Hlavní obsah

Trávicí oheň, jablko i máta: Nejlepší triky, které pomůžou od bolavého žaludku z přejedení

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se užít si masopustní hodování? Smažené koblihy či vepřové dobroty jistě potěší žaludek, pokud to ale s jejich množstvím přeženete, může se dostavit také pálení žáhy nebo pěkný břichabol. Jak si ulevit od přejedení? Tohle jsou osvědčené babské rady!

Článek

Čeká vás oslava s plnými stoly jídla? Chystáte si užít masopustní veselí plnými doušky Přejedení, pálení žáhy, těžký žaludek, bolení břicha a další trávicí trampoty, ty jsou víc než běžné. Tyhle babské rady ovšem na přejedení fungují!

Bylinky a zase bylinky

Ne nadarmo bývá mátový čaj leckdy označován jako nápoj králů. Ti ho prý s velkou oblibou konzumovali právě v souvislosti s opulentními hostinami, protože máta peprná má velmi blahodárný vliv na trávení. Ulevuje od nadýmání a při křečích, zastavuje zvracení, poradí si s kolikami a podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Ta je důležitá pro trávení a vstřebávání tuků v tenkém střevě. Podobné účinky má i heřmánek, fenykl či anýz. Jediné, kdy čaj z máty vynechte, je při pálení žáhy.

A jestli chcete zkusit něco exotičtějšího, vřele doporučujeme staletími ověřený čínský čaj pu-erh. Ideální je dát si ho ještě před konzumací tučného jídla jako prevenci, ale není od věci si ho vypít i ve chvíli, kdy vám je již ouvej. Má skvělý vliv na trávicí systém, pomáhá od bolestí žaludku a urychluje odbourávání alkoholu.

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Mátový čaj by měl být součástí každé oslavy s hromadou jídlaFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Jablíčko a spol.

Pokud se chystáte na hodování, dejte si stranou i jablíčko. Pár plátků vám může ulevit poté, co se přejíte. Jablka totiž obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, která prospívá správnému pohybu střev a stabilizaci mikroflóry.

A jestli máte doma zázvor, radujte se! Už ve starověké Indii věděli, že je to naprostý zázrak pro zažívání a říkali mu „trávicí oheň“. Pořádně totiž tyto procesy nakopne. Zázvor je ovšem hodně aromatický a někomu může naopak žaludek spíše podráždit, je tedy dobré vědět, do jaké skupiny patříte.

Pohyb

Když se přejíte, vaše tělo vysílá jasné signály – chce se vám svalit se na gauč, natáhnout se, spát, prostě nedělat vůbec nic. Zkuste ale tentokrát své tělo neposlouchat a snažte se hýbat.

Samozřejmě nechoďte běhat, zvedat činky ani nic takového, ale třeba procházka na čerstvém vzduchu je pro trávení ideální. Nebo alespoň doma něco pokliďte, pohrajte si s dětmi, hlavně si nelehejte. Pohyb totiž urychluje metabolismus, tudíž snáz a rychleji tu nálož dobrot zlikvidujete.

Nepříjemný a bolestivý může být Zánět žlučníku: Kde přesně bolí a kdy na operaci

Reklama

Načítám