Hlavní obsah

Nejlepší filmy pro dospělé? Přece sci-fi! Pohádky, které baví celý svět a vydělávají miliony

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kombinace vědeckého pokroku, představ o budoucnosti, kde se nekladou meze fantazii, a k tomu neznámé a často děsivé formy života? To je sci-fi žánr, který je mezi filmaři i diváky velmi oblíbený. Publikum se dobře pobaví a filmový průmysl vydělává.

Článek

Nikdy neplatilo, že by sci-fi bylo jen pro geeky a nerdy. Naopak – z mnoha vědecko-fantastických filmů a seriálů se dávno stala klasika, do jejich tvorby se hodně investuje a generují obrovské zisky.

Proč jsou tak oblíbené? Nabízejí možnost zažít příběhy, které se běžně odehrávají jen ve fantazii. Můžete na chvíli utéct realitě, hrdinové mají neomezenou sílu, dinosauři ožívají, děj se často odehrává ve vesmíru, v budoucnosti... Které snímky patří ke klasice žánru?

Star Trek (1966)

Vesmírné putování kapitána Jamese Kirka a jeho posádky na vesmírné lodi USS Enterprise započalo v roce 1966 a od té doby bylo vyrobeno mnoho startrekových filmů, seriálů i počítačových her. A některé nahlížejí i tisíce let do budoucna. Seriál vznikl v době studené války, ale vyobrazené lidstvo je jednotné, neřeší se rasismus ani xenofobie, naopak se objevují témata filosofická, etická i klasická, jako je třeba cestování v čase. A pro potřeby příběhu vznikl i nový jazyk: klingonština.

Foto: Profimedia.cz

Seriál Star Trek: Nová generace (1987–94) a jeho obsazení: Will Wheaton, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Marina Sirtis, Patrick Stewart jako kapitán Jean-Luc Picard, Michael Dorn, Gates McFadden a LeVar BurtonFoto: Profimedia.cz

Planeta opic (1968)

Představy života mimo Zemi nepřestávají lidstvo fascinovat. Legendární sci-fi film o astronautech, kteří ztroskotali na planetě osídlené inteligentními opicemi, byl převratný nejen ztvárněním, ale i myšlenkou, která lidstvu neprorokovala zrovna zářivou budoucnost. Filmoví akademici ocenili nominací na Oscara jak masky, tak hudbu. A příběh se dočkal několika pokračování, remaků i seriálové podoby.

Foto: Profimedia.cz

Astronaut v podání Charltona Hestona (†84) ztroskotal na planetě, kde jsou lidé otroky opic. A zvídavá psycholožka Zira (Kim Hunter, †79) se na otroky specializujeFoto: Profimedia.cz

Hvězdné války (1977)

Star Wars? To je devět základních filmů (1977–2019), seriály Mandalorian (2019–23), Boba Fett: Zákon podsvětí (2021–22) a nejnovější Obi-Wan Kenobi (2022). K tomu připočtěte nějaký ten spin-off, animáky, hry a stavebnice. Slavné celovečerní snímky nebyly natočeny chronologicky: jako první vznikla Epizoda IV – Nová naděje. Oč v tomto příběhu George Lucase (78) jde? Ve zkratce o boj mezi rytíři řádů Jedi a Sithy, kteří ovládají vesmírnou Sílu a v soubojích používají světelné meče.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hrdinové Hvězdných válek: Mark Hamill (70) jako Luke Skywalker, Carrie Fisher (†60) jako princezna Leia a Harrison Ford (80) jako Han Solo Foto: Profimedia.cz

Vetřelec (1979)

Legendární sci-fi horor Ridleyho Scotta (84) patří ke klasice žánru a potvrzuje pravidlo, že nejvíc se bojíte toho, co nevidíte. To se stalo astronautům z lodi Nostromo, kteří objevili podivný mimozemský organismus a neposlechli varování hlavní hrdinky Ellen Ripley (Sigourney Weaver, 72), že nic neznámé nesmí na palubu. Začne boj o přežití, jaký nemá obdoby. O pár let později natočil James Cameron (67) skvěle hodnocené pokračování Vetřelci, které získalo sedm oscarových nominací. Další pokračování tak úspěšná nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Ellen Ripley je ikonická postava, která se monstrům dokázala postavit a občas nějaký souboj vyhrálaFoto: Profimedia.cz

