Hlavní obsah

Kdo dostane Oscara? Ve hře je Elvis, Tár i Fabelmanovi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly vyhlášeny nominace na Oscary a nám nezbývá než čekat, které snímky a tvůrci je nakonec promění. Bude to Spielbergova autobiografie nebo život Elvise Presleyho očima jeho vykutáleného manažera? Bude oceněn životní výkon Cate Blanchett nebo Colina Farrella?

Článek

Získat Oscara je ve filmovém průmyslu bezesporu nejvyšší meta. Uděluje se ve 24 kategoriích a nyní je již jasné, které filmy jsou letos nominované a kteří tvůrci budou až do 12. března žít v napjatém očekávání, zda se jejich jméno ozve ve větě: „And the Oscar goes to…“ Mimochodem, mezi nominovanými osobami jsou i tři Češi – maskérka Linda Eisenhamerová, zvukař Viktor Prášil či specialista na zvláštní efekty Viktor Müller, všichni za projekt Na západní frontě klid.

Které filmy jsou jasnými favority a které jsou tak trochu naší srdeční záležitostí? Mezi nominovanými snímky jsou letos jak umělecké snímky, tak kasovní trháky.

Srdeční záležitosti

Přiznáme se, že od filmu nečekáme vždy vysoké umění, ale chceme emoce a zábavu. A když se to potká s kvalitní filmařinou, je to zážitek. Ten jsme v uplynulém roce dostaly minimálně dvakrát.

Elvis

Film, na který jsme se v redakci těšily velmi. Život krále rokenrolu, jeho vzestup i pád, vztah k rodičům, láska s Priscillou a kontroverzní postava jeho manažera, který jej po celou dobu vykořisťoval.

Ukazuje se, že zaměřit se na hudební legendu a prošpikovat jeho silný příběh písničkami je sázka na jistotu (Bohemian Rhapsody nebo Rocketman jsou dalšími důkazy ). Austin Butler za ztvárnění Elvise Presleyho již dostal Zlatý glóbus a je považován za jednu z hereckých nadějí Hollywoodu. Tom Hanks je zase coby manažer Tom Parker k nepoznání a jeho výkon dechberoucí.

Foto: Profimedia.cz

Jak se z Elvise stala hvězda a proč nikdy nehrál třeba v Evropě nebo v Asii? Film vám krále představí se vším všudyFoto: Profimedia.cz

Top Gun: Maverick

Filmy Toma Cruise bývají kasovní trháky a neuvěřitelná podívaná, ale nebývají považovány za umělecké super kousky. Dlouho očekávané pokračování filmu o pilotu Petu Maverickovi, které se na plátně objevilo po 36 letech, předčilo všechna očekávaní. Hodnocení na ČSFD 88 % ukazuje, jak vysoké mínění české publikum o filmu má, a kritika byla nadšená stejně tak.

Co bylo chváleno? Kromě chrupu Toma Cruise (který ukazuje v zářivém úsměvu) hlavně dokonalé audiovizuální efekty a skutečnost, že se tvůrci pokusili (a Cruise coby producent prosadil) udělat vše maximálně autenticky a nepomáhat si při leteckých akcích digitálně.

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise si na premiéru musel počkat, odkládala se kvůli pandemii. Ale pak si to jeho Maverick užil se vší parádouFoto: Profimedia.cz

Herecké koncerty

Druhé dva snímky, které nás oslnily, stojí a padají na výkonech představitelů hlavních rolích. Cate BlanchettColin Farrell s Brendanem Gleesonem nejsou v branži žádnými nováčky, ale vzali nám dech.

Tár

Silné ženské příběhy milujeme, to na rovinu přiznáváme. A máme slabost i pro Cate Blanchett, která je herecký chameleon.

Lydia Tár je světově uznávaná (fiktivní) dirigentka, držitelka prestižních ocenění, přednášející na univerzitě. S partnerkou vychovává dceru. Je geniální? Ano. Na vrcholu. Bez debat. Zneužívá svého mocenského postavení a je až arogantní? Během 158 minut zjistíte jak moc je její svědomí černé. Role byla psaná Cate Blanchett na tělo a zhostila se jí neskutečně, navíc už začala sbírat ocenění. Je velmi pravděpodobné, že se dočká třetího Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Lydia je geniální skladatelka a dirigentka, která však čím dál častěji dělá špatná rozhodnutí a zneužívá svou mocFoto: Profimedia.cz

Víly z Inisherinu

Film, jehož hlavní devizou nejsou jen tvůrci samotní, ale i atmosféra irského ostrova, byl již oceněný několika glóby a podle nás patří spíše do skupiny „obdivujeme“ než „milujeme“. Jedná se o čtvrtý film režiséra Martina McDonagha a zdá se, že překoná i úspěch jeho předešlého filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Ústředním tématem je konec jednoho mužského přátelství, a ač získal Zlatý glóbus za nejlepší komedii, není to rozhodně řachanda. Děj se odehrává na fiktivním irském ostrově před sto lety, kdy v Irsku probíhala občanská válka, ale obyvatele ostrova zajímá víc souboj, který mají přímo před očima. Přátelé Colm a Pádraic, vzdělaný houslista a prostý pasák krav bez ambic, si každé odpoledne povídají u piva, až jednoho dne Colm řekne, že se dál kamarádit nechce. Mezi láskou a nenávistí je očividně tenká hranice.

Foto: Profimedia.cz

Colm se ze dne na den rozhodne, že Pádraic už není jeho kamarád. A vyhrožuje, že si za každý pokus o kontakt usekne prstFoto: Profimedia.cz

Filmy oscarových režisérů

Objeví-li se v kinech film oscarového režiséra, většinou diváci i kritici zpozorní, protože je pravděpodobné, že to bude zážitek.

Avatar: The Way of Water

Režisér James Cameron se po 13 letech vrátil na planetu Pandora a diváky čeká více než tříhodinová magická podívaná i napínavé bitvy. Jake Sullivan s rodinou si totiž musí najít jiné útočiště, jde po nich chamtivá posádka ze Země. Bezpečný azyl jim poskytnou obyvatelé tropických ostrovů, klan Metkayina, pro které je život pod hladinou přirozený a novým přátelům jej představí.

Režisér vybudoval nové světy a kromě toho, že pěje ódu na přírodu, upozorňuje i na to, jak ji člověk ničí. A jeho snímek se již zařadil mezi nejvýdělečnější. Inovativní styl práce s technologiemi dělá z tohoto velkofilmu snímek, co vejde do dějin.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé tropických ostrovů chrání svůj svět pod vodou i nad vodouFoto: Profimedia.cz

Fabelmanovi

Fanoušci Stevena Spielberga jásají i smutní zároveň. Fabelmanovi jsou skvělý film, navíc o životě této legendy, ale dost pravděpodobně se režisér začíná loučit s kariérou. Zlatý glóbus už film má, Oscar je v podstatě na cestě. Nebo ne?

Sníměk je to velmi osobní a Spielberg přes své alter ego, Sama Fabelmana, rekapituluje a ohlíží se přes rameno. Ukazuje, co jej formovalo a ovlivňovalo, který zážitek rozhodl, že bude filmařem, jaké bylo dospívání se třemi sestrami a jaké měl vztahy s rodiči, jak se učil, že různě sestříhané záběry můžou vyznít odlišně a vy můžete mnohé zatajit nebo se i pomstít.

Foto: Profimedia.cz

Steven Spielberg natočil snímek s lehkostí a hravostí, i po letech u filmu si to užíváFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám