Hlavní obsah

Šest vychytávek a jednoduchých návyků pro lepší imunitu. Nespoléhejte jen na vitaminy

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslabený imunitní systém není v jarních měsících ničím výjimečným. Neustálé pokašlávání, nepříjemná bolest v krku nebo vracející se rýma jsou v nevyzpytatelném počasí častým společníkem mnoha lidí. Jak zvýšit odolnost vůči bacilům a netrávit jarní dny jako marodi v posteli? Je to snazší, než si myslíte.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jarní počasí je jako na houpačce, chladná rána i večery střídají velmi teplá odpoledne, což může být zrádné, prochladnout pak lze velmi rychle. Kromě vhodného oblečení byste měli dbát na jídelníček bohatý na důležité živiny a vlákninu, pravidelný pohyb i dostatečný odpočinek. Čím dokážete spolehlivě „nakopnout“ oslabenou imunitu?

1. Dejte si záležet na snídani

Specialisté na výživu i lékaři stále dokola upozorňují, že kvalitní snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Nastartuje metabolismus a „nakopne“ mozek. Je prokázáno, že nutričně vyvážená snídaně, obsahující kvalitní bílkoviny a složené sacharidy plus samozřejmě dostatek tekutin, je více než důležitá pro efektivní fungování celého organismu, tedy i imunity.

2. Dopřejte si semínka

Chia, lněná, dýňová či slunečnicová… Na semínka by se nemělo v každodenním stravování zapomínat, tělu totiž velice prospívají. Jsou významným zdrojem bílkovin a esenciálních omega 3 a 6 mastných kyselin, dodají tělu spoustu důležitých minerálů a vitaminů. Pozitivně působí na zdraví nervové soustavy, mají protizánětlivé účinky a snižují riziko některých chronických onemocnění. Zdrojem všech potřebných látek je také konopné semínko, které můžete legálně sehnat, pochází z konopí s obsahem THC pod 0,3 %, takže se ho nemusíte obávat.

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Chia semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí vyrobit samo, antioxidantů a vlákniny Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

3. Vitaminu C není nikdy dost

Osvědčeným pomocníkem proti virózám a nachlazení je vitamin C. Jeho nedostatek vede k větší náchylnosti organismu na infekce a onemocnění, a jelikož si ho tělo neumí vyrobit, je potřeba mu ho dodávat stravou, případně různými vitaminovými doplňky. Většina lidí si vitamin C spojí především s citrusy. Ty ho ale zdaleka neobsahují tolik, jak jste možná v dětství slýchali. Najdete ho zejména v červené řepě, bramborách, paprice, brokolici, růžičkové kapustě, černém rybízu nebo jahodách. Jedním z největších zdrojů je šípek.

4. Ráno začněte vodou s citronem a probiotiky

Sklenička vlažné vody s citronovou šťávou je zázračným prostředkem pro zdravé trávení i obranyschopnost. Vitamin C a bioflavonoidy v citronu podpoří odolnost organismu proti infekcím, vlažná, nebo dokonce teplá voda napomáhá očistě střev. Pro pevné zdraví se vyplatí rovněž vsadit na probiotika. Centrum imunity je totiž ve střevech a tyto bakterie, velmi prospěšné pro střevní mikroflóru, mají velký vliv na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie. Kde je najdete? V kefíru, acidofilním mléce, přírodním jogurtu, podmáslí, kysaném zelí, kimchi a další fermentované zelenině, tempehu nebo miso polévce.

Foto: Elena759, Shutterstock.com

Sklenka vlažné vody s citronem po ránu zajistí zdravé zažívání a silnější imunituFoto: Elena759, Shutterstock.com

5. Půlhodinka pohybu denně

Imunita je propojena s kardiovaskulárním, nervovým i pohybovým systémem a pravidelná fyzická aktivita je pro její správné fungování důležitá. Jednoduše řečeno, lenoši a peciválové jsou častěji nemocní. Věnujte se pravidelně pohybu alespoň 30 minut denně, nejlépe venku na čerstvém vzduchu. Nemusíte podávat žádné extra sportovní výkony, bohatě postačí svižná procházka.

6. Choďte spát v deset

Nastavte si spánkové návyky. Zdravý spánek by měl trvat sedm až devět hodin a jeho nedostatek vede k produkci stresových hormonů, které negativně ovlivňují obranyschopnost. Bez dostatečného odpočinku tělo špatně regeneruje a je náchylnější k oslabení, únavě, stresu a nemocem. Uléhejte každý den ve stejný čas a spěte ve vyvětrané, nepřetopené místnosti. Nejdůležitější je fáze hlubokého spánku, pro tělo jsou nejprospěšnější zhruba dvě hodiny před půlnocí. Proto je ideální usínat kolem desáté hodiny večer.

Načítám