Hlavní obsah

Kruhy pod očima ukazují na nedostatek kyslíku a vody, ale i na problém se štítnou žlázou

Foto: cristina87, Shutterstock.com

Foto: cristina87, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás kruhy pod očima, a když se necítíte dobře nebo jste unavení, jsou ještě patrnější? Může to být jen kosmetický problém, ale i signál zdravotních potíží. Jak to poznat?

Článek

Tmavé kruhy pod očima nebudí dojem zdraví a vitality. Někdy jsou trestem za probdělou noc, ale někdy mohou ukazovat na zdravotní potíže. Kdy jít k lékaři a kdy to vyřeší kosmetika?

Proč se vám dělají kruhy pod očima

Tmavé kruhy pod očima se objeví většinou ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek kyslíku nebo je dehydrované. Krev začne kvůli tomu v žilkách pod kůží proudit pomaleji, ztmavne a žilky jsou víc vidět. „Kůže je v těchto místech třikrát tenčí než jinde na obličeji, proto je tmavé zabarvení vidět nejvíc kolem očí,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology. Barva tmavých kruhů pod očima závisí na typu vaší pleti i dědičnosti – na té závisí tloušťka kůže, její barva, ale i tvar obličeje, stejně jako velikost očí a to, jak daleko jsou od sebe.

Problémy se štítnou žlázou, anémie, játra…

Kruhy pod očima mohou ukazovat i na onemocnění štítné žlázy, jater, trávicího systému či chudokrevnost. Sledujte tedy dobře, kdy se objeví – pokud v důsledku přílišného stresu nebo únavy a poté zmizí, můžete být v klidu. Jestliže se objeví a teprve pak se dostaví únava, nechutenství nebo máte neustále žízeň, měli byste to konzultovat s lékařem.

Proč vznikly, lze odvodit i z barvy, jakou kruhy pod očima mají.

Černé, hnědé a namodralé většinou ukazují na nedostatek kyslíku nebo železa v krvi, ale také na to, že málo pijete. Bývají spíš v důsledku probdělé noci nebo delší únavy.

Nažloutlé zabarvení by mohlo ukazovat na potíže s játry, žlučníkem a zažíváním. Pokud se objeví spolu s otokem očí, pak pozor na ledviny a dohlédněte na pitný režim.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Pokud se kruhy pod očima objevily náhle a nemizí, mohla by být příčina zdravotní, někdy jde o chorobu štítné žlázyFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Kosmetické řešení: retinol a koenzym Q10

Kruhy pod očima lze zamaskovat vhodným make-upem nebo korektorem, ale pokud chcete pracovat na jejich trvalejším zneviditelnění, můžete sáhnou například po přípravcích s vitaminem A, tedy retinolem – ten mírně zesvětluje. Doporučuje se i kosmetika s peptidy, vitaminem E nebo případně kofeinem, ale také s koenzymem Q10. Ovšem počítejte s tím, že výsledky jsou patrné až po několika měsících používání.

Jestliže je příčinou tvar obličeje a vrozené jamky pod očima, pomůže estetická medicína. Nabízí například mezoterapii - aplikaci regeneračního přípravku - nebo chemický peeling. „Vhodnou možností může být i vyplnění případných prohlubeninek nebo vrásek vlastním tukem,“ říká plastický chirurg Jakub Miletín z Perfect Clinic.

Pitný režim i krémy s UV filtrem

A co dělat, pokud máte kruhy pod očima v době, kdy jste ve fyzické či psychické nepohodě? „Dostatečně spěte, vypijte nejméně dva litry vody, dbejte na pestrou stravu, omezte alkohol, nekuřte, noste sluneční brýle a krém s patřičným SPF po celý rok a používejte kosmetické přípravky určené přímo na oční okolí, ideálně ty s peptidy,“ radí Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické značky Essenté.

Babské rady proti kruhům pod očima

  • Dopřejte si obklad očí - použijte plátky okurky, studené čajové sáčky nebo plátky syrové brambory.
  • Masírujte okolí očí kvalitním olejem, třeba mandlovým, rozproudíte krev. Masáž má být jemná, krouživými pohyby od vnitřního k vnějšímu koutku.
  • První pomocí je chladivý obklad – použijte gelovou masku z chladničky nebo kostku ledu zabalenou do látkového kapesníku. Díky chladu se žilky zúží a nebudou tak viditelné.

Načítám