Hlavní obsah

Retro krimi z Berlína 20. let i Nejvyšší karta Petry Hůlové. Co vás čeká na Velký knižní čtvrtek?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete víc číst? Pak je nejvyšší čas se na to vrhnout. Je totiž březen, Měsíc knihy, a navíc dnes je Velký knižní čtvrtek. Nalákáme vás na nejzajímavější tituly?

Článek

Na který den připadá 23. ročník Velkého knižního čtvrtka? Na 23. březen! Právě vychází desítka skvělých knih českých i zahraničních autorů a je mezi nimi román o mezigeneračních střetech, ukrajinská kronika zpravodajů České televize i novinka britského bestselleristy. Po jaké šestici knih sáhneme my?

Nejvyšší karta: Petra Hůlová

Petru Hůlovou asi není třeba čtenářům představovat. Za svůj debut Paměť mojí babičce získala cenu Magnesia Litera a patří k oceňovaným autorkám. Proto by vám neměla její novinka uniknout, ona sama ji považuje za své nejlepší dílo. Hlavní hrdinkou knihy je Sylvie Novak, matka, milenka, aktivistka. A také žena, která se ohlíží za svou spisovatelskou kariérou, vzpomíná na vztah s výrazně starším spisovatelem a zároveň se vyrovnává s věkem. Je na prahu padesátky a zažívá s tím související „neviditelnost“. Se svými feministickými eseji objíždí besedy a učí se přijmout fakt, že jako zástupkyni starší generace ji ta mladší svým způsobem odsuzuje. Nejcitlivější je to ve vztahu s dcerou, která se vůči ní vymezuje.

Foto: Archiv nakladatelství

Nejvyšší karta, Petra Hůlová, nakladatelství Argo, 188 stran.Foto: Archiv nakladatelství

Putinova válka

Je to víc než rok, co Rusko vtrhlo na Ukrajinu, a ač jsme měli tenkrát pocit, že to snad nebude mít dlouhého trvání, válka zdaleka neskončila. Desítka zpravodajů České televize přináší ojedinělou ukrajinskou kroniku, ve které rekapitulují největší vojenský konflikt od druhé světové války v Evropě. Sdílejí svá osobní svědectví, a čtenáři si tak s jejich pomocí udělají obrázek o všech fázích ruské agrese: od toho, jaké bylo čekat vpád, až po osvobozování území, která ruská vojska obsadila.

Foto: Archiv nakladatelství

Putinova válka, kolektiv autorů, nakladatelství Argo, 330 stran.Foto: Archiv nakladatelství

Funny Girl: Nick Hornby

Příběhy britského bestselleristy Nicka Hornbyho dostávají často filmový či televizní kabátek – a přesně to se stalo také s touto knihou, která u nás právě vychází. Je rok 1964 a Barbara Parker vyhrála soutěž krásy, ale nechce být jen další z mnoha královen. Nakonec pod pseudonymem Sophie Straw uspěje v sitcomu a její hvězda začne zářit. Když se ovšem přestanou stírat hranice mezi životem a scénářem a autoři seriálu začnou být až posedlí tím, aby vytvořili dobrou komedii, musí se hlavní hrdinka rozhodnout, kterou cestou se vydá. I tento román je o kontrastu mládí a zralého věku a rozhodně se pobavíte.

Foto: Archiv nakladatelství

Funny Girl, Nick Hornby, nakladatelství No Limits, 360 stran.Foto: Archiv nakladatelství

S prominutím řečeno: Michael Žantovský

Poznal svět vysoké politiky. Je to publicista, překladatel a mnohem víc, pohyboval se mezi nejvýznamnějšími osobnostmi světového dění. A nyní Michael Žantovský ve své knize s podtitulem Můj život mezi slavnými a mocnými s nadsázkou a humorem vzpomíná na největší události konce 20. století, které měly vliv na celosvětové uspořádání – například rozšíření NATO. Poznal mnoho významných osobností, a to nejen po nudné oficiální stránce, ale osobně a zblízka. Měl tu čest s královnou Alžbětou II., Václavem Havlem, Margaret Thatcher, Rolling Stones i s papežem, takže o nesmazatelné zážitky rozhodně není nouze.

Foto: Archiv nakladatelství

S prominutím řečeno, Michael Žantovský, nakladatelství Prostor, 336 stran.Foto: Archiv nakladatelství

Proč Alláh stvořil kalašnikov: Pavel Pawluscha Novotný

Pavel Novotný je pojem mezi zahraničními zpravodaji už desítky let. Umně snoubí své vzdělání (religionista), osobní zkušenosti a skvělý pozorovací talent, navíc ovládá kouzlo humoru. V recenzi se mluví o divokém mixu džihádistického rokenrolu, indických dekoltů a českých islamistů. Máte jakékoli nejasnosti o světě islámu? V textu najdete odpovědi. A věřte, že kniha s podtitulem Reportérem z válek, mešit i bazarů má daleko do nudných historických skript! Pawluscha poznal Blízký východ a Asii dokonale, s duchovními vůdci sledoval indické telenovely a ví, kdy se smějí tálibánci.

Foto: Archiv nakladatelství

Proč Alláh stvořil kalašnikov, Pavel Pawluscha Novotný, nakladatelství Argo, 216 stran.Foto: Archiv nakladatelství

Leo Berlin: Susanne Goga

Doménou německé spisovatelky Susanne Goga jsou historické romány s detektivní zápletkou a přesně taková je již osmidílná a velmi oceňovaná série s berlínským detektivem Leo Wechslerem. V knize Leo Berlin řeší detektiv v roce 1922 případ zavražděného léčitele, o kterém se říkalo, že umí zázraky, a jeho služeb využívali lidé z nejvyšších vrstev. Jenže vražda byla provedena perfektně, nejsou svědci, stopy… Když je posléze zamordována i starší prostitutka, musí vyšetřovatel zjistit, zda je mezi oběma zločiny pojítko.

Foto: Archiv nakladatelství

Leo Berlin, Susanne Goga, nakladatelství MOBA, 272 stran.Foto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám