Hlavní obsah

Kubík (7) je téměř hluchý: Díky sluchadlům to však nepoznáte. Potřebuje nová, která stojí 90 tisíc

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubík je usměvavý kluk, který rád dovádí s kamarády a sportuje. Kdo ho nezná, nepoznal by, že se narodil s vážnou vadou sluchu a že slyší a mluví pouze díky moderním sluchadlům, která nosí od tří let. Už ale bohužel dosluhují a bez nich bude se svým handicapem ztracený. Proto nutně potřebuje nová a my bychom mu rádi pomohli.

Článek

Když Klára a Pavel Šatánkovi ze Stříteže nad Ludinou v okrese Přerov odcházeli s malým Jakubem z porodnice, věřili, že si domů vezou úplně zdravé miminko. „Vše se zdálo naprosto skvělé a nic neukazovalo na to, že by měl být s Kubíkem jakýkoliv problém,“ vzpomínají rodiče. Chlapec prospíval a těšil se z věcí okolo sebe. V roce nadšeně vítal každou návštěvu dětí i dospělých a bylo vidět, že mu společnost dělá radost.

Začalo to špatnou výslovností

Přestože test sluchu Kubíkovi v porodnici provedli a jeho výsledek nebyl průkazný, nikdo víc neřešil. U dětské lékařky se pak chlapeček při orientačním testování za zvukem otáčel, ale podle rodičů šlo o velmi hlasitý zvuk blízko hlavy, takže ho slyšel. Podezření, že nemusí být všechno v pořádku, získali rodiče až tehdy, když se Kubík začal učit první slova.

„Oproti ostatním dětem v jeho věku měl menší slovní zásobu, používal asi tak deset slov a navíc je nesprávně vyslovoval,“ vzpomíná tatínek. Když bylo Kubíkovi dva a půl roku, nastoupil do mateřské školky. Tam si ho pod křídla vzala paní asistentka a záhy upozornila rodiče, že nereaguje na podněty, jak by měl.

Foto: Archiv rodiny

Kubík je veselý a šikovný kluk, zvládá všechno, skoro jako by žádné překážky ani neměl. Jenže bez sluchadel to nepůjde.Foto: Archiv rodiny

Zbytečná operace

„Vrhli jsme se do série všech možných vyšetření zakončených odebráním Jakoubkových mandlí, které prý někdy zapříčiňují u malých dětí zhoršený sluch,“ vzpomínají Šatánkovi. Po vyoperování mandlí se ale nic nezlepšilo, spíš naopak. U Kubíka nastoupilo období vzdoru, byla s ním ještě o trochu horší domluva a rodina dostala doporučení na neurologii. „Vynikající paní doktorka ale u Jakoubka jakékoliv psychologické nebo neurologické odchylky vyvrátila a místo toho nám řekla, že se jí nezdá Kubíkův sluch,“ popisuje tatínek.

Foto: Archiv rodiny

Kubík s bráškou.Foto: Archiv rodiny

Smutná jistota a možnost řešení

Rodiče dostali kontakt na Centrum pro dětský sluch Tamtam v Olomouci, odkud si pozvali odbornice přímo domů. Zkouška Jakoubkova sluchu ukázala, že chlapec sice slyší, ale jen málo. A v brněnském centru Audio Fon Centr pak Kubíkovu diagnózu ještě zpřesnili. „Po vyšetření jsme se dozvěděli, že Kubíkova ztráta je spíše těžká až velmi těžká a bez kompenzace sluchu nikdy nezačne normálně mluvit!“ vzpomínají rodiče. „Byla to pro nás na jednu stranu obrovská rána. Náš Kubík neslyší! Na druhou stranu bylo fajn, že už jsme konečně s jistotou věděli, co mu je, a také jsme se hned dozvěděli, že to má alespoň v rámci možností řešení.“

