Hlavní obsah

Jak na přirozené opálení bez slunce? Vsaďte na samoopalovací tělová mléka a zkuste i betakaroten

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Reklama

Už se vám stýská po sluncem políbené pokožce? Nalaďte se na letní vlnu alespoň v koupelně a dopřejte si postupné opálení díky samoopalovacím tělovým mlékům, které o pokožku i pečují. Jak na to?

Článek

Hledáte pohodlný způsob, jak si dodat přirozené opálení po celém těle? Sáhněte po samoopalovacím mléce. Jeho největší výhodou je snadná aplikace: jednoduše se namažete jako klasickým tělovým mlékem. Pokožku nejen zabarví, ale navíc také hydratuje – a jistě víc než samoopalovací sprej nebo pěna. A některá mléka obsahují i látky, které pomáhají zpevnit kůži.

Výhody tónovacích mlék

Samoopalovací mléka mají různou barvicí intenzitu. Klasické vás „opálí“ víc než to, kterému se říká tónovací. To vám dodá světlejší odstín a zároveň se u něj nemusíte obávat skvrn. A protože bronz má nižší intenzitu a nastupuje pomaleji a postupně, není v jejich případě nechvalně známý odér samoopalováků tak silný a ani se nemusíte bát umazání pyžama nebo prostěradla.

Jak funguje samoopalování

Umělé opálení je jiného původu než to od sluníčka. Je za něj zodpovědná úžasná látka zvaná dihydroxyaceton (DHA). Najdete ji ve složení všech samoopalovacích přípravků, protože dokáže kůži bílou jako mléko proměnit ve zlatavou, jakoby sluncem políbenou.

Skvělé je, že k samoopalování není potřeba nebezpečné UV záření. „DHA na povrchu pokožky reaguje s kožními buňkami a dochází k reakci, kdy pokožka tmavne,“ vysvětluje odbornice v oboru kosmetiky Kateřina Routová. Proto jsou samoopalovací přípravky výrazně zdravější volba než chytat bronz na sluníčku anebo v soláriu!

Samoopalováky v těhotenství

Aplikace samoopalovacích přípravků je možná i v těhotenství a platí tady stejné pravidlo jako u ostatní kosmetiky: bezpečnost vždy záleží na celkovém složení, proto volte kvalitní produkty od prověřených značek. Problém by mohl nastat jen v případě alergie na nějakou složku přípravku, proto si výrobek raději vyzkoušejte nejdřív na menším kousku kůže.

Jak dlouho vydrží a jak často používat?

Samoopálení vydrží tři až pět dnů. Záleží přitom, jestli jdete třeba do aquaparku nebo sauny, kde se podpoří rychlejší odstranění svrchní vrstvy pokožky, tedy té, která je zabarvená. Četnost aplikace volte rozumně. „Samoopalovací přípravky nejsou nebezpečné, ale všeho moc škodí. Určitě bych je nepoužívala každý den po celý rok, ale pokud se natírám třeba jednou týdně, neviděla bych v tom problém,“ dodává Kateřina Routová. Aby si kůže odpočinula a z častého užívání se na ní netvořily nepěkné skvrny, střídejte tónovací mléka s klasickými tělovými přípravky.

  • Samoopalovací zásada číslo jedna: Po aplikaci si nezapomeňte pořádně umýt ruce, aby vám barva neulpěla na dlaních a mezi prsty a neprozradila vaše „bronzové švindlování“. Jak správně používat samoopalovací krém?

Tónovací tělová mléka pro opálený vzhled

Nezapomeňte na peeling

Na aplikaci samoopalovacího mléka je dobré pokožku předem připravit, proto do své rutiny zařaďte alespoň jednou týdně peeling. Nemusíte na to mít speciální produkt, výborný je tělový peeling pomocí suchého kartáče: funguje nejen ve prospěch hladké pokožky, ale také rozproudí lymfu a může přispět ke zpevnění problémových partií.

Pro atraktivní pleť zkuste betakaroten

Podpořit zlatavý tón pokožky můžete i díky betakarotenu! Dosáhnout „opálení“ lze nejen s pomocí samoopalováku, ale i pravidelným příjmem přírodních zdrojů betakarotenu nebo doplňků stravy. „Tradičně se prodávají doplňky s karotenoidy, z nichž je neznámější betakaroten. Sice nedokážou spolehlivě ochránit před UV zářením, ale při pravidelné konzumaci dlouhodobě zabarví kůži do mírně zlatavého nádechu, který je hodnocen jako atraktivnější než světlá kůže. Další práce ukazují, že lidé toto zbarvení esteticky preferují i před klasickým opálením,“ říká dermatolog Jan Kučera z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Ať již používáte samoopalovací krémy, anebo užíváte betakaroten, nezapomínejte, že vás toto zbarvení nechrání před negativními účinky UV záření! Každý den byste měli použít SPF. Jak ho vrstvit s líčením?

Reklama

Načítám