Hlavní obsah

Bez kocoviny a kompromisů: Objevte kouzlo nealkoholických verzí známých koktejlů

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých barů, zahradních restaurací a zahrádek za domem si hledá cestu nový trend: nealkoholické verze známých koktejlů. Ocení je nejenom řidiči. Budete překvapení, kolik lidí se dobrovolně vzdá alkoholu, když jim nabídnete zajímavou alternativu.

Článek

Výrobci piva a vína to pochopili už dávno: pomalu ale jistě přibývají lidé, kteří omezují (nebo úplně vynechávají) alkohol. Nabídka nealkoholických piv, radlerů a vín bez alkoholu je pořád bohatější a zajímavější a zákazníci to vítají. A postupně se přidávají i výrobci aperitivů a destilátů.

Alkohol bez alkoholu

Nealkoholický alkohol je ukázkový protimluv, jak ale lépe popsat nápoj, který vypadá a chutná jako alkohol, na etiketě se však skví velká nula a za ní znak pro procenta alkoholu?

Milovníci koktejlů, kteří se z různých důvodů chtěli vyhnout konzumaci alkoholu, měli doteď smůlu. Restaurace sice nabízejí nealkoholické verze nejběžnějších míchaných nápojů jako mojito, Cuba libre nebo margarita, obvykle jsou to ale „jenom“ směsi citrusů, sirupů, bylinek a limonád nebo džusů. Chuť samotného alkoholického nápoje, který tvoří podstatnou část jejich receptury, v nich chybí.

Kořeněné bylinkové, ovocné a kouřové tóny vermutů, rumu či ginu dodávají těmto koktejlům něco navíc, co doteď nebylo snadné nahradit. Situace se ale rychle mění: nealkoholické verze svých nápojů už nabízejí i velké značky jako Martini, Gordon's či Tanqueray.

Nealkoholické koktejly: dokonalá chuť bez kocoviny

Nealkoholické vermuty či destiláty nebývají levné, cena odráží poměrně složitý výrobní proces. Díky němu ale mají plnou a bohatou chuť, která se blíží původní alkoholické verzi (a někdy ji dokonce předčí). Všechny tyto nápoje se výborně hodí k mixování známých koktejlů: chuťový zážitek je dokonalý, vy se ale vyhnete nepříjemným důsledkům spojeným s popíjením alkoholu.

Nejlepší koktejly bez alkoholu

Mezi nejpopulárnější míchané drinky patří určitě nahořklý pomerančový aperol spritz. Jeho obliba je tak velká, že zareagovali i prodejci a letos nabízejí celé sety na přípravu nealkoholické verze. Pokud dodržíte originální dávkování (40 ml nealko aperolu, 60 ml nealko prosecca a 20 ml sody), za necelou tisícikorunu připravíte ze surovin v balíčku padesát luxusních nealkoholických nápojů, jeden vás tak vyjde na 20 Kč.

O něco méně slavný, ale stejně chutný drink se jmenuje hugo spritz. Základem je likér z bezových květů a i ten už můžete koupit bez alkoholu. Přidejte nealko prosseco a můžete si vychutnat další skvělý koktejl.

Autentickou chuť původního nápoje si drží i nealkoholické produkty velké italské značky Martini. V červeném Martini Vibrante najdete citrusové tóny bergamotu a ve žlutém květinové tóny. Zkombinujte je s tonikem a podávejte na ledu.

Tonik se obecně dobře hodí do různých mixovaných koktejlů, nejznámější z nich je gin s tonikem (milovala ho i královna matka). Jeho chuti se nemusíte vzdát ani pokud na oslavu přijedete autem, gin bez alkoholu nabízí už i velké značky jako Gordon's či Tanqueray a ve spojení s kvalitními řemeslnými toniky, i ochucenými, můžete vytvořit další odvážné kreace, po kterých vás ráno nebude bolet hlava.

Výčet nealkoholických alternativ tím zdaleka nekončí: výjimečnou kvalitu nabízí i ryze česká značka Vassa. V jejich nabídce najdete nealkoholické destiláty Vassa Zero G, R a V. Písmena jsou zkratky známých alkoholických nápojů a vy jistě snadno dešifrujete, že Vassa Zero R udělá z limetkové limonády s mátou důstojnou nealkoholickou verzi mojita, Vassa Zero V se hodí třeba do legendárního koktejlu cosmopolitan a Vassa Zero G patří do míchaných nápojů s ginem.

Další zajímavé značky, které nabízejí nealko destiláty, jsou londýnský Seedlip, Borrago nebo Ceder's. Opravdu skvělé ochucené giny nabízí Whitley Neill a asi nejbohatší nabídku má australská značka Lyre's.

Nemusíte být zvlášť nadaný barman, s touhle zásobárnou za zády namícháte tolik skvělých nealkoholických drinků, kolik si budete přát. A pokud na chuti alkoholu netrváte, ale máte chuť na něco dobrého k pití, možná vás zaujme domácí kořeněná kola nebo ledový čaj s vůní bezu. A co takhle thajský ledový čaj s kondenzovaným mlékem?

Reklama

Načítám