Hlavní obsah

Charitativní díl StarDance: přes 20 milionů pro Centrum Paraple, dojatý Svěrák a potlesk vestoje

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další, v pořadí již sedmý večer oblíbené taneční soutěže se nesl v duchu benefice pro Centrum Paraple. Soutěžní páry si mohly oddechnout, tentokrát nikdo nevypadl, tanec se ke slovu ale samozřejmě dostal.

Článek

Hlavně se prosím zase nedojímej, nakázala prý manželka před začátkem 7. benefičního večera Zdeňku Svěrákovi. Ono to ale tentokrát bylo hodně těžké. O dojemné chvíle během večera opravdu nouze nebyla. Ale viděli jsme i nádherná taneční čísla.

Charitativní večer je český vynález

Charitativní večer v rámci StarDance je vlastně českým vynálezem, v původní licenční verzi soutěže nebyl. Ale líbí se i ve světě, pro který jsme v tomto ohledu inspirací. Aby ne, když během těch dlouhých let dokázal vybrat na provoz centra, které pomáhá lidem s poškozením páteře se znovu zapojit do života, úctyhodné částky. Jen vloni to bylo rekordních 21 milionů. A letos došlo na velmi podobnou sumu.

Velký podíl na tom mají především tři lidé, prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák, Alena Kábrtová, spoluzakladatelka a žena, která za celou myšlenkou vzniku centra stojí, a jeho současný ředitel David Lukeš. A ani jeden z nich nemohl při včerejším slavnostním večeru chybět. A samozřejmě tu byli i patroni benefice, tedy pět statečných vozíčkářů, kteří se také pustili do „tance“.

Autonehoda, pád ze skály, skok do závěje…

Pět patronů, pět osudů. Veronika Kovářová udělala chybu a spadla ze skály, David Zika utrpěl vážný úraz elektrickým proudem, Alici Valehrachové byla diagnostikována mrtvice míchy, Daniel Antala skočil zdánlivě nevinnou šipku do sněhu a Lenku Brisudovou upoutala na vozík autonehoda.

Když posloucháte příběhy lidí, kteří se ocitli na vozíku, zákonitě vás zamrazí. Uvědomíte si, jak může jediná vteřina rozhodnout o vašem životě, který pak po úrazu prostě sami nemáte šanci zvládnout. Všichni ale měli to štěstí, že se posléze dostali do Centra Paraple, kde je naučili, navzdory hendikepu, jak se vrátit znovu do života. A že to opravdu tak je, dokázali i v druhé části večera při nápaditém a velmi působivém společném tanci v krásné choreografii Marka Zelinky.

Nej momenty večera

V první části večera se přeci jen soutěžilo, i když se získané body a hlasy od diváků započítávají až do dalšího kola. A nouze nebyla o několik nepřehlédnutelných nej.

Nejpodařenější hláška zazněla z ústa Marka Ebena hned po úvodním tanci, který předvedl kajakář Vavřinec Hradilek se svou partnerkou Kateřinou Bartuněk Hrstkovou. Jejich kroky při slowfoxu porotu příliš nenadchly, nespokojená byla především Tatiana Drexler, a tak si vyslechla, že by se měla dívat víc na filmy pro dospělé. „Tam je vystreté všetko,“ dodal za hlasitého smíchu celého sálu Marek Eben.

Za největšího nemotoru byl opět usměvavý Josef Maršálek po boku Adriany Maškové, ale jeho ladné ruce, které si natrénoval při zdobení dortů, mnohé zachránily. „Až na ty nohy!“ jak trefně upozornila Tatiana Drexler. Že ze všech tanečnic má nejdelší nohy, opět při ladné rumbě předvedla Iva Kubelková, jejíž kreaci ocenil Richard Genzer hláškou: „Tanec za všechny prachy!“

V ladnosti Ivě ovšem tentokrát zdárně sekundovala Darija Pavlovičová s Dominikem Vodičkou, jejichž rumba byla mimořádně něžná a získali od poroty dokonce jednu desítku. A absolutním vrcholem večera, a tedy i nejkrásnějším tancem, bylo jednoznačně paso doble snowboardistky Evy Adamczykové a Jakuba Mazůcha, které porotu zvedlo ze židlí a tleskali jim vestoje! A tři následné desítky pak ještě označili za málo. Bravo, Evo!

Související témata:
Benefice

Načítám