Hlavní obsah

Nápoj mládí, krásy i pevného zdraví: syrovátka je přesto stále nedoceněná

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Když otevřete jogurt nebo tvaroh a je na něm loužička tekutiny, hned ji jdete vylít? Chyba! Jde o prospěšnou syrovátku a je lepší ji zamíchat zpátky a sníst. Dnes se dokonce prodává samostatně, ať už jako nápoj, či sušená, anebo v podobě syrovátkového proteinu. Proč si ji dávat?

Článek

Mléčné výrobky představují zdroj kvalitních bílkovin, mléčného cukru i zdravého tuku, mají tedy důležité místo v jídelníčku. Jogurty, tvaroh nebo sýry můžete doplnil o stále maličko opomíjenou syrovátku. Trochu stranou stojí pravděpodobně proto, že vzniká jako vedlejší produkt a dříve byla považována spíš za odpad, než za plnohodnotnou potravinu.

Jak vzniká syrovátka

Při výrobě tvarohu a tvrdých sýrů se používají syřidla, která mají za úkol vysrážet tuhou hmotu, z níž se pak vytváří výsledný produkt. Tekutina se odstraňuje proto, aby výrobek získal pevnou a hutnou strukturu. Tekutá syrovátka, která přitom vznikne  v podstatě jako odpad, se dá ovšem ještě dále použít.

Lze z ní vyrobit některý ze syrovátkových sýrů – známá je italská ricotta a norský hnědý sýr brunost. „Pocházejí především z historicky chudých zemí, kde měli obyvatelé kvalitní potravy nedostatek, proto nezbytně využívali všech zdrojů, které byly k dispozici. V našich končinách je podobným výrobkem žinčice, kysaný nápoj, který se vyrábí jako vedlejší produkt z ovčí syrovátky,“ vysvětluje spisovatelka Alena Gajdušková ve své knize Domácnosti našich babiček.

Co syrovátka obsahuje a jak chutná

Syrovátka má žlutobílou barvu a svěží nakyslou chuť. Doplní vitaminy A, C a B, dále vápník, draslík a hořčík. Nachází se v ní dobře stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny a mléčný cukr laktóza, který prospívá střevní mikroflóře a funguje jako rychlý zdroj energie. (Proto by si ale na syrovátku měli dávat pozor jak lidé s intolerancí laktózy, tak s alergií na mléčnou bílkovinu.)

Foto: ThamKC, Shutterstock.com

Jogurt i v kelímku dál zraje a tak není divu, když se na něm vysráží tekutina nebo vytvoří tužší tuková zátka. Ani jedno neodstraňujte, jogurt zamíchejte, dosáhnete opět správné konzistence a neochudíte se o cenné látkyFoto: ThamKC, Shutterstock.com

Nápoj do posilovny i při hubnutí

Proč si syrovátku zamilovali nadšenci do sportu a hubnutí? 100 mililitrů syrovátky obsahuje jen asi 25 kcal a minimum tuku. Jako výborný zdroj bílkovin je prospěšná proti záchvatům hladu i při budování svalů, mléčný cukr pomáhá proti únavě. Obsahuje i aminokyselinu arginin, která podporuje zotavení po námaze.

Uleví střevům i při stresu

Syrovátka působí jako prebiotikum, podporuje ve střevech růst prospěšných bakterií a pomáhá normalizovat střevní činnost. Může tak napravit vliv dlouhodobého stresu, který má na mikrobiom negativní vliv. Syrovátka posiluje organismus v boji se stresem i díky obsahu aminokyseliny tryptofanu, který se přeměňuje na hormon štěstí serotonin.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Čerstvá syrovátka má nejvíc živin, vydrží ale maximálně týden. V nabídce je i sušená syrovátka, kterou stačí rozmíchat ve sklence vody nebo jiného nápojeFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Seniorům pro posílení kostí i srdce

Pro vysoký obsah snadno dostupných proteinů je vhodné syrovátku zařadit do jídelníčku seniorů, právě bílkoviny jim často chybějí. Pomáhá snižovat krevní tlak i hodnoty cholesterolu, chrání tak srdce a cévy. Syrovátka, zejména z kozího mléka, má dle výzkumů i protirakovinné účinky. Díky dobře využitelnému vápníku je dobrá i jako prevence osteoporózy.

Na ekzémy i na akné

Syrovátka může pomoci nejen zevnitř, ale i zvnějšku: nabízí uklidňující a hojivé účinky při ekzémech, lupence i akné. „Od nepaměti se mléko a syrovátka používají ke koupelím. Pokožku příjemně zjemňují a zvláčňují, dodají ji lesk a jemnost,“ popisuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady. Zkuste syrovátku přidat v poměru 1 : 1 k běžnému šamponu, pomáhá to proti rychle se mastícím vlasům i svědění kůže na hlavě.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Doma si můžete vyrobit vlastní sýr nebo tvaroh, čerstvá syrovátka pak vznikne jako vedlejší produktFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Jak přidat syrovátku do jídelníčku

Nejvíce živin si zachovává čerstvá syrovátka a lze si ji dopřát jako výživný nápoj, koupit se dá i sušená syrovátka, tu pak stačí rozmíchat ve vodě nebo třeba oblíbeném džusu, pořídit je možné také syrovátkový protein či různé speciální instantní nápoje založené na syrovátce.

Pokud mléčným nápojům neholdujete, zkuste ji smíchat s ovocným džusem nebo zeleninovou šťávou a připravit si lahodné smoothie. Využijete ji i při vaření – v podstatě kdekoli, kde používáte mléko. Zkuste s její pomocí zadělat třeba těsto na chléb, hodí se do omáček či kaší, uvařit můžete i syrovátkovou polévku.

Reklama

Načítám