Hlavní obsah

Návrat do středověku: Ewa Farna, Michelle Obama a další slavní, kteří nesouhlasí se zákazem potratů

Foto: , Profimedia.cz

Foto: , Profimedia.cz

Reklama

Právo ženy rozhodovat o tom, jestli si po otěhotnění dítě nechá, nebo podstoupí umělé přerušení těhotenství, je předmětem vášnivých diskuzí. Následující slavné osobnosti se domnívají, že žena má právo o svém těle a reprodukční situaci rozhodovat sama.

Článek

Svízelná finanční situace, nevhodné životní období, nebo dokonce špatné prognózy týkající se zdraví plodu či ženy. K rozhodnutí o interrupci mohou vést nejrůznější důvody, ale ne všechny země se je rozhodly respektovat. Například letos v červnu přišly americké ženy o ústavní právo na potrat, což může vyústit ve skutečnost, že jednotlivé americké státy interrupci zcela zakážou. S několika výjimkami platí zákaz potratů například v Indianě a poměrně striktní je v tomto ohledu také naše sousední Polsko. Snahy o zpřísnění potratové politiky byly již zaznamenány i na Slovensku nebo v Itálii. Tyto slavné osobnosti se proti zákazům vymezily.

Michelle Obama (58)

Na rozhodnutí amerického nejvyššího soudu reagovala na Twitteru například bývalá první dáma USA, která uvedla, že z toho má zlomené srdce. Vyjádřila lítost nad ženami, které tím podle ní ztratily základní právo činit rozhodnutí o vlastním těle. Michelle Obama se domnívá, že jde o krok zpátky a vrátila se tak situace, které čelily naše matky, babičky a prababičky.

Foto: EPG_EuroPhotoGraphics, Shutterstock.com

Michelle Obama se domnívá, že zákaz potratů je dost zpátečnickýFoto: EPG_EuroPhotoGraphics, Shutterstock.com

Ewa Farna (29)

Ke zpřísnění ohledně potratů došlo před časem také v Polsku, kde ho ženy mohou podstoupit pouze v případě znásilnění, incestu nebo pokud těhotenství ohrožuje život matky. Mnozí lékaři se ovšem potrat zdráhají provádět i v poslední zmíněné situaci. A i pokud se zjistí, že plod je nevratně poškozen, žena ho musí porodit. Vzhledem k tomu, že česká zpěvačka má i polskou národnost a je maminkou dvou dětí, se jí toto téma dotýká. Přestože je věřící, s přísným zákonem, který v Polsku platí, nesouhlasí. I podle ní by ženám měla zůstat možnost volby.

Foto: , Profimedia.cz

Zpěvačka v době těhotenství dokonce prozradila, že by se v Polsku bála roditFoto: , Profimedia.cz

Olivia Rodrigo (19)

Když se dozvěděla o rozhodnutí amerického soudu, nebrala si herečka a zpěvačka servítky. Na festivalu Glastonbury, kde po verdiktu vystupovala, uvedla, že ji to zničilo, vyděsilo a že kvůli tomu zemře hodně žen a dívek. Zřejmě narážela na skutečnost, že ženy ve státech, kterým potraty zcela zakáží nebo budou významně omezené, se budou uchylovat k nelegálním a nebezpečným řešením své situace. Následně věnovala členům nejvyššího soudu píseň s všeříkajícím názvem Fuck You.

Foto: , Profimedia.cz

Zpěvačka poslala představitelům země jasný vzkazFoto: , Profimedia.cz

Alena Doláková (33)

Se svým postojem se svěřila také česká herečka, kterou můžete znát jako Holenu z pohádky Tři bratři (2014). V Hollywoodu strávila dva roky, aby načerpala herecké zkušenosti, a tak se jí dění za oceánem hluboce dotýká. Prozradila, že je naprosto zhrozená, připomnělo jí to film Hříšný tanec (1987), v němž se mimo jiné řešilo právě i nelegální ukončení těhotenství. Situaci přirovnala k návratu do středověku. Podle ní se stále zasahuje do práv týkajících se ženského těla, zatímco ta mužská zůstávají nedotčena.

Foto: , Profimedia.cz

Herečka přirovnala současný stav ke středověkuFoto: , Profimedia.cz

Cynthia Nixon (56)

Právo na potrat považuje za jedno ze základních lidských práv také tato americká herečka, téma se jí dokonce velmi dotýká kvůli její matce. Ta byla v šedesátých letech okolnostmi donucena k tomu, aby podstoupila ilegální interrupci. Prý šlo o hrozný zážitek, se kterým se později své dceři svěřila a inspirovala ji k tomu, aby reprodukční svobodu považovala za zcela zásadní.

Foto: , Profimedia.cz

Právo na potrat herečka prosazuje dlouhodobě Foto: , Profimedia.cz

John Legend (43)

Podporu ženám a nesouhlas s tím, co se děje, vyjádřili i mnozí slavní muži a byl mezi nimi i John Legend. Na Twitteru napsal, jak je hrozné, že státní instituce vedou totální válku proti ženám a jejich právu kontrolovat svá reprodukční rozhodnutí. Jeho žena modelka Chrissy Teigen (36) v roce 2020 ve druhém trimestru potratila a hudebník by považoval za urážlivé a nechutné, kdyby kvůli tomu měli být vyšetřováni, zda k potratu došlo skutečně spontánně.

Foto: , Profimedia.cz

Zpěvák podpořil ženy a jejich svobodnou volbuFoto: , Profimedia.cz

Reklama

Načítám