Foto: Archiv rodiny

Kubík rád jezdí na kole.Foto: Archiv rodiny

Slzy štěstí

Na okamžik, když Jakoubek dostal na zkoušku první sluchadla, vzpomínají Šatánkovi dodnes: „Byl to kouzelný moment. Kubík se poprvé otočil na zavolání, lekl se, když něco spadlo na zem, různě hrkal s věcmi, protože poprvé slyšel, že to dělá nějaký zvuk. Nebudeme vám nic nalhávat, oba jsme si pobrečeli štěstím.“ Chlapec se velmi rychle se sluchadly sžil. „Jako by si od začátku uvědomoval přínos těch nových věciček, které mu visí za ušima, a nikdy si je nesundával, což se prý také někdy stává,“ chválí Kubíka tatínek Pavel.

První vlastní sluchadla dostal Kuba shodou okolností přesně na třetí narozeniny a začal se raketově rozvíjet. Během několika málo měsíců už mluvil krátkými větami, což bylo dříve naprosto nemyslitelné. A díky nejrůznějším sluchovým a logopedickým cvičením se mu podařilo dohnat vrstevníky tak dobře, že v šesti letech nastoupil na běžnou základní školu, pouze s podporou asistentky. „Aktuálně je Jakoubek ve druhé třídě, a i když to někdy není snadné a určitě se musí učit víc než ostatní děti, prospívá dobře,“ říká tatínek. A co je možná ještě důležitější: Kubík má ve škole spoustu kamarádů, prožívá první přátelství a učí se, co a jak ve společnosti vrstevníků.

Foto: Archiv rodiny

Kubík by nyní potřeboval nová naslouchadla, ta ale stojí 90 tisíc.Foto: Archiv rodiny

Sluchadla dosloužila

Díky kvalitním sluchadlům a hodinám stráveným na logopedii dnes Kubík mluví a slyší tak, že si cizí člověk jeho handicapu ani nevšimne. „Na toho malého prcka, který si chtěl a stále chce hlavně hrát a objevovat svět, je to neskutečný výkon,“ chválí Jakuba rodiče. Teď přede všemi ale stojí další výzva. Kubík má svoje sluchadla už pátým rokem a to je doba, kdy podobná zařízení docházejí ke konci své životnosti, přestávají spolehlivě fungovat, zastarávají i technologickou výbavou a je třeba je vyměnit za nová.

Moderní sluchadla Phonak Sky, která chlapec potřebuje, stojí téměř 90 tisíc korun, zatímco zdravotní pojišťovna uhradí jen 20 tisíc. „Bohužel zdravotní pojišťovny přispívají podle platné legislativy dětem 10 tisíc korun na jedno sluchadlo (tedy 20 tisíc na pár) a ta moderní stojí mnohonásobně více. Kubík není výjimka, z Konta Bariéry přispíváme na sluchadla desítkám klientů ročně. Kvalitní digitální sluchadla se vyznačují mnohem lepším zpracováním zvuku – Kubík díky nim například dobře slyší i v hlučném prostředí,“ vysvětluje situaci Lucie Nekvasilová z Konta Bariéry.

Kubíkovi by se navíc hodil i speciální mikrofon, díky kterému by ve škole lépe slyšel paní učitelku. A proto se mladá rodina obrátila s prosbou o pomoc na Konto Bariéry, které se rozhodlo pro Kubíka otevřít ve spolupráci se Seznamem.cz sbírku.

Foto: Archiv rodiny

Kubík s celou rodinou.Foto: Archiv rodiny

Přispět můžete i vy

Zasláním libovolné částky na transparentní účet Konta Bariéry 17111444/5500, variabilní symbol 230107, nebo prostřednictvím odkazu na Konto Bariéry - Chci pomáhat - můžete Kubíkovi pomoct i vy. Nadace z výtěžku uhradí chlapci potřebná sluchadla a mikrofon a z případného přebytku pomůže dalším dětem s podobným handicapem.

Načítám