla cizí. S prvním manželem zakusila násilí a zneužívání, druhý (otec dcery Tary a syna Maxwella) jí byl nevěrný. S třetím mužem (a otcem dcery Katy, která byla po vážné autonehodě v 9 letech dlouho v kómatu) se rozvedla mimo jiné kvůli jeho problémům s drogami, za čtvrtého manžela byla provdaná jen 19 měsíců - a i toto manželství skončilo, když mu přišla na zálety.

Nikdy se nebála mluvit o tom, jak těžké je pro ženy v Hollywoodu najít balanc mezi rodinou a kariérou. Toto téma otevřela například v souvislosti s bolavou zkušeností, kdy v 26 letech podstoupila potrat.

Foto: Profimedia.cz

Celý život věřila na lásku, tu pravou našla po boku pátého manželaFoto: Profimedia.cz

Dítě by jí zničilo kariéru

Začátkem 60. let byla Joan Collins zasnoubená s o tři roky mladším hercem Warrenem Beattym. Když zjistila, že čeká dítě, byli v šoku oba, ona se mu tehdy prý omluvila… Neplánovali stát se rodiči, jejich kariéry byly na vzestupu a pro ni by dítě, navíc mimo manželství, znamenalo hollywoodský konec. S odstupem hodnotí rozhodnutí jít na potrat jako správné, ale neskutečně těžké a bolestivé…

A ač říká, že by umělci neměli zasahovat do politiky, nikdy se nebála nahlas vyjádřit podporu či nesouhlas. A udělala to i ve chvíli, kdy se v řadě amerických států omezilo ženám právo na potrat. Podle ní je to urážka ze strany starých politických dinosaurů, kteří mají v rukou moc a jimž by ona vzala na oplátku právo na užívání Viagry a falešnou erekci…

Foto: Profimedia.cz

Ač se s Warrenem Beattym milovali, na rodičovství se necítili. Ji by navíc Hollywood odepsalFoto: Profimedia.cz

Recept proti stárnutí

Jakmile se herečka objeví na veřejnosti, hledají si lidé její datum narození. Nechce se věřit, že letos v květnu oslaví již 91. narozeniny. Její recept? Vzhledem k tomu, že má fóbii z jehel, nepodstoupila prý nikdy invazivní úpravy. Ale odjakživa dbá na hydrataci pleti, pečlivé odličování a vyhýbá se slunci.

Především ale věk vnímá jako pouhé číslo a nehodlá se omezovat společenskými stereotypy. Klidně se na dovolené vyfotí v bikinách a sdílí to na Instagramu.

Související témata:
Warren Beatty

Načítám