Hlavní obsah

Jak fotit jídlo mobilem? Hlídejte si světlo, připravte si scénu a zkoušejte

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to znáte: jídlo se vám opravdu povedlo a vy byste se s ním rádi pochlubili na sociálních sítích. Fotografie jsou ale nedokonalé a místo pochval se dočkáte spíše kritiky. Jak na to, aby vypadaly lákavěji?

Článek

Chytré telefony jsou čím dál lepší a zdokonalují se i fotoaparáty v nich, obvykle mají dokonce speciální režim pro focení jídla a automaticky upraví nastavení. Ale i když se to zdá být jednoduché, jídlo často nevypadá tak dobře, jak bychom si přáli. Jak fotografie vylepšit? Zeptali jsme se Tomáše Rubína, profesionálního fotografa, který fotí i naše recepty.

Dobré světlo je základ

Jídlu nejvíc sluší přirozené denní světlo, pokud je to možné, přeneste talíř blíž k oknu a snažte se ho využít. Silné umělé osvětlení vytváří ostré stíny (opravdu velkou chybou je pak stín fotografa) a deformuje barvy. Dávejte také pozor na výrazné barevné plochy v okolí. Odraz závěsu, ubrusu nebo sytě zbarvené kuchyňské linky dokáže proměnit kopeček sněhobílé šlehačky v nevábnou fialovou hmotu.

Foto: Eva Malúšová

Sledujte, kam dopadají sluneční paprsky. Dokážou zvýraznit část talíře, na kterou chcete přitáhnout pozornost.Foto: Eva Malúšová

Začínající fotografové světlo někdy příliš nevnímají: „I když si přenesou talíř k oknu a nechají na něj dopadat hezké žluté paprsky zapadajícího slunce, zapomenou, že mají v kuchyni rozsvícené namodralé osvětlení, a výsledné fotografii to neprospěje,“ říká Tomáš Rubín.

Nejkrásnější světlo mají záběry, které pořídíte v průběhu tzv. zlaté hodiny, ve fotografii se tak označuje čas těsně po východu a před západem slunce. Je měkké a rozptýlené a i amatérské fotky v něm vypadají skvěle.

Přemýšlejte, na co chcete upozornit

Na uvařené jídlo čeká fronta hladovců, tak už jenom rychle naložit, cvaknout a může se jíst. I když si dáte záležet na prezentaci, takhle se dobrá fotografie povede málokdy. Při aranžování na fotografii musíte dobře přemýšlet nad tím, na co konkrétně chcete upozornit. „Surovina nebo část jídla, která je tématem receptu, by měla být na fotce dominantní. Přílohy a další doplňky hrají sice důležitou roli, neměly by ale na sebe strhávat přílišnou pozornost,“ radí Tomáš.

Foto: Tomáš Rubín

Pokud sdílíte recept na sekanou, na fotce musí být vidět především sekaná.Foto: Tomáš Rubín

Speciální kategorií jsou typická česká jídla s omáčkou a knedlíky: chutnají báječně, ale zapotí se při nich i zkušení fotografové. Nejlépe vypadají, když na talíř nalijete nejdřív omáčku a poté přidáte umírněný počet knedlíků. Ani s množstvím omáčky to nepřehánějte a raději nechte vykukovat kousek plného kastrolu z rohu fotografie. Nejhezčí jsou pak omáčky v omáčníku.

Foto: Jakub Jurdič

Jakkoliv chutná je vaše omáčka, neutopte v ní přílohu.Foto: Jakub Jurdič

Připravte si scénu, používejte rekvizity

Záleží na vás, zda chcete jednoduchou a čistou fotografii talíře shora, nebo bohatější obrázek. V obou případech se ale hodí připravit si scénu dopředu. Najděte nejlepší světlo a přichystejte všechny rekvizity, případně udělejte zkušební snímek a scénu upravte. „Hotové jídlo na talíři rychle ztrácí na kvalitě: maso přichází o lesk, omáčky osychají a bylinky vadnou a všechny tyto vady se na fotografii zvýrazní,“ doplňuje Tomáš Rubín.

Na minimalistických fotografiích s jedním bílý talířem uprostřed vyniknou chyby nejvíc. Zvažte proto, zda jídlo nedoplnit rekvizitami: přidejte další talíř, čerstvé bylinky, suroviny, ze kterých je jídlo uvařené… Dezertům to sluší u rozečtené knihy, šálku kávy nebo třeba pletené šály. Vždy ale myslete na to, že dominantní by mělo zůstat jídlo.

Foto: Eva Malúšová

Čočka nakyselo nepatří mezi nejfotogeničtější jídla, když se ale dobře připraví scéna, výsledek může vypadat třeba takhle.Foto: Eva Malúšová

Dbejte na čistotu a čerstvost surovin

Rekvizity pečlivě zkontrolujte: i když pozadí ze starých kusů plechu a zašlých desek vypadá na fotkách obvykle fantasticky a umělecky rozházené slupky cibule ji dodají živost, na nádobí a textilu je vidět každá šmouha, vyleštěte je. Z bylinek odstraňte zvadlé lístky.

Hledejte správný úhel, zkoušejte a učte se od nejlepších

Nespokojte se s první fotografií: hledejte správný úhel, přibližte se a zkoušejte najít ten nejlepší záběr. Pozorně sledujte, jak to dělají profesionálové. Na sociálních sítích najdete spoustu fotografů, od kterých se můžete učit, jak pracovat se světlem i scénou, bohatý zdroj inspirace naleznete třeba na Instagramu asi nejznámější české fotografky jídla Aleny Hrbkové.

Pokud to s focením jídla myslíte vážně, přihlaste se do kurzu. Bývá na nich legrace, poznáte nové lidi a na konci si obvykle dobře pochutnáte. A to je u focení jídla také důležité.

Samostatnou kapitolu pak tvoří úprava hotových fotografií v různých grafických programech. Podívejte se, jaké šikovné programy na úpravu fotografií jsou na trhu k dispozici.

Načítám