Hlavní obsah

Nechoďte spát s mokrou hlavou aneb Jak bojovat s lupy?

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupy jsou častý vlasový problém a někdy se s nimi setkal asi každý. Občas za ně může jen maličkost – třeba špatně vymytý šampon či nevhodná vlasová kosmetika. Přečtěte si, jaké jsou další důvody vzniku lupů, jak problém řešit a po jakých produktech sáhnout.

Článek

Svědící pokožka a „zasněžená“ ramena. Lupy trápí až dvě třetiny populace. Jejich tvorba může souviset s vícero věcmi: se špatnou imunitou, stresem, nedostatkem vitaminů, používáním nevhodné vlasové  kosmetiky, alergiemi, tvorbou kvasinek, počasím, nošením čepic nebo s kožním onemocněním (seborea, lupenka). Jak s nimi zatočit?

Jaké jsou druhy lupů

Nepříjemné lupy se dělí na dva druhy: suché a mastné. Suché lupy jsou menší, bílé a sypké a může je provázet pocit suché, svědivé pokožky. „Často se tvoří kvůli nedostatečné hydrataci těla a pokožky hlavy. K dalším příčinám patří používání nekvalitních stylingových produktů, nevhodně zvolený šampon a kondicionér a špatně nastavená péče o vlasy, třeba umývání vlasů večer a chození spát s mokrou hlavou,“ vysvětluje Pavel Filandr, kadeřník a technolog firmy New Flag.

Mastné lupy se nesypou, ale jde o nažloutlé šupiny, které se drží jakoby přilepené u hlavy. Nejčastěji se jedná o důsledek nadprodukce mazu vlivem hormonálního působení. Můžou se vyskytovat i při onemocnění seboroickou dermatitidou anebo jen jako důsledek nošení čepic v zimě.

1. Péče pro suché lupy

Kůže na hlavě potřebuje především šetřit a hydratovat. Vybírejte šampony, které vlasovou pokožku nezatěžují a mají zklidňující a hydratační účinky. „Nezapomeňte také zvolit profesionální stylingové přípravky. Určitě se zkuste vyhnout například lakům, které obsahují velký podíl pryskyřice,“ doporučuje Pavel Filandr.

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon proti suchým lupům Kerium La Roche-Posay, 447 Kč (200 ml). Šampon proti lupům a na suchou pokožku hlavy Coslys, 329 Kč (500 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující heřmánkový šampon Luna Alpa, 38 Kč (430 ml). Šampon proti suchým lupům Nasturtium Klorane, 185 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon proti lupům a svědivé pokožce hlavy DermaCare Dryness & Itch Relief Dove, 119 Kč (355 ml). Hydratační a detoxikační šampon Eco Therapy Revive Maria Nila, 760 Kč (350 ml)Foto: Archiv firem

2. Péče pro mastné lupy

Na mastné lupy potřebujete něco, co je dostane z pokožky hlavy a poradí si s nadbytečným maštěním. Za pozornost stojí i peelingové šampony, kterými prokrvíte pokožku a odstraníte šupiny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Gelový šampon proti mastným lupům DermoCapillaire Eucerin, 355 Kč (250 ml). Šampon proti suchým i mastným lupům Uriage, 349 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Peelingový šampon Urban Alchemy, 499 Kč (250 ml), prodává PulseOfBeauty. Šampon proti lupům s peelingovým efektem Dercos Vichy, 455 Kč (250 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kopřivový šampon Tierra Verde, 179 Kč (230 ml). Šampon proti mastným lupům Sebamed, 239 Kč (200 ml), prodává PilulkaFoto: Archiv firem

Jak se zbavit lupů: Pozor na kondicionér!

Produkty proti lupům střídejte s dalšími vhodnými produkty. „Pokud má pokožka sklony k lupovitosti, snažte se vybírat šampon vhodný na citlivou pokožku. Měl by ideálně obsahovat také ureu, ta má výborné léčivé účinky a pokožka se brzy uzdraví,“ radí Libor Smrž ze salonu Hair We Are.

A dále upozorňuje: „Kůži udržujte v kondici pravidelnou masáží a v žádném případě nenarušujte její pH kondicionérem, ten patří jen do délek vlasů, v žádném případě ne na pokožku.“ To samé platí i vlasových maskách, pokud nejsou přímo určené pro boj s lupy. Po umytí, tedy do vlhkých vlasů, můžete vyzkoušet vlasové vody a tonika, které pečují o pokožku hlavy a zlepšují její stav. Většinou se neoplachují.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tonikum na suché i mastné lupy Eucerin, 445 Kč (100 ml). Vlasové tonikum pro problematickou pokožku hlavy Organická apotéka, 303 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Nejlepší bylinky na lupy a svědění hlavy

Zkusit můžete i bylinné oplachy. Podle fytoterapeutky Moniky Poledníkové jsou na svědění pokožky hlavy vhodné list máty peprné, list šalvěje lékařské, kořen lopuchu většího, květ levandule lékařské. Proti proti lupům se osvědčily květ heřmánku pravého, kořen lopuchu většího, květ levandule lékařské, nať nebo samotný list kopřivy dvoudomé a máty peprné a také zelený čaj.

Nakonec hřívu vždy vyfoukejte či nechte volně uschnout. Nechoďte spát s mokrou hlavou a nepřehánějte to se stylingovými přípravky. Jestliže nic z toho nezabere, při dlouhodobějších potížích neodkládejte návštěvu odborníka (dermatolog, tricholog), který zjistí pravou příčinu problémů.

Reklama

Související témata:

Načítám