Hlavní obsah

Kuchařka Katka šetří na dětském oblečení a na dovolenou jezdí ke známým. Ptáme se reálných žen, jak vystačí s platem

Foto: FXQuadro, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: FXQuadro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak hospodaříte v situaci, kdy se všechno zdražuje a doba je dost nejistá? Právě tohle téma rozebíráme v dalším příběhu z cyklu O penězích se (ne)mluví.

Článek

Jak na tom jsou české domácnosti doopravdy, s kolika penězi hospodaří a jak moc na ně dopadá zdražování? Na tyto otázky se snažíme odpovídat v naší sérii článků a v podcastu O penězích se (ne)mluví. Budeme rádi, když nám svěříte, s jakým rozpočtem hospodaříte vy. Vyplněný dotazník můžete poslat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Zveřejňujeme ho anonymně. Připojíte se?

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Nejvíc utratí za děti a jídlo

Katka se vyučila kuchařkou, později si při dětech dostudovala nástavbu s maturitou a z kuchařské pozice se postupně vypracovala na vedoucí provozu kuchyně ve velké firmě. Pod sebou má dva provozy, a i když je to hodně práce, pořád ji baví. Je vdaná, manžel pracuje jako učitel tělocviku. Před lety působil v Německu a vydělal peníze, díky kterým si postavili svépomocí dům na pozemku od rodičů. Největší položkou jejich čtyřčlenné domácnosti je jídlo a dcery (17 a 20 let). Ještě nejsou nezávislé a na domácnost zatím nepřispívají.

Cestují hlavně po Česku

Největší společnou zálibou rodiny je cestování. Aby ušetřili, jezdí po kamarádech a známých - pravidelně třeba k jedné rodině na Moravě nebo do Jizerských hor. V létě si ale rádi dopřejí velkou dovolenou někde v zahraničí, mají rádi Rakousko, Chorvatsko nebo Egypt mimo sezonu, kde si Katka ráda dopřeje servis all inclusive.

Nedávno se rodina vydala z úspor koupí auta, takže mají v plánu znovu víc šetřit. Největší obavy má Katka i její manžel ze ztráty zaměstnání, to by znamenalo ztrátu životního komfortu, na který jsou zvyklí. Nemohli by jezdit na výlety, dát si dobré jídlo a podobně. Zažili to v době, kdy stavěli dům a hlídali každou korunu, a už by to nechtěli opakovat.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

Jméno a věk: Katka, 46 let

Rodinný stav a počet dětí: Jsem vdaná a máme 2 děti (17 a 20 let). Jedna dcera si přivydělává, zatím do rozpočtu nepřispívají.

Povolání: Pracuju jako vedoucí provozu kuchyně.

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 70 000 Kč

Náklady na bydlení za měsíc: Máme rodinný dům: za elektřinu (tepelné čerpadlo) a dřevo dáme asi 5 000 Kč.

Náklady na jídlo měsíčně: 10 000 Kč

Náklady na oblečení: Oblečení kupujeme nárazově, tipla bych si, že to dělá tak 2 000 Kč na měsíc.

Náklady na drogerii: 1 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Nechodíme moc do restaurací. Zvažujeme, kam na víkendy nebo dovolené, často jezdíme k přátelům a navštěvujeme se navzájem. Jednou za rok nákladnější dovolená.

Úspory na horší časy: 250 000 Kč, teď jsme se vydali, koupili jsme auto za 350 000 Kč.

Na čem jsme dost ušetřili: Výrazně jsme šetřili na oblečení a hračkách dětem. Dostávali jsme věci z druhé ruky nebo nakupovali v bazaru. Děti jsme pak vedli k tomu, aby si přivydělávaly na brigádách a měly na svoje věci. Kapesné dostávaly, jedna pořád dostává.

Kolik můžeme investovat ročně do dovolené: 80 000 Kč

Moje finanční zlozvyky: Občas si ráda dopřeju dobré víno a dost často se něčím nadchnu (kupuju například proutěné košíky). Mojí slabostí je nakupování na trzích.

Moje finanční cíle nebo přání: Chtěla bych si ušetřit na skútr Vespa a mít na účtu dost, abych se nemusela stresovat.

Moje finanční obavy: Mám strach z toho, že bych mohla přijít o práci.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Máme se dobře, holky se osamostatňují, můžeme si dovolit všechno, po čem toužíme, i když si třeba musíme chvilku počkat.

Finanční poradce radí, na čem ušetřit

Situace Katčiny rodiny je dobrá a stačí ji jen doladit a optimalizovat, alespoň tak to ve zkratce vidí Alan Pock, spoluzakladatel investiční platformy Investown, který má pro Katku pár rad.

  • V první řadě si pečlivě zrevidujte výši vašich fixních měsíčních plateb (složenky, pojistky a vše, co je nezbytné zaplatit každý měsíc).
  • Zafixujte si tarify v době, kdy ceny elektřiny začínají jít postupně dolů.
  • Porozhlédněte se také po možnostech dotací na váš rodinný dům, abyste snížili jeho energetickou náročnost.
  • Stejný proces udělejte s vaším novým autem a jeho povinným ručením, případně havarijní pojistkou. Využijte internetové srovnávače pojištění a uvidíte, že se totožné nabídky mohou cenově rozcházet v řádů tisíců korun.
  • Vaše měsíční výdaje mi dle daných čísel vychází na 17 000 Kč měsíčně, ale chybí částky například za telefony, internet, pohonné hmoty atd. Udělejte si opravdu pečlivou kalkulaci. Co na první pohled vypadá jako malý výdaj, může v konečném součtu všech výdajů udělat pořádnou díru v rozpočtu. Pokud by celkové výdaje byly do 20 000 Kč, vaše finanční rezerva 250 000 Kč by vám vystačila přibližně na rok bez jakéhokoliv příjmu, např. pokud byste s manželem přišli oba o práci. A to je dobré - jen 13 % Čechů má finanční polštář na nutné výdaje alespoň na 6 měsíců. Vaše výchozí situace tedy vůbec není špatná.
  • O koupi vysněné Vespy (novou pořídíte cca od 130 000) bych uvažoval až v momentě, kdy budete mít naspořeno přibližně 400 000 korun. Můžete sáhnout po starším a levnějším kousku, ovšem zase musíte počítat s většími náklady na servis.

Načítám