Hlavní obsah

Nejzásadnější mýty o botoxu: Jeho efekt je okamžitý, permanentní a je jen pro ženy

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používají ho miliony lidí po celém světě. Stal se fenoménem v oblasti redukce a výskytu vrásek – botulotoxin. Spolu s jeho popularitou se ovšem objevily i četné mylné představy a mýty. Uvedeme je na pravou míru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako všechny kosmetické procedury, také botox má jistá úskalí. Rozhodně mezi ně ale nepatří ztráta mimiky nebo obličej jako z kresleného filmu. Když vám do čela, mimických vrásek nebo oblasti kolem rtů aplikuje botulotoxinové injekce kvalifikovaný odborník správnou technikou, není se čeho obávat (nejlépe s botulotoxinem typu A, který schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků již v roce 1989). Bude to vypadat přirozeně.

Ani cena není tak závratná, jak si možná představujete – podle množství aplikované látky a konkrétní oblasti zaplatíte od 2 000 do 9 000 korun. Ceny se liší podle kliniky, kterou navštívíte. Jaké jsou mýty, které o tomto kosmetickém zázraku panují?

1. Okamžitý efekt

I když možná mnohé zklameme, botox neposkytuje okamžité výsledky. Účinky jsou postupné a obvykle se projeví během 3-7 dnů. Kýžené výsledky jsou vidět obvykle do deseti dnů od aplikace. Je to proto, že botulotoxin pomáhá bránit pohybu svalů, čímž se snižuje výskyt vrásek a jemných linek. Základním pravidlem po aplikaci je proto se nepředklánět a nelehat si, protože látka by se mohla po čele pohybovat nebo zapříčinit padání očních víček. Toto omezení však trvá jen čtyři hodiny.

2. Permanentní účinek

Nejedná se o plastickou operaci, proto to není trvalé řešení výskytu vrásek. Botox poskytuje pouze dočasné výsledky, obvykle mezi 6-9 měsíci. Jedná se o velmi individuální záležitost a není možné dopředu určit, jak dlouho bude botulotoxin působit. Na druhou stranu pomíjení jeho účinku poznáte velmi snadno – pohyb ve svalech se vrátí do normálu a znovu se začnou objevovat vrásky.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Účinky botoxu by měly vydržet minimálně půl rokuFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

3. Vyloženě ženská záležitost

Jedna z nejčastějších mylných představ je, že botulotoxinové injekce využívají jen ženy. Muži i ženy stárnou stejně a také stejně touží po mladším vzhledu. Mnoho mužů, kteří se pro tuhle cestu rozhodnou, se snaží zjemnit vrásky a trochu zmírnit svůj pohled, aby nevypadali tak přísně. Vzhledem k silnějším obličejovým svalům, které mají, je k dosažení požadovaných výsledků obvykle vyžadována vyšší dávka botoxu.

4. Jen pro lidi v letech

Botulotoxin funguje hlavně na bázi prevence. I když se běžně používá k redukci vrásek a linek, funguje i jako ochrana před jejich prohlubováním. Věková hranice, kdy s aplikací botoxu začít, není přesně daná, záleží na vašich možnostech a hlavně celkovém pocitu. Někdo ho nevyužije celý život a je v pohodě a někdo na něj chodí pro udržení sebevědomí již před třicátým rokem.

5. Může člověku ublížit

Pro kosmetické účely se botox používá víc než 20 let, a tak už je víceméně jasné, že je bezpečný. Je ale pravda, že jde o derivát botulotoxinu, což je ve své přirozené formě toxická látka, ale ten používaný pro kosmetické účely je jeho purifikovaná a vysoce zředěná verze.

Anketa

Chodíte na botoxové injekce?
Ano, pravidelně
52,6 %
Ne, ale uvažuji o tom
23,6 %
Ne, ani by mě to nenapadlo
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1005 čtenářů.

Načítám