Hlavní obsah

Kruhy pod očima: nejen únava, ale i geny či problémy se štítnou žlázou. Tipy, jak jim předejít

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tmavé kruhy pod očima můžete zkusit zakrýt líčením, mnohem lepší je ale zkusit jim předcházet. Nejde totiž jen o problém estetický, někdy jsou i odrazem zdravotního stavu. Kdy se s nimi nedá nic dělat a kdy je třeba zpozornět?

Článek

Stačí pár neklidných nocí a pod očima se usadí temné kruhy. Nepůsobí právě lichotivě – obličej díky nim působí starší. Na kruhy z únavy je lék jednoduchý, stačí se pořádně vyspat a obličej bude znovu prozářený a po temných stínech nebude ani památky. Jestli ale nezmizí, i když v peřinách trávíte dlouhé hodiny, hledejte příčinu jinde. Co ještě způsobuje tmavé kruhy pod očima?

1. Nedostatek tekutin

Trápí vás stíny pod očima často? Zaměřte se v prvé řadě na pitný režim. Dostatečná hydratace organismu se na kvalitě pokožky projeví během pár dnů. Vedle čisté vody zkuste i čaje, bylinky a potraviny na podporu detoxikace. Ulehčí ledvinám a játrům – a podle přírodní medicíny mohou být tmavé kruhy odrazem oslabení právě těchto orgánů.

„Na regeneraci pokožky doporučuji tinkturu z penízovky, z pupenů pak len a lnici. Pro hospodaření s vodou tinktury z pupenů vřesu a trubkovce. Játra podpoříte pomocí ostropestřce, jalovce či rozmarýnu. Ledviny posílíte a pročistíte vřesem či celíkem zlatobýlem,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

2. Stárnutí a slábnutí pokožky

S věkem pokožka přirozeně slábne. „Kůže v oblasti očí je až třikrát tenčí než v ostatních částech obličeje. Pod jejím povrchem je mnoho drobných cévek, které propouštějí krevní barvivo. To je pak příčinou vzniku tmavých kruhů pod očima,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z kliniky Perfect Clinic.

Věk nezastavíte, ale zaměřte se na další faktory, které ztenčování kůže urychlují: kouření, slunění, nedostatečný spánek a stres zhoršují přirozenou mikrocirkulaci krve, což se projeví právě modrošedým nádechem pod očima.

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Kruhy pod očima mohou být příznak dehydratace. Máte-li navíc suchou, šupinatou kůži a tmavou moč, zvyšte objem vypitých tekutinFoto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

3. Nadměrná pigmentace

S přibýváním slunečných dní myslete na dostatečnou ochranu kůže přípravky s ochranným faktorem. Za vznikem kruhů může být totiž také nadměrná pigmentace. Stínit obličej můžete pomocí kšiltovky, klobouku se širokou krempou nebo opět módního kloboučku bucket.

4. Zdravotní obtíže a léky

Tmavé stíny pod očima mohou odrážet i nějaký zdravotní problém. Provázejí například rýmu a ucpaný nosonemocnění štítné žlázy, sníženou funkci jater, zpomalené trávení nebo chudokrevnost. Pokud trpíte i na váčky na spodním víčku, může jít o projev alergie či příznak zadržování vody. Objeví-li se kruhy či otoky pod očima a přidá se velká únava, změna chuti, žízeň či nevolnosti, je lepší se poradit s praktickým lékařem. Zohledněte i užívání medikamentů: k tmavým kruhům přispívají například i léky rozšiřující cévy.

5. Vliv genů

Dispozice k tmavým kruhům pod očima je daná i dědičností. Obecně na ně více trpí lidé s vyšším množstvím pigmentu, své dělá i tvar lebky a to, jak silná je tuková oblast pod očima. V takovém případě úprava životního stylu nepomůže. „Zlepšení stavu v očním okolí včetně redukce kruhů pod očima můžete docílit pomocí mezoterapie, při které se jehličkou aplikuje regenerační roztok do kůže. Pro celkové projasnění pokožky může být vhodný i chemický peeling,“ doporučuje dermatolog.

Máte-li spíše propadlou tkáň pod vnitřním koutkem, jsou vhodné výplně kyselinou hyaluronovou, na pytle pod očima je vhodná chirurgická metoda v rámci operace dolních víček.

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Při líčení aplikujte pod oči rozjasňující korektor, pomůže tmavý odstín potlačitFoto: RomarioIen, Shutterstock.com

Jak na domácí péči a babské rady

Chcete se na temné stíny pod očima zaměřit? Pořiďte si oční gel s obsahem retinolu či s kyselinou hyaluronovou, mikrocirkulaci podpoří také krémy s peptidy, vitaminem E nebo kofeinem. Uchovávejte je v lednici, zvýšíte chladivý efekt, který zlepší mikrocirkulaci, a vždy je nanášejte jemným poklepáváním, abyste křehkou kůži nepoškodili. Dobře poslouží i vychlazené lžičky, obklad z koleček okurky nebo namočené vatové tamponky, které jste na chvíli dali do mrazáku.

Reklama

Související témata:

Načítám