Hlavní obsah

Češi a dovolená: Ženy kmitají kolem rodiny, zbytek si užívá. Starý typ trávení volna stále přežívá

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená má jedno společné s Vánocemi. Tím, že jde o vybočení z běžné rutiny, poodkrývá pravý stav našeho soukromého života i osobní zralost. Dovedeme se domluvit, aby způsob, jak ji trávíme, vyhovoval všem, nejen někomu z rodiny? Umíme si ji užít i bez peněz?

Článek

Slavná komedie Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny předvádí mimo jiné „krásu“ socialistické dovolené matek oněch časů. Tatínek Luboš (František Němec) a okouzlující Vašek (Tomáš Holý) si lezou po skalách a užívají léta. Uhoněná samoživitelka Anna (Jana Preissová) drhne zanedbanou chalupu, do které ji Luboš odvezl, prý „překvapení“. Dennodenně vyváří a vrcholem relaxace je pro ni jízda na kole na nákup do venkovského konzumu. Po tom ženy, celoročně kmitající mezi prací a domácností, vyloženě touží! Přestože film vznikl v roce 1978, zas tak moc se v mnoha rodinách nezměnilo.

Báječná dovolená

„Báječné dovolené, kdy se z úsporných důvodů jede do Chorvatska autem, vezou se zásoby, ze kterých matka kouzlí dobroty pro rodinu, která se mezitím koupe, stále ještě probíhají,“ říká psycholožka Klára Veselá. Řada žen to podle ní přijímá s tím, že chtějí dětem dopřát zážitky u moře a tohle je jejich jediná šance.

V řadě rodin i dnes překvapivě platí nepsaná dohoda, že ten, kdo vydělává víc, musí být nutně unavenější. Je to nefér.

Zároveň u nás stále přetrvává představa, že o chod domácnosti (a jednotlivé členy rodiny) se má starat hlavně žena (přestože chodí do práce stejně jako muž). V rodině by proto měla padnout otázka: „A maminko, vyhovuje to takto i tobě?“ Pokud ano, vše je v pořádku. Pokud ne, je férové, aby se dospělí střídali a každý měl svůj prostor si odpočinout. „V řadě rodin i dnes překvapivě platí nepsaná dohoda, že ten, kdo vydělává víc, musí být nutně unavenější. Je to nefér, protože méně nosí většinou ženy. A to proto, že si častěji vybírají práci s ohledem na potřeby rodiny a jdou třeba na nižší úvazky,“ vysvětluje odbornice. Nemluvě o tom, že ženy dostávají v mnoha profesích za stejnou práci nižší mzdu než muži.

Cestovatelé versus zápecníci

Ale ne každý si cestování užívá. „Táta pracoval v zahraničí a my s bráchou a mámou tam žili s ním. Vždycky vyjel na tři roky, pak jsme se na dva roky vrátili a zase někam vyjeli,“ vzpomíná na dětství moje kamarádka Markéta. „Vypadá to skvěle, ale zatímco se brácha vždycky v pohodě adaptoval, mně to neustálé zvykání si na novou školu a nové spolužáky nevyhovovalo. Vygradovalo to, když mi bylo dvanáct a začala jsem mít i zdravotní problémy. Nakonec jsem se dobrovolně vrátila sama a do osmnácti bydlela radši s babičkou a dědou.

Snová dovolená může probíhat na chalupě v teplákách, kde si pěstujete bylinky a něco natíráte.

Výsledkem je, že moje snová dovolená probíhá na chalupě v teplákách, kde si pěstuju bylinky a něco natírám.“ Markétin manžel by naopak nejraději cestoval pořád. Kateřina, jiná moje známá, je na tom opačně. Její partner v rámci své profese celý rok obráží na služebních cestách celou republiku a má toho plné zuby. Kateřina je na mateřské dovolené se dvěma dětmi a aspoň o dovolené chce změnit prostředí. „Rada, ať si každý jedeme zvlášť, je na houby. Chceme své volno trávit společně,“ říká. Při hledání způsobu, jak se sladit, přišli jen na jeden. Každý rok se jeden podřídí druhému a střídají se.

Dovolená doma, nebo v zahraničí?

Je nutné během dovolené cestovat a trávit ji někde daleko od domova? Pode průzkumu statistického úřadu asi 19 % Čechů neušetří ani na týden dovolené mimo domácí prostředí. „Nejsou toho schopni ani při nejúspornějším životě,“ říká ekonom Petr Studnička. „Časy, kdy si brali na dovolené půjčky, jak se dodnes setrvačně argumentuje, jsou pryč. Lidé jsou v tomto poučenější a opatrnější,“ potvrzuje a vysvětluje změnu chování psycholožka Jana Markvartová. Stále více Čechů proto tráví své volno v tuzemsku. V kempech, hotelích nebo penzionech.

Wellness v Česku i Maledivy

Dovolená není podle odborníků rozhodně luxus, který by se měl týkat jen vyvolených. Jedná se o investici do zdraví. Investice není míněna jen finančně, zároveň jde o ohleduplný přístup, který bychom měli mít sami k sobě. Dovolené si nedopřáváme, abychom se měli čím chlubit, ale k ozdravění.„Vypnout potřebujeme aspoň jednou ročně úplně všichni bez ohledu na naše profese nebo stav účtu. Důležité je ale nenechat si naše zasloužené volno ztrpčovat mediálním obrazem krásných fotografií na sociálních sítích, které evokují pocit, že vyjet každý rok k moři nebo lyžovat do Alp je norma, na kterou máme všichni nárok,“ podotýká psycholožka. Nejde o to, jestli poletíte letadlem na Maledivy, nebo se vydáte na wellnes pobyt do českých lázní. Ale prostě najít si svůj způsob, který vám umožní vypnout i za nepříznivých finančních okolností. I kdyby proběhlo „jen“ opékání buřtů na zahradě u rodičů nebo byste měli od starostí ujet pár kilometrů od domova, i tak si můžete užít báječnou dovolenou.

Načítám