E.T. – Mimozemšťan (1982)

Stevenu Spielbergovi (75) se podařilo propojit rodinné drama, dojemný film pro děti a sci-fi. Hlavní myšlenkou proslulého snímku je, že není třeba se bát neznámého a každý má právo na domov. Ze života rodiny na americkém předměstí odešel tatínek a jeho místo na čas zaplní mimozemšťan, kterého jeho „lidé“ omylem zapomněli na Zemi a on se s nimi snaží spojit. A jeho ukazováček má uzdravující moc. Film získal devět oscarových nominací, čtyři proměnil a proslavil tehdy sedmiletou Drew Barrymore (47) – hrála malou Gertie.

Foto: Profimedia.cz

Malý Elliott (Henry Thomas, 50) se s E.T. sblíží a chrání ho před okolním světem. A přátelský mimozemšťan se zatím snaží stůj do stůj „volat domů“Foto: Profimedia.cz

Jurský park (1993)

I tento Spielbergův film se stal světovou událostí, získal tři Oscary a dočkal se animáku i několika pokračování (nejnovější Jurský svět: Nadvláda stihnete ještě v kinech). Použité efekty a triky jsou považovány za nadčasové. Když se na řádění dinosaurů, které se vědcům podařilo odchovat díky krvi v prastarých komárech, díváte v 21. století, nemáte pocit, že sledujete retro. Film ukázal směr, jakým se budou v Hollywoodu vyprávět příběhy. A podivuhodné je, že tento film režisér natáčel ve stejné době jako Schindlerův seznam.

Foto: Profimedia.cz

Tým paleontologů má schválit, zda je Jurský park v pořádku. Ukáže se, že rozhodně není, a ne každý toto zjištění přežijeFoto: Profimedia.cz

Matrix (1999)

Bratři Wachovští (dnes sestry Wachovski) natočili průkopnický snímek plný efektů a akčních scén s originální a filosoficky laděnou zápletkou. Hlavní myšlenkou je, že žijeme v iluzi a realita vypadá úplně jinak. Programátor a hacker Neo (Keanu Reeves, 57) je vyvolený a má rozhodnout, zda lidstvo zvítězí nad stroji. Snímek i jeho tři pokračování (poslední je z roku 2021) ovlivnily celé generace fanoušků ve smýšlení o světě i v oblékání (dlouhé černé kabáty a ikonické sluneční brýle).

Foto: Profimedia.cz

Legendárních scén jsou filmy plné – tady Neo zastavuje kulkyFoto: Profimedia.cz

Tiché místo (2018)

Sci-fi snímek s prvky psychologického dramatu vás přiková k židli a po celou dobu ani nepípnete. Zemi ovládla neznámá mimozemská stvoření s dokonalým sluchem a zahubila téměř všechno živé. Abbottovi sice ovládají kvůli neslyšící dceři znakovou řeč, takže dokážou být potichu, ale blíží se chvíle, kdy by měla Evelyn (Emily Blunt, 39) porodit – a to pokud možno bez jediného hlásku. Vyzdvihovány jsou dovednosti, s jakými režisér John Krasinski (42) – zároveň si zahrál hlavní mužskou postavu – dokázal odvyprávět příběh beze slova. Podařilo se to i o tři roky později ve druhém díle.

Foto: Profimedia.cz

Když šlápnete na hřebík nebo třeba rodíte, občas i vydáte hlásku nebo dvě. V tomhle filmu vás to bude stát život. Emily Blunt a Millicent Simmonds (19)Foto: Profimedia.cz

Jestli se chcete o filmech a seriálech dočíst víc, máte možnost: Mrkněte na žebříčky a tipy na filmy i nejlepší seriály.

Reklama

Související témata:

Načítám