Hlavní obsah

11 potravin a surovin, které se (téměř) nikdy nezkazí

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Reklama

Některé potraviny a kuchyňské suroviny vydrží takřka věčně. Stačí je skladovat ve vhodných podmínkách. Když to dodržíte, budete je moci bezpečně spotřebovat i za dlouhé roky. O co se jedná?

Článek

Na mražených, sušených i konzervovaných potravinách najdete datum minimální trvanlivosti. Co tento termín znamená? Že se tyto výrobky dají bezpečně konzumovat i po uplynutí uvedené doby, pokud byly správně skladovány, nemají poškozený obal a nevykazují známky kažení (zápach, nepříjemná změna chuti či konzistence). S nadsázkou tak lze říct, že některé vydrží téměř věčně, a třebaže časem mohou ztratit trochu z původní textury a chuti, neuškodí vám. O co se jedná?

1. Sůl

Sama sůl funguje jako konzervant, proto můžete mít jistotu, že se nezkazí. Může ale navlhnout, což ovlivní její strukturu a konzistenci. Abyste tomu předešli, nasypejte do slánky pár zrníček bílé rýže, která případnou vlhkost pohltí a udrží sůl v suchu.

2. Bílá rýže

Skladujete-li bílou rýži ve vzduchotěsné nádobě při teplotách pod 5 °C, udrží si obsah živin a chuť až po dlouhých třicet let. To ovšem neplatí pro celozrnnou rýži: v její slupce se nacházejí tuky, které mohou začít časem oxidovat, čímž se potravina zkazí a stane se nepoživatelnou.

3. Sušené luštěniny

Díky procesu sušení, který zbavuje luštěniny vody, je jejich životnost neomezená. Maximálně mohou ztvrdnout, v takovém případě je ale stačí jen déle namočit a více povařit.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Sušené luštěniny neobsahují vodu, díky tomu je jejich trvanlivost v podstatě neomezenáFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

4. Sójová omáčka

Protože je plná soli, vydrží sojovka v uzavřeném dávkovači bez úhony i několik let. „Přesto ji doporučuji skladovat v suchu a temnu,“ radí koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická s tím, že zdravější a vhodnější jsou omáčky z fermentovaných sójových bobů, jako je tamari a shoyu.

5. Hořká čokoláda

Když tmavou čokoládu uchováte na suchém místě bez teplotních změn, nemusíte se bát, že by se na ní zub času podepsal. Měla by ale obsahovat více než 75 procent kakaa a minimum cukru. Někdy se může na povrchu objevit světlý povlak. Je to vysrážený cukr (při skladování ve vlhkém prostředí) nebo tuk (způsobeno teplotními výkyvy). Skvrny sice nevypadají pěkně, nejsou ale nijak závadné a čokoládu můžete sníst i tak.

6. Med

Jediné jídlo, které skutečně vydrží věčně. A to díky včelám – vytvářejí produkt s vysokým obsahem kyselin a nízkou vlhkostí. Po nějaké době může med krystalizovat, to ale neovlivní jeho kvalitu ani bezpečnost.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Díky vysokému obsahu kyselin a nízké vlhkosti vydrží pravý med opravdu věčněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

7. Cukr

Na suchém místě bez extrémních teplot vydrží cukr opravdu dlouho, tedy celá léta, jen je třeba skladovat ho v uzavřené nádobě a v suchu. Neobsahuje totiž téměř žádnou vodu ani tuk, tedy nedává prostor k množení bakterií. Může se stát, že ztuhne a vytvoří hrudky, to ale není na závadu. Stačí jej minutu dvě zahřát v mikrovlnce na nízkou teplotu nebo jej promnout mezi prsty či rozdrtit třeba vařečkou.

8. Koření

Celé i mleté koření, stejně jako sušené a drcené bylinky, je důležité skladovat v uzavřených kořenkách, aby neunikalo aroma a zároveň se do něj nedostala vlhkost. „Koření musí vonět a neměly by v něm být cítit žádné další pachy, které by mohly znamenat, že je například už navlhlé a obsahuje plísně,“ upozorňuje biochemička Michaela Bebová s tím, že koření postupem času ztrácí sílu, proto je dobré kupovat vždy jen tolik, kolik v brzké době využijete. „Ovšem dobře uskladněné koření vydrží zhruba dva roky,“ říká.

9. Instantní káva

V neprůhledném uzavřeném obale vydrží instantní káva celé roky, dehydratací je z ní totiž odstraněná voda. Je však třeba ji udržovat v temnu, chránit ji před vlhkostí a neukládat do ledničky.

Foto: SUPERMAO, Shutterstock.com

Instantní káva vydrží roky, zato pražená zrnková by se měla spotřebovat do dvou týdnů po upražení a měla by být skladována v neprůhledném a dobře uzavřeném obaleFoto: SUPERMAO, Shutterstock.com

10. Ocet

Jedná se o přírodní konzervační látku, podobně jako v případě soli. Díky přírodním kyselinám lze proto ocet uchovávat neomezeně dlouho a s jeho pomocí navíc konzervovat i jiné potraviny.

11. Nápoje s vysokým obsahem alkoholu

I alkohol funguje jako konzervant, podobně jako sůl nebo ocet. Proto nápoje, které ho obsahují vysoké procento, mohou v dobrých podmínkách vydržet celé roky. Jedná se třeba o rum, whisky, gin nebo tequilu. Je ale nutné skladovat je v uzavřené láhvi a tu nevystavovat přímému slunečnímu záření.

Reklama

Načítám