Hlavní obsah

Elixíry mládí máte doma: Proč je tak blahodárný med, voda nebo přepuštěné máslo

Foto: Suvorova Alexandra, Shutterstock.com

Foto: Suvorova Alexandra, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se co nejdéle nejen cítit, ale i vypadat mladší? Nemusíte utrácet tisíce, stačí sáhnout po tom, co je kolem vás. Tohle jsou opravdové elixíry, jen o jejich schopnostech dost možná nevíte!

Článek

Koupel v oslím mléce nebo v krvi mladých panen – to byly způsoby, jak se egyptská královna Kleopatra nebo obávaná hraběnka Alžběta Báthory chtěly dopracovat ke kráse a věčnému mládí. My vám dnes nabídneme trochu méně extrémní a dostupnější možnosti.

Přepuštěné máslo

Ghí, tedy přepuštěné máslo, hojně využívaly naše babičky. Ty to dělaly hlavně z pragmatických důvodů. „Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získá ghí velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. Při běžné pokojové teplotě vydrží minimálně 12 měsíců,“ konstatuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Ghí je ale ceněno i pro to, co tělu dává. Ájurvédská medicína ho považuje za potravinu, která čistí a harmonizuje, pomáhá posilovat organismus, podporuje mozkovou činnost a prý i prodlužuje život.

Ghí obsahuje, stejně jako máslo, řadu tělu prospěšných látek včetně takzvaných zdravých tuků, sice v koncentrovanější podobě, ovšem jde také v podstatě o čistý máselný tuk, takže si hlídejte, abyste lehce nepřesáhli doporučené množství za den.

Ghí ale můžete používat i jako pleťovou masku, to v něm lze macerovat i bylinky, uvádí se například levandule. Stačí ho nanést tenoučkou vrstvu, nechat působit a poté do pleti lehce vmasírovat. Pleť se díky němu stane hedvábně jemnou, hydratovanou, vyživenou a na pohled mladší.

Foto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Přepuštěné máslo harmonizuje tělo a podle ájurvédy prodlužuje životFoto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Med

Jestli je něco prověřeno staletími, tak to jsou právě blahodárné účinky medu. Kromě toho, že je zdravější, stravitelnější a o trochu méně kalorickou alternativou bílého cukru, obsahuje antioxidanty a aminokyseliny, vitaminy, minerály jako draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík a další cenné látky. Známý je jeho antibakteriální účinek, podpora hojení, ale i tvorby nových tkání. Ve spojení s mateří kašičkou je právě oním elixírem mládí, protože má schopnost podpořit regeneraci buněk.

Denně se vyplatí sníst alespoň kávovou lžičkou medu. Vyzkoušejte ho například na slazení kávy, přidejte ho do ranní ovesné kaše. Vaječný žloutek smíchaný se lžičkou medu je zase dobrý přípravek na vysušenou pleť: naneste ji a nechejte působit asi 15 minut.

Mladě vypadat ovšem není všechno, důležité je i to, aby člověk zůstal mladý na duchu. „Med je bez přehánění univerzální všelék, který obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, obsahuje také pinocembrin, což je antioxidant spojený s lepším fungováním mozku,“ říká včelař Milan Špaček ze společností Medokomerc.

Černý česnek

Černý česnek znají nejspíš milovníci asijské kuchyně. Je to česnek v podstatě fermentovaný, vyráběný umístěním do speciální komory, kde je teplota přes 60 °C, a to klidně na tři měsíce! Právě to změní jeho barvu, ale i konzistenci, chuť a vůni. Je jemnější, spíš nasládlý, mazlavý a jen s lehkou vůní a příchutí česneku. Má výrazně antibakteriální účinky a je to antioxidant. Podporuje imunitu, má blahodárné účinky na srdce, pomůže snížit krevní tlak a dodá tělu spoustu vitaminů a minerálů. Jeho konzumace má vliv i na zdraví a vzhled pokožky. Lze ho koupit v prodejnách asijských specialit, ale i ve formě potravinových doplňků, většinou kapslí, v lékárně.

Foto: kai keisuke, Shutterstock.com

Černý česnek má blahodárný vliv na zdraví a vzhled pokožkyFoto: kai keisuke, Shutterstock.com

Kozí mléko

Proč má kozí mléko pověst elixíru mládí? Je lépe stravitelné než mléko kravské, nemusí vadit ani těm, kteří trpí intolerancí na laktózu a je přímo nabito vitaminy a minerály. Nejen, že se vám postará o silné kosti, ale má vliv na správnou hladinu cholesterolu v krvi a úpravu krevního tlaku, což je skvělou prevencí chorob srdce a cév, stejně jako infarktu nebo mrtvice. Pro obsah selenu je zásadní pro imunitní systém a obranu proti zánětům. Zkoumá se možnost, že mohlo pomáhat proti rakovině.

Kromě v kuchyni má kozí mléko hojné využití i v kosmetice. Výrazně hydratuje a regeneruje pleť, udržuje ji pružnou a mladistvě vypadající. Hodí se i k léčbě ekzémů a akné. Na domácím trhu jsou k dostání krémy, pleťové masky, sprchové gely nebo olejové koupele.

Spánek

Zásadním elixírem mládi a krásy je spánek. Měli byste si ho dopřát pravidelně a v takové míře, v jaké ho vaše tělo potřebuje. Pro dospělého by to mělo být 6–8 hodin a do postele byste měli ulehnout ideálně kolem 22 hodiny, pokud tedy tělo nezavelí jinak. Vše potřebné o spánku se dozvíte v článku Tajemný spánek: Jeho nedostatek může vést k alzheimerovi i rakovině, nadbytek zase k mrtvici

Voda

Elixírem mládi je i obyčejná voda. Aby pleť skvěle vypadala, je potřeba ji hydratovat zvenčí i zevnitř. Bez vody by samozřejmě člověk nepřežil, dostatek tekutin má ale příznivý vliv na imunitu, prospívá krevnímu oběhu a tím činnosti srdce a mozku, díky ní se z těla vyplaví toxiny a začnete rychleji hubnout. Co pít, proč káva nevadí a jak vybrat minerálku a džus?

Reklama

Související témata:

Načítám