Hlavní obsah

Jak nastartovat hubnutí po porodu? Držte se jednoduchého návodu a dbejte na kvalitu potravin

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak začít hubnout po porodu? Tahle otázka trápí spoustu novopečených maminek. Kde tedy začít, když se rozhodnete zatočit s kily, které jste nabraly během těhotenství?

Článek

Nedávno zaujala na sítích moderátorka Eva Perkausová svou rodinnou fotkou, kde ukázala perfektní postavu už pět dní po porodu. Na to reagovala Miss 2005 a trojnásobná matka Lucie Šlégrová - před Evinou vizáží smekla a napsala, že je spíš běžné vypadat v tomto období otekle a nepřitažlivě. Každá žena je jiná a nemá smysl se stresovat srovnáváním s druhými, ale jak na věc, když chceme pro svůj dobrý pocit po porodu zhubnout?

Říká se, že tělo potřebuje k návratu do „původního stavu“ stejně času, jako mu trvalo vytvoření nového člověka - to je odhadem čtyřicet týdnů. Proto jsou představy o tom, že budete mít po šestinedělí všechna nabraná kila dole, většinou mimo. „Není dobré dělat po porodu nějaké zásadní změny v životním stylu. Správnou cestou je vyvážený jídelníček z kvalitních surovin, adekvátní fyzická aktivita k vašemu stavu a starat se o psychickou pohodu,“ říká Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Kojení a hubnutí

Do hubnoucí rovnice vstupuje po porodu u většiny žen kojení. Pro tělo je energeticky náročné, a proto může pomáhat při redukci hmotnosti. „Jestliže je hubnutí díky kojení i váš případ, dejte pozor na velké váhové úbytky, které by měly být v tomto období maximálně půl kila za týden,“ varuje odbornice. „U rychlejšího hubnutí hrozí vyplavení škodlivých látek z odbouraných tuků, které se můžou dostat do mateřského mléka.“

Hlídejte si především pestrost a kvalitu stravy a držte se jednoduchého návodu: Ideálně byste měly denně sníst 3 porce zeleniny (dvě by měly být syrové), 2 porce ovoce, 3 porce mléčných výrobků, 1 porci masa (nebo adekvátní náhrady) a 3 porce obilovin, což mohou tvořit přílohy, pečivo nebo třeba ovesné vločky k snídani.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Spíš než na vymýšlení toho, jaké potraviny z jídelníčku vynechat, se zaměřte na jejich kvalituFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vyhněte se dietám a dojídání po dětech

Snažte se jíst pravidelně - 3 až 5 jídel denně. „Využívejte rychlovky, které vám ušetří práci - třeba kuskus, tuňáka nebo mraženou zeleninu. I za čtvrt hodinky si zvládnete připravit vyvážené jídlo,“ říká Hanka Málková.

  • Vyvarujte se dojídání zbytků po dětech. Jde o nešvar, který bude váš denní kalorický příjem zbytečně navyšovat.

Nebuďte na sebe přísné. Dbejte hlavně na dostatek odpočinku a kvalitu potravin, už proto, že se promítnou do mateřského mléka. Rozhodně se vyhněte drastickým dietám s velmi nízkým kalorickým příjmem, to by mohlo vyústit až v omezení tvorby mléka.

Dodržujte spánkový režim

Po porodu bude váš spánkový režim nejspíš rozhozený. I tak se ale snažte si dopřát tolik spánku, kolik je jen možné. Únavu z nevyspání máme totiž tendenci zajídat. „Když spíte málo nebo je spánek nekvalitní, vyplavuje se hormon zvaný ghrelin, který stojí za větší chutí k jídlu. Jde o obranný mechanismus těla, jak mu zajistit dostatek energie, když spánek pokulhává,“ vysvětluje Hanka Málková. To ale neznamená, že si nemůžete dopřát kousek kvalitní čokolády.

Kromě stravy je potřeba řešit i psychiku – neuzavírejte se před lidmi. „Také pocit osamělosti řeší spousta žen jídlem. Nevyhýbejte se kontaktu s okolím, které vám pomůže zlepšit náladu a dodá potřebnou energii,“ radí Hanka Málková.

Jak cvičit po porodu

Že není dobrý nápad skočit do tréninkového plánu po hlavě hned po porodu, je asi jasné. Nicméně zařazení přiměřené formy pohybu je žádoucí a také pomůže se shazováním kil a se zpevněním oblasti pánevního dna a celého středu těla, který prošel náročnou proměnou. Zkuste tuhle sestavu.

„Obecně se po porodu doporučuje začít s dýchacími cviky, následně protahováním a posílením pánevního dna. Hned také můžete začít s procházkami a postupně se snažte prodlužovat jejich délku. S intenzivnějším cvičením raději pár měsíců počkejte a vždy poslouchejte své tělo,“ dodává k tématu Hanka Málková. Dobrou strategií je oslovit trenéra, který vám s návratem do formy pomůže a nastaví vám cviky na míru.

Načítám