Hlavní obsah

Lucie Borhyová: Kdo je jejím dobrým andělem, jaký má vztah s Reyem Korantengem a čím jí pomohl syn?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Lucie Borhyová, každému se vybaví její úsměv. Ten rozdává na všechny strany, stejně jako dobrou náladu. A dalo by se říci, že i srdce. Pomáhá totiž v různých nadacích a projektech. Co pro ni znamená začátek září?

Článek

Nejznámější tvář televize Nova Lucie Borhyová (44) je od září zpátky ve svém režimu. Tento měsíc pro ni totiž znamená návrat do práce v plné polní, start dalšího školního roku pro její děti, moderování nových akcí i práce v charitě. Proto také začátek tohoto měsíce nemá zrovna dvakrát v lásce, neboť je vše hektické.

I z toho důvodu jsme také náš dnešní rozhovor dělaly s Luckou po telefonu při cestě do práce. „V autě telefonuju nejradši, tam mám nejvíc klidu,“ omlouvala se hned na úvod. Přesto jsme během půlhodinky stihly probrat děti, Reye, Luciinu vlastní nadaci LuckyBe i spolupráci s Dobrým andělem, kterého podporuje naše redakce v rámci projektu Rok pro dobro.

Jste hlavní tváří nadace Dobrý anděl, která loni oslavila 10 let své činnosti, jak dlouho už vaše spolupráce trvá?

Dobrým andělem jsem už 9 let a moc si toho vážím.

Byla to vaše první pomoc? Nebo jste před tím už přispívala na jiné projekty?

Určitě jsem pomáhala už před Dobrým andělem. Byla jsem chvíli patronkou UNICEF, podporovala jsem Avon pochod proti rakovině prsu, spolupracovala jsem chvíli s Kapkou naděje Venduly Svobodové a podporovala jsem i různé domovy pro seniory. Kde byla pomoc důležitá, snažila jsem se přispět. Ale protože byla moje pomoc už moc rozmělněná mezi hodně projektů, začala jsem se soustředit hlavně na nadaci Dobrý anděl a pomoc předčasně narozeným miminkům Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Jakým způsobem vaše pomoc Dobrému andělu probíhá?

Měsíčně pravidelně zasílám určitou částku, kterou si nadace rozdělí sama, a točím pro ně reklamní spoty, kde se setkávám osobně i s danými rodinami. Nyní mě jedno takové natáčení čeká zrovna v září. Je to taková osvěta, aby lidé věděli, že je tu organizace, která pomáhá rodinám, kde se vyskytla vážná nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Lucie pomáhá nadaci Dobrý anděl hlavně finančněFoto: Profimedia.cz

Jaký to ve vás nechává dojem potkat se osobně s rodinami, které vychovávají vážně nemocné či postižené děti? Spřátelila jste se s některými?

Rodiny vám děkují a mě to samozřejmě velmi dojímá. Loni při natáčení spotu jsem ho celý proplakala. Jako rodič to hodně prožívám a je to pro mě vnitřně citlivé, zvláště když jsou v tom nemocné děti, ale člověk má z pomoci zase dobrý pocit. Některé rodiny mi přirostly k srdci opravdu hodně.

Věřím, že váš úsměv je ale pro rodiny nakažlivý a léčivý, jste vždy pozitivně naladěná?

Myslím si, že tohle je zrovna věc, se kterou se člověk musí asi narodit. Sice se dost věcí dá naučit, ale někteří lidé tak od podstaty nejsou založení. Já to mám zkrátka v sobě. Na vše se snažím nahlížet pozitivně a z té lepší stránky. Snažím se neřešit nepodstatné věci a banality. Nikdy nevíte, co se stane zítra. Je to dané asi i tím, kde se pohybuji a mezi jakými lidmi.

S vámi pomáhá i Rey, děláte všechno společně?

S Reyem se známe opravdu přes pětadvacet let a jsme na sebe skutečně napojení. Bydlíme vedle sebe, moderujeme Televizní noviny, uvádíme spoustu pořadů a moderujeme různé akce, kolikrát už spontánně, aniž bychom si to předem připravovali. Když se jeden nadechne, druhý už přesně ví, co ten druhý řekne. Takže naše spolupráce s Dobrým andělem vznikla také současně.

