Hlavní obsah

Zklamání od Diany i rozchod po telefonu s Kate: Co nevíte o princi Williamovi, který slaví 40

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je druhý v pořadí na britský trůn a spolu s manželkou Kate patří k nejoblíbenějším členům královské rodiny. Po své babičce zdědil noblesu, po matce zase lidskost. Princ William dnes slaví 40. narozeniny. Zjistěte o něm pár zajímavostí.

Článek

Před pár dny oslavil s babičkou její platinové výročí a ukázal na veřejnosti celou svou rodinu – manželku Kate (40) a děti George (8), Charlotte (7) a Louise (4). Jako vždy působil uvolněně, dělal vtípky a neváhal uklidňovat a zabavovat nejmladšího synka, na kterého byla oficiální akce moc dlouhá.

William o své rodině rád mluví, nesnižuje se k praní špinavého prádla, je vidět, že bere svou svou práci v rámci královské rodiny vážně. Co jste o následníku trůnu a dnešním oslavenci možná nevěděli?

První následník narozený v porodnici

První, kdo z královské rodiny neporodil děti v paláci, ale v porodnici, byla princezna Anna (71). Princ William je zase prvním v porodnici narozeným následníkem trůnu. Jeho matka, princezna Diana (†36), byla moderní žena a na zkostnatělé tradice si nepotrpěla. Založila novou, když postupně ukázala oba syny na schodech soukromého křídla porodnice.

Diana porušila i další zásadní pravidlo. Protokol říká, že dva následníci trůnu nesmí letět stejným letadlem. To ona však odmítla a do Austrálie na pracovní cestu letěla ona, devítiměsíční William i princ Charles (73) společně.

Foto: Profimedia.cz

Dnes už nad porodem v paláci nikdo neuvažuje, ale Diana patřila k novátorkámFoto: Profimedia.cz

Rodičovství ho změnilo

V královské rodině nebývalo zvykem dávat najevo emoce a mluvit o osobním životě. William pracuje na tom, aby se toto změnilo nejen v paláci, ale v Anglii celkově. Sám přiznává, že ho změnilo narození potomků a nadšeně sleduje, jak děti rostou. S Kate si zakládají na tom, že vychovávají své děti co možná nejnormálněji.

S bratrem Harrym (37) se v dobách, kdy spolu ještě mluvili a trávili čas, špičkovali ohledně nedostatku spánku. Harry se mu posmíval, že dobrovolně trpí, a když se i on stal otcem, oplatil mu to William a přivítal ho ve skupině spánkově deprivovaných.

Foto: Profimedia.cz

Velká škoda, že jejich vztah ochladl, bývali si blízcí a radovali se vzájemně z životních úspěchů, uměli se i pěkně špičkovatFoto: Profimedia.cz

Čím mu ublížila Diana

Bylo mu 15 let, když jeho matka princezna Diana tragicky zemřela při autonehodě. Měl k ní velmi blízko, stejně jako Harry. Brávala je do zábavních parků, do fast foodů a neváhala na čaj pozvat supermodelku Cindy Crawford (56), do které byl William jaké dítě zamilovaný.

Ale velmi se ho dotklo, když Diana v otevřeném rozhovoru v roce 1995 promluvila o svých aférách i tom, jak podle ní Charles není připraven na roli krále. A když v roce 1997 jeho matka naplánovala letní dovolenou i s rodinou svého milence Dodiho Fayeda (†42), si to podle svých vůbec neužíval a těšil se domů.

Foto: Profimedia.cz

Diana dohlížela na to, aby měli kromě královských povinností i o zábavu postaránoFoto: Profimedia.cz

Málem se neoženil

Jeho svatba s Kate Middleton v roce 2011 byla ostře sledovanou událostí, působili totiž jako pohádkový pár. Ale ve skutečnosti si mnozí oddechli, že si konečně řekli ano, William totiž se žádostí o ruku dost otálel a Kate měla přezdívku Čekačka Kačka.

Poznali se v roce 2001 na univerzitě a v jejich vztahové historii najdeme i jeden několikaměsíční rozchod. V roce 2007 totiž začal mít princ pocit, že není na vážný vztah připravený. Co udělal? Vzal telefon, zavolal Kate do práce a oznámil jí konec. Ano, telefonem.

Několik měsíců si žili každý po svém, ale nikdy si nezmizeli z dohledu a potkávali se na stejných společenských akcích. Nakonec si uvědomili, že k sobě patří. Oba pak tuto pauzu zhodnotili během zásnubního rozhovoru jako velmi přínosnou.

Foto: Profimedia.cz

Vzali se po deseti společných letech, kdy už mnozí pochybovali, že na svatbu vůbec dojdeFoto: Profimedia.cz

Milovník filmů

Princ je velkým fanouškem filmů, s manželkou chodí rádi na slavnostní premiéry a vždy prohodí pár slov s herci. Nedávno si povídali s Danielem Craigem (54) nebo s Tomem Cruisem (59). Rád sleduje i televizní seriály jako Panství Downton (2010–2015) nebo Hra o trůny (2011–2019).

A víte, co ho spojuje s nejznámějším filmovým kouzelníkem Harry Potterem? Ne, neumí hrát famrfpál, ani si nepotrpí na Bertíkovy fazolky, ale má jizvu na čele, která občas zčervená. Když mu bylo třináct, praštil ho kamarád omylem golfovou holí.

Foto: Profimedia.cz

Hodit se do gala a probrat zážitky s Tomem Cruisem neboli Maverickem? Ani následník trůnu neřekne neFoto: Profimedia.cz

Ztráta vlasů ho (ne)trápí

Co mu ale nebylo dáno, je bujná kštice, naopak ho postihlo řídnutí vlasů. Zdá se, že si to moc nebere a občas o tom sám zavtipkuje – když se narodil George, chválil si, že synek nemá vlasy po něm.

Jistě mu ale nejsou příjemné komentáře v médiích. A zažil i mediální šikanu, kdy kupříkladu herec Rob Lowe (58) na Twitteru napsal, že pro něj bylo traumatizující sledovat, jak budoucí král ztrácí vlasy. Někdy vám vtip prostě nevyjde...

Foto: Profimedia.cz

Na adresu svých vlasů si občas sám zažertujeFoto: Profimedia.cz

Levák, co hraje pravou

V populaci žije asi 10 % leváků a princ je jedním z nich. Co udělal, když se to ukázalo jako problém při hraní jeho oblíbeného póla? Vyřešil to tak, že se naučil perfektně hrát pravačkou.

Kromě póla miluje ale pro Angličana i trochu nezvyklý sport: surfování. Prý by mu nevadilo trávit na pláži víc času.

Jestli ho Kate vezme na oslavu surfovat k moři, nevíme. Ale zcela jistě mu upeče s dětmi jeho oblíbený čokoládový dort, je totiž pověstný svojí nekontrolovatelnou závislostí na sladkém.

Foto: Profimedia.cz

Když pólo miluješ, naučíš se i používat svoji méně šikovnou rukuFoto: Profimedia.cz

Načítám