Hlavní obsah

Nenechte se nachytat na internetu aneb Jak nepřijít o peníze vlastní hloupostí. Ověřujte si totožnost

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetoví podvodníci jsou stále rafinovanější. Pro zboží si přijede kurýr, váš účet byl napaden, vyberte peníze a vložte do jiného bankomatu nebo nabídka výhodné investice. To jsou jen některé typy podvodných telefonátů nebo zpráv, kterým musíme čelit. Jak je odhalit a nenaletět, prozradí v dnešním podcastu bezpečnostní analytička Martina Kadlecová z České spořitelny.

Článek

Jaké jsou nečastější triky podvodníků? Jak se jim bránit? Na co všechno si dát pozor? Co dělat, když podvodníkům naletíte? A máte šanci ukradené finanční prostředky získat zpátky? Poslechněte si náš podcast.

Bazary a prodejní weby jsou oblíbeným rejdištěm podvodníků. Nejprve představí zboží a pak „výhodně“ nabízí, že pošlou peníze předem a pro zboží si přijede kurýr, jen stačí kliknout na odkaz. Je to past. „Vy si tam vyberete, přes kterou banku chcete peníze stáhnout. Otevřou se vám ale podvodné stránky, jež se tváří jako pravé. Zadáte přihlašovací údaje. Podvodník na druhé straně ty údaje vidí a zadá je do pravého systému. Vám se otevře potvrzovací hláška. Vy potvrdíte převod peněz, jenže peníze se nepřevádí k VÁM ale OD VÁS!“ Tak popisuje nejčastější mechanismus podvodu na internetu Martina Kadlecová.

Jen Česká spořitelna obdrží průměrně denně od svých klientů 5 hlášení o možném podvodu. Základní obrana je jasná! Neklikat na odkazy od neznámých lidí a nikam na nedůvěryhodné stránky nezadávat svoje přihlašovací údaje nebo čísla karet. Podvodníci jsou však čím dál sofistikovanější. V naprosté většině případů tohle nedělají jednotlivci, ale je to činnost zahraničních organizovaných skupin.

Foto: Proženy.cz

O podvodech na internetu si s bezpečnostní analytičkou Martinou Kadlecovou (vpravo) povídala Michaela Raková Foto: Proženy.cz

Podvodné telefonáty

Dalším častým trikem jsou podvodné telefonáty, kdy se vás volající snaží přesvědčit jménem vaší banky nebo policie, že váš účet byl napaden a máte vybrat veškerou hotovost a vložit ji do bankomatu na kryptoměny. „Ačkoliv klienty na tyto podvody upozorňujeme, dokonce i na tom bankomatu, kam vkládají peníze, vidí informaci, že je to podvod, ať volají policii, přesto to ignorují a transakci dokončí,“ upozorňuje analytička.

„Šmejdi“ jsou přesvědčiví a vyvíjí na vás tlak, zakazují vám s kýmkoliv o tom mluvit, protože pracovníci v bance jsou prý podvodníci. Snaží se ve vás vyvolat strach.

Ověřujte!

Banky se snaží své klienty před tímto typem podvodů chránit. „Pokud vám někdo volá jménem banky, máte možnost ho kdykoliv během hovoru požádat o ověření prostřednictvím aplikace mobilního bankovnictví, kde si vygenerujete kód a stejný vám musí sdělit i bankéř, který vám volá,“ informuje o pojistce proti podvodům Kadlecová s tím, že banka po svých klientech nikdy nepožaduje v případě ohrožení účtu vybrat hotovost. V těchto případech blokuje účty.

S kým jsme si povídali

Bezpečnostní analytička Martina Kadlecová pracuje v týmu IT bezpečnosti České spořitelny. Úkolem týmu je odhalovat kybernetické útoky, podvody na konta klientů a pokusy o ně.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám