Hlavní obsah

Eva Perkausová předvedla, že i po porodu můžete vypadat jako Barbie… Vážně? Bouří se většina žen

Foto: CNN Prima NEWS, Dana Mrázková

Foto: CNN Prima NEWS, Dana Mrázková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnou z porodnice před objektiv fotografa? Pro 99 % žen dost nepředstavitelná situace. Najdou se ovšem výjimky. Třeba Eva Perkausová, která neváhala ukázat dokonalé bříško jen pět dní po porodu. Až si člověk říká, jestli je tohle vůbec možné.

Článek

Není to tak dávno, co české mediální vody rozvířila moderátorka Hlavních zpráv CNN Prima News Eva Perkausová svými dokonalými fotografiemi, pořízenými jen pět dní po porodu! Vypadá na nich, jako by nikdy nerodila. Bez jediné chybičky, skvěle nalíčená, štíhlá… A strhla se lavina. Titulky bulvárních deníků se předháněly v superlativech: Neuvěřitelné! Supermáma! Jak to jen dělá? Většina žen by mohla závidět… Jsi krásná, Evo!

Mnozí se pozastavovali nad tím, proč takové stylizované fotky těsně po narození dítěte vůbec světu ukazuje, ona ale měla jednoduché vysvětlení. „Já jsem chtěla malého zachytit jako to opravdu malinké miminko, novorozeňátko. Mít to nejen v paměti, ale i na fotografiích, ať se na to někdy mohu podívat a zavzpomínat si…“ prozradila pro Showtime magazín během focení, kam zamířila s malým Arianem prakticky hned po příjezdu z porodnice. Pravdou ovšem je, že kromě záběrů se synkem vznikla řada snímků novopečené maminky, které spíše připomínaly módní fotografie – a nouze nebyla ani o ty s odhaleným bříškem. Překvapivě zcela plochým, což je po porodu asi nejvíc zarážející. Navíc když od porodu jejího prvního dítěte, syna Killiana, uplynul jen rok a kousek.

Je tohle normální?

Na to, že něco podobného není opravdu běžné, upozornila vzápětí na sociální síti i bývalá miss a trojnásobná maminka Lucie Šlégrová. „Ve mně už pár dní rezonuje Eva Perkausová a její vizáž a podoba po porodu. Nevím, jak to ta ženská dělá, je to neuvěřitelné. Já to prostě nechápu a přála bych to každé z nás, abychom to takhle měly,“ uvedla. A přidala ujištění, že vypadat jen pár ní po narození miminka jako dokonalá Barbie opravdu není standard. „Normální je vypadat oteklá, obtloustlá, unavená, vyblitá, většinou bohužel fakt nepřitažlivá. Plus 27 kilo, jako bonus vyhřezlý konečník (na kruhu jsem seděla ještě 3 měsíce po) a jeden uzlík lásky,“ dodala Lucie.

Šlégrová sklidila obrovskou odezvu. Nikdy prý nedostala tolik ohlasů na svůj příspěvek jako tentokrát. Zdá se, že většina žen má jasno. Fotky dokonalých „supermaminek“, které jim jen připomínají, že za špeky, povadlou kůži a unavený vzhled by se měly vlastně stydět, jim jdou spíš na nervy, než aby je obdivovaly. A mnohé pochybují, zda nejsou fotografie nějak upravené…

Pocit selhání je přirozený

Radost z narození dítěte leckdy přebijí nejrůznější pocity z mnoha změn, kterými ženské tělo po porodu prochází. A nezbývá nic jiného než se s nimi postupně nějak vypořádat. Je fajn, že se najde i dost známých tváří, které přiznávají, že se zdaleka nejedná o jednoduchý a přirozený proces. Na sociální síti se k tomu nedávno vyjádřila i jedna z nejúspěšnějších světových tenistek Serena Williams, která loni v létě přivedla na svět druhou dceru. Už po narození té první v roce 2017 ji provázely poporodní deprese a vyčítala si, že není dobrou mámou. Na instagramu pak neváhala ujistit ostatní ženy, že pocity selhání jsou přirozené. Apelovala na všechny, ať si je nenechávají pro sebe a svěří se někomu blízkému.

Těžká cesta k sebepřijetí

Serena Williams může být skvělým vzorem pro miliony žen, které mají po porodu pocit, že už nikdy nebudou žádoucí. „Milovat sama sebe je základ,“ napsala v příspěvku na instagramu. „Zjišťuji, že si sebelásku musím připomínat ve všech etapách svého života. Právě teď miluji, že moje tělo není dokonalé. Miluji, že voním jako mléko, díky kterému má dcera prospívá a roste. Miluji poznávání nové verze svého těla. Je to změna, ale je to změna, která stála za to,“ dodala dvojnásobná maminka.

Načítám