Foto: Profimedia.cz

S Reyem Korantengem jsou sehraná dvojka, nejen na televizních obrazovkách, ale i při moderování různých akcíFoto: Profimedia.cz

Máte svého dobrého anděla vy sama? Každý ho asi občas potřebuje?

Pro mě je to moje maminka. Je to člověk, u kterého vždy najdu podporu, mohu se k němu jít vyplakat a najdu zde vždy útěchu. Zároveň je to moje dobrá kamarádka, se kterou mohu o svých problémech mluvit, což je v životě hodně potřeba. Myslím si, že v dnešní době je pro některé problém se otevřít, svěřit se s trápením. Není podle mne ani ostuda si říct o odbornou pomoc. Ale tu jsem díky mamince naštěstí dosud nepotřebovala.

Určitě vám jako známé tváři chodí spousta žádostí o pomoc, ale člověk nemůže vyhovět všem. Předpokládám, že ani není v lidských silách na všechny reagovat. Jak tohle řešíte?

Tohle je trošku problém, neboť tím, že jsem veřejně známá, se na mě lidé obrací se spoustou věcí. Svěřují mi své příběhy, chtějí půjčit i rovnou poslat finanční obnos. Dřív tyhle žádosti chodily formou dopisů, dnes mám zahlcené zprávami sociální sítě. Tam je problém vyhodnotit, kdo vám říká pravdu, kdo si vymýšlí, což se stává. Proto pomáhám právě přes nadace, kde se nestane, že by se člověk spálil.

Proto jste také založila před pěti lety vlastní nadační fond LuckyBe?

Přesně tak. Nadační fond LuckyBe získává finanční prostředky pro pomoc dětem na Neonatologickém oddělení Nemocnice Na Bulovce v Praze. Za poslední tři roky dokázal náš projekt vybrat víc než milion korun na nákup přístrojů a vybavení na oddělení. V tom spatřuji obrovský smysl.

Foto: Profimedia.cz

Lucie má již vlastní charitativní nadaci LuckyBe, kde můžete přispět například koupí náramků navržených samotnou moderátorkouFoto: Profimedia.cz

Neonatologické oddělení na Bulovce podporujete mnohem delší dobu. Je to tak?

Shodou okolností teď budeme 6. října slavit 15 let založení JIPky na tomto oddělení a já jsem byla u jejího zrodu. Za naši nadaci při této příležitosti předáme další potřebný speciální přístroj. Mám k Bulovce zkrátka vztah i díky tomu, že jsem tam rodila obě děti, Lucase (13) a Lindu (8), a spřátelila se před lety i s panem primářem.

Kde získáváte do vašeho fondu finance?

Lidé mohou zasílat libovolnou částku na transparentní účet, děláme různé dražby, třeba kalendáře, které jsem nafotila, nebo pořádáme charitativní aukce obrazů, jež nám věnují různí umělci zdarma. V další řadě máme také e-shop s drobnými doplňky v podobě hrnečků, diářů, kšiltovek, triček či náramků, které sama navrhuji. K nim mě přivedl vlastně syn, když mi jeden takový jednoho dne daroval a napsal mi do přáníčka „od srdce“.

A pomáhají vám i vaše děti?

Občas pomáhají oba, ale častěji Linduška, která mi radí s výběrem korálků do náramků. Je nadšená a je hezké, že je pak nosí třeba i jako dárky paním učitelkám do školy.

Kdy jste jim naposledy pomohla naopak vy?

Pomáhám jim skoro každý den, neboť jsou dost akční a potřebují moji asistenci u spousty věcí. Než jsem dnes jela do práce, tak jsem zrovna pomáhala Lindušce lepit její vlastní knížku, kterou vytvořila. Také jim často pomáhám s produkcí vlastních videí, která si oba natáčejí a moc je to baví. Moje práce je jim zkrátka inspirací. Syn už má dokonce i svůj youtube kanál.

Cílem systému nadace Dobrý anděl je, aby rodiny nemocných dostávaly pravidelnou měsíční finanční pomoc ve výši několika tisíc korun. Pomoci můžete i vy – pravidelně, nebo jednorázově kartou či na účet 8001008/5500.

Článek je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, které si daly za cíl pomáhat druhým. Více příběhů najdete v sekci Rok pro dobro.

Načítám