Hlavní obsah

I v 60 se dá zhubnout, ale nesmíte si z jídla udělat jediného koníčka a útěchu

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na to, že by snad hubnutí od nějakého věku nemělo smysl. A berte to v prvé řadě jako investici do svého zdraví, která vám může prodloužit život. Nezkoušejte však žádné módní diety, změňte svůj životní styl.

Článek

Shodit přebytečná kila je možné, i když už je vám kolem šedesáti a máte dávno za sebou menopauzu. Tu stále mnoho lidí bere jako zlom mezi dobou, kdy bylo možné být štíhlý, a životní fází, kdy už to prostě možné není, protože se naše tělo začne jednou provždy chovat jinak a kila letí nahoru.

Jenže to je jen část pravdy. Hormonální změny související s věkem sice skutečně mění způsob, jakým naše tělo ukládá tuk – více než dříve například kolem pasu - ale nedá se jimi vysvětlit všechno. Ostatně, odborné studie opakovaně ukázaly, že ženy kvůli menopauze v průměru přiberou dvě až tři kila, nikoli třeba deset a více. I ženy kolem menopauzy a po ní dokážou zhubnout, zejména pokud sníží příjem tuků a zvýší naopak konzumaci ovoce a zeleniny.

Jídlo jako útěcha a lenost

Ale zpět k tomu, proč vůbec váha mezi padesátkou a šedesátkou často letí nahoru. Psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB zaměřeného na kurzy hubnutí, říká, že to bývá důsledek životní situace. Podle ní jde často o osamělé rozvedené ženy nebo ty, jež se celý život staraly hlavně o děti, které už se osamostatnily. Jídlo se pro ně stává útěchou. „Je potřeba, aby měly i jiné životní hodnoty,“ doporučuje psycholožka na základě zkušenosti s mnoha klientkami. Navíc se podle ní lidé v tomto věku už přirozeně méně hýbou, často i kvůli různým tělesným obtížím, třeba s klouby.

Připomněla dále, že krom hormonálních změn vstupuje do hry úbytek aktivní svalové hmoty, která i v klidu spaluje více energie než tukové buňky, a pak také vyšší nároky organismu na kvalitní živiny, po nichž tělo volá, kdežto my mu mylně suneme jen kalorie.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

I v šedesáti se vyplatí posilovat.Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kvalitnější jídlo než kdy předtím

Jinými slovy, v tomto věku je potřeba jíst kvalitněji než kdy předtím, protože na jedné straně je záhodno trochu snížit denní energetický příjem, ale zároveň zajistit tělu kvalitní bílkoviny, sacharidy, vitaminy a minerály. Sázkou na jistotu se zdá být vyřazení vysoce průmyslově zpracovaných potravin z vašeho jídelníčku, potvrzením budiž například studie zveřejněná v časopise Cell Metabolism, podle níž lidé holdující polotovarům a hotovým jídlům přibírali více než ti, co jedli čerstvé suroviny a používali je i k vaření. Pozor, mezi vysoce zpracované potraviny patří i všelijaké sušenky a vůbec cokoli s přidanými příchutěmi, barvivy, plnidly a konzervačními látkami.

Zároveň je potřeba se hýbat, ideálně kombinovat pohyb v rychlejším tempu a posilování – to je podle odborníka na výživu Pavla Suchánka ze společnosti FitBee vhodné i v tomto věku, ideálně s činkami nebo jinou zátěží.

Kdo nespí a nepije vodu, přibere

Na co dalšího je dobré se zaměřit? Například na dostatek spánku, jehož kvalita se bohužel s věkem často zhoršuje. Pokud je to i váš problém, zkuste co nejvíce dodržovat pravidla spánkové hygieny (chladnější ložnice, usínat i vstávat pravidelně, žádné elektronické přístroje před spaním), aby se váš odpočinek zlepšil. Případně se poraďte s lékařem, dlouhodobý nedostatek spánku přímo souvisí s obezitou, navíc škodí například srdci.

Hlídejte si rovněž dostatečný příjem tekutin, existují studie, které dospěly k závěru, že dostatečná hydratace skutečně pomáhá zhubnout nebo si udržet nižší váhu. Není třeba pít čtyři a více litrů vody denně, alespoň dva byste zvládnout mohly. Je potřeba myslet už na to, že pocit žízně s věkem slábne a lidé kolem šedesátky jsou náchylnější k dehydrataci.

Reklama

Načítám