Hlavní obsah

Zelený čaj s pepřem může podpořit hubnutí, spásu v něm ale nehledejte

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Můžete se o něm dočíst, že umí doslova zázraky. Zelený čaj má hodně benefitů, dokáže zrychlit metabolismus a snižuje tlak i hladinu cholesterolu a zlepšuje imunitu. Spolu s pepřem je prý účinek při spalování tuků ještě větší. V čem je ale háček?

Článek

O tom, že má samotný zelený čaj léčivé účinky a pomáhá při hubnutí, se mluví už delší dobu. V poslední době se k němu připojil ještě pepř. Propagují ho i někteří fitness trenéři a výživoví poradci s tím, že tato kombinace funguje i u těch, kdo se dlouho trápili ve snaze shodit přebytečná kila. Je to skutečně tak?

Proč čaj a pepř dohromady?

Léčebné účinky zeleného čaje jsou v zemích, kde se pěstuje, známé už po tisíciletí. Zelený čaj prospívá mozku. Je bohatý na sloučeniny s vysokou antioxidační aktivitou, které chrání před různými druhy nemocí - snižují hladinu cholesterolu v krvi, stabilizují hladinu cukru v krvi, snižují vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.

Díky kofeinu má zelený čaj vliv i na metabolismus, a proto se doporučuje také při hubnutí. Pozor ale na jeho stimulující účinky. Zvlášť pokud patříte mezi citlivější jedince a vyhýbáte se ve večerních hodinách kofeinu, není pro vás zelený čaj večer vhodný a mohl by vám narušit spánek.

Pepř, konkrétně cayenský, obsahuje kapsaicin, který zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuk a také potlačuje chuť k jídlu. Příznivci tohoto doplňku při hubnutí si pepř přidávají drcený do zeleného sypaného čaje, který si vaří ráno (nebo před každým jídlem), což má tělo připravit na fázi spalování tuku.

Foto: Shutterstock.com

Zelený čas snižuje cholesterol i krevní tlak.Foto: Shutterstock.com

Hubnutí vytržené z kontextu

Pokud se snažíte zhubnout a zkoušíte všechno možné, nesoustřeďte se ale rozhodně výlučně jen na jednu potravinu jako na spásnou cestu. Nemusí to být dobré řešení. Dejte si také pozor na spojení „dieta se zeleným čajem“, které značí, že byste spolu s pitím čaje měli omezit i další příjem potravin. Tato rada může být zavádějící. Kromě toho dlouhodobé a časté pití zeleného čaje může způsobovat roztěkanost, až svalový třes či křeče a hlavně poruchy spánku.

Dejte si pozor na slovní spojení jako „zázračné hubnutí“ a „rychlé výsledky“ či „komplexní očista organismu“, která jsou navíc vázána na produkty, které si máte koupit. Mnohdy tyto zázračné diety slibují i další benefity jako zbavení se celulitidy, více energie, zlepšení trávení, dlouhověkost a podobně. Zelený čaj raději pijte v případě,  že vám chutná, cítíte se po něm dobře, a za účelem zpestření pitného režimu. Rozhodně od něj ale nečekejte zázraky. Stejné sliby by totiž mohly být napsané i na obyčejné lahvi vody nebo ovesných vločkách.

Co skutečně funguje: vyváženost

Všechno funguje komplexně. Není možné přiklonit se k jedné extrémní variantě a ostatní pominout. Pokud chcete zhubnout natrvalo a bez diet, začněte tím, že zjistíte, proč máte vlastně kila navíc. Nemusíte dělat nic jiného než si zapisovat, co sníte, kolik, kdy a kolik času věnujete běžnému pohybu, jako je chůze nebo cvičení. Po analýze vaší životosprávy zjistíte, co všechno změnit.

Metabolismus se totiž často adaptuje na nízký příjem energie v důsledku drastických diet. Naštěstí je to vratná záležitost a můžete ho zase rozběhnout. Pomůže vám hlavně nabrání svalové hmoty. Je potřeba zvýšit příjem energie a dbát na dostatek bílkovin a sacharidů z příloh, aby se svaly měly z čeho tvořit. S tím souvisí nutnost aktivního pohybu, protože čím víc svalů, tím vyšší je bazální metabolismus a efektivnější zužitkování přijaté energie a živin.

Samozřejmě, že ne vždy je úplně jednoduché zařadit správné živiny a upravit jídelníček tak, aby byly výsledky hmatatelné. S tím vám ale mohou pomoci nutriční terapeuti.

Odborná spolupráce: Mgr. Hedvika Jakešová, kondiční specialistka a nutriční terapeutka, Nejen o jídle (@nejenojidle)

Reklama

Načítám