Hlavní obsah

2 pravidla bezpečného poslechu, která byste měli dodržovat

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluchátka přinášejí spoustu radosti, ale i starosti: pokud je totiž užíváte k častému poslechu příliš hlasité hudby, mohou vám nenávratně poškodit sluch. Jaká jsou pravidla bezpečného poslechu?

Článek

Vložit pecky do uší, zapnout hudbu na maximum a relaxovat… To je oblíbená zábava řady lidí. Jak hlasitá může hudba být, aby nepoškodila sluch? Zásadní hranici hluku (tedy nejen hudby), na níž se shoduje většina lékařů, představuje hodnota 85 decibelů (osobní nebo nákladní auto v městském provozu).

Co je nad 85 decibelů, může škodit

Tolika decibelům zvládnou uši v kuse odolávat někdy i osm hodin. Ale i krátké vystavení takovému hluku může způsobit dočasný posun prahu slyšení, kdy dojde k přerušení nervového spojení mezi vláskovými buňkami vnitřního ucha a sluchovým nervem. Jakmile hluk odezní, porucha se postupně vytratí a regenerace sluchu trvá několik hodin až dní.

Pokud však uši vystavujete takovému hluku pravidelně, poškozené buňky se nestíhají regenerovat a dojde k trvalému posunu sluchového prahu. Když buňky odumřou, může být sluch poškozen navždy. Postižený pak špatně slyší vysoké frekvence, nerozumí některým hláskám a řeči a jeho komunikace s okolím je zásadně zhoršená.

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Hlasitost nad 85 decibelů už může poškodit sluchFoto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Čím vyšší hlasitost, tím menší tolerance

Samozřejmě platí, že čím vyšší hlasitosti uši vystavujete, tím větší je riziko poškození a tím rychlejší má poškození nástup. „Při 90 decibelech může dojít k trvalému poškození sluchu při dvou hodinách poslechu, při 95 decibelech stačí hodina a při 110 jen něco málo přes minutu,“ informuje docent Martin Chovanec, přednosta kliniky ORL 3. LF UK a FN KV.

Jenže hlasitost hudby z některých sluchátek se může pohybovat v rozmezí 110 až 120 decibelů! „A to je hlasitost, která se blíží hluku startujícího tryskového letadla,“ dodává Jaroslav Betka, otorinolaryngolog z 1. LF UK a FNM.

Volte velká sluchátka, ne pecky

Míra poškození také závisí na typu sluchátek, která používáte. Profesor Ivo Šlapák z Kliniky dětské ORL LF MU a FN Brno doporučuje velká sluchátka, která se nasazují přes hlavu a uzavírají celý boltec měkkým molitanovým okrajem: „Obecně jsou vhodnější než takzvané pecky, protože neucpávají zvukovod a zvuková energie nejde přímo na bubínek jako v peckami uzavřeném obvodu.“

Pecková sluchátka, která se vkládají přímo do zvukovodu, by se podle něj měla také pravidelně čistit, aby se předcházelo vzniku bolestivého zánětu zvukovodu.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Hlasitost některých sluchátek dosahuje až 120 decibelů, což se blíží hluku startujícího tryskáčeFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Jak chránit sluch při poslechu?

Porucha slyšení není žádná legrace: sluch je druhý nejdůležitější smysl a jeho poškození výrazně sníží kvalitu života.

1. Nastavte prahovou hodnotu

Nejlepší způsob, jak omezit hlasitost, je jednoduše ji omezit. S tím významně pomůže stanovení prahové hodnoty – určete si úroveň, kterou za žádnou cenu nepřekročíte. Měla by se nacházet přibližně v polovině posuvníku hlasitosti, který poslechové zařízení nabízí. Práh hlasitosti lze také nastavit v jakékoliv aplikaci pro streamování, kterou používáte. „Většina moderních přehrávačů má již přednastavené upozornění překročení bezpečného prahu hlasitosti, rozhodně doporučujeme tuto funkci nevypínat,“ dodává Jaroslav Betka.

2. Nezvyšujte hlasitost

Dávejte si také pozor na únavu při poslechu – ta je důležitým varovným signálem, že se sluch poškozuje. Dlouhý či příliš hlasitý poslech uši unaví a výsledkem je, že se vám zdá, že se hlasitost snižuje. V takovém případě ji rozhodně nezvyšujte, ale vypněte hudbu, odložte sluchátka a dopřejte uším alespoň půlhodinový odpočinek.

Co dělat během odpočinku od poslechu? Rozmotejte zamotaná sluchátka: máme pár prima tipů.

Reklama

Načítám