Hlavní obsah

Suché vlasy bez objemu: testovaly jsme, zda zabere měsíční ozdravná kúra, kterou lze zvládnout doma

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že už jste vyzkoušely všechno, a stále se vám nedaří svou hřívu zregenerovat? Trápí vás zničené vlasy postrádající hustotu a objem? Přečtěte si zkušenosti čtenářky Kristýny, která měsíc testovala produkty pro regeneraci vlasů, i tipy kadeřníků.

Článek

Trápí vás suché konce a zplihlé vlasy, které se navíc lámou? Tohle přesně řešila i čtenářka Kristýna, které se rozhodla s tím něco udělat. Měsíc zkoušela výrobky, které měly její problém postupně napravit. Jaké jsou její zkušenosti? A co doporučují kadeřníci?

Výživa, nebo objem

Kombinace poškozených vlasů a touha po objemu je opravdu zapeklitá. Nejlepší je dát vlasům, co potřebují, pomocí regenerační a výživnější péče, objem se pak dá dohnat stylingovými přípravky, například pěnovými tužidly, spreji pro dodání textury nebo suchým šamponem.

„Poškozené vlasy bez objemu potřebují intenzivní, ale zároveň lehkou péči. Zvolila bych hloubkově čisticí šampon s vyváženým obsahem proteinů a hydratace plus masku, která vlasy obnovuje v jejich jádře,“ říká Klára Jansková ze Salónu Oáza v Uherském Hradišti.

Bez kondicionéru to nepůjde

Kristýna tedy začala zkoušet produkty určené pro výživu a regeneraci a z různých cenových hladin. Základem vlasové péče je pochopitelně šampon. Volba padla na veganský šampon pro poškozené vlasy od Maria Nila, který jim navrací pevnost a vyniká svým složením bez sulfátů. Vlasy zanechal jemnější, nesvědila po něm hlava a stačilo ho opravdu malé množství. Preferovala si s ním umýt hlavu dvakrát, protože napoprvé šampon tolik nepění.

Ačkoliv se pečujícími šampony myla už předtím, problém přetrvával. Jak se ukázalo, jedním z největších prohřešků bylo, že nepoužívala po každém umytí vlasů kondicionér. Ten totiž umí vlas nejen dále hydratovat, ale hlavně uzavřít, aby z něho vláha neutíkala pryč. Kristýna tentokrát vyzkoušela obnovující a vyživující kondicionér od Balmain, který opravuje vlas zevnitř. Její zkušenost po měsíci? „Vlasy hydratuje, ale do mých délek na ramena stačila bohatě jedna pumpička, jinak mi vlasy spíš zatížil a dříve se mi mastily“.

Foto: Archiv firem

Zleva: šampon pro suché a poškozené vlasy Maria Nila Structure Repair, 493 Kč (350 ml), prodává Notino; obnovující a vyživující kondicionér pro suché a poškozené vlasy Balmain, 890 Kč (300 ml), prodává Salon OnlineFoto: Archiv firem

Maska nade vše

I přesto, že používala kvalitní přípravky, které by měly stav vlasů zlepšit, nic nejde jako mávnutím kouzelného proutku. „Nezaznamenala jsem, že by se vlasy ihned markantně zlepšily. Největší efekt mělo použití masky na vlasy,“ říká Kristýna. Vyzkoušela kúru s keratinem od Baley, která má napravovat strukturu vlasu a předcházet jejich třepení. Používala ji i klidně dvakrát týdně a výsledkem byly pevnější vlasy, které lépe drží tvar. Zaznamenala ale ještě jeden bonus – díky výživné masce i kondicionéru získaly vlasy hydrataci, a tím pádem se začaly zase přirozeně vlnit.

Nepostradatelná pro její vlasy pak byla bezoplachová péče, kterou aplikovala nejen po umytí, ale i přes den. „Bez olejíčků a krémů se prostě neobejdu,“ potvrzuje. Vyzkoušela krém na vlasy Elseve, který vlasy obnovuje a chrání i před tepelnou úpravou. Stačí hrášek produktu rozetřít rovnoměrně do konečků a prsty je uhlazovat.

Foto: Archiv firem

Zleva: kúra na vlasy Spliss protection, Balea, 70 Kč (300 ml), prodává dm drogerie; bezoplachová péče s keratinem Elseve, L’Oréal Paris, 130 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Vždy vyfoukat!

O křehké a zničené vlasy je potřeba se starat jemně. Co je důležité podle kadeřníků dodržovat? „Vlasy byste měli vždy vysušit, nenechávejte je usychat samovolně a rozhodně nechoďte spát s mokrou hlavou,“ doporučuje Dyson ambassador Daniel Pašek a dodává: „Je dobré také promasírovat pokožku hlavy a v létě doporučuji používat UV ochranu vlasů.“

Termoochrana je povinná

Na co kadeřníci dál přísahají? „Tepelná ochrana je alfou a omegou. Zároveň si vlasy dělte do sekcí, díky tomu budete mít přehled o narovnaných nebo navlněných vlasech a nestane se vám, že budete znovu žehlit nebo vlnit již upravený vlas. A vždy začínejte jen s opravdu suchými vlasy, ideálně je žehlete rovnou po vyfoukání,“ dává své tipy kadeřnice Barbora Bajerová.

„Vím, jaký typ vlasů mám, a proto se k nim snažím být šetrná. Zbytečně je nežehlím a ani je nečešu mokré, až po vyfoukání fénem,“ dodává Kristýna, za což by ji kadeřníci určitě pochválili. Klasické hřebeny také vyměnila za ty s kančími štětinami, kterými vlasy rozčešete opravdu jemně a navíc jim tak dodáte lesk.

Foto: Lukáš Kukla

Kristýna má vlasy po ramena, prostříhané, aby lépe držely tvar. Vlevo před a vpravo po testování. Můžete si všimnout, že vlasy se Kristýně nyní víc přirozeně vlní. Spíše než markantní změnu zaznamenala dílčí úspěchy, jako je jejich větší hydrataceFoto: Lukáš Kukla

Čekat, nebo prodloužit?

Platí, že je vždy lepší se zbavit těch nejhorších zničených konečků než mít dlouhé, ale polámané a prořídlé vlasy. Jako řešení se taky ještě nabízí nechat si vlasy prodloužit, díky tomu překlenout to nejhorší období, než vlasy dorostou. Vždy se to ale odvíjí od konkrétního případu a typu vlasů, tahle strategie tak nemusí být vhodná pro všechny. „Někdy je lepší raději rok vydržet s dobře střiženým mikádem a dávat vlasům správnou péči. Ony vám to vrátí, to mluvím z vlastní zkušenosti,“ dodává na závěr kadeřnice Klára Jansková.

Další masky na vlasy pro poškozené vlasy

Foto: Archiv firem

Zleva: bezoplachová maska obnovující strukturu vlasu K18 Molecular Repair, 1890 Kč (50 ml), prodává Salon Online; hloubkově regenerační maska Serie Expert Absolut Repair, L’Oréal Professionnel, 465 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: maska na vlasy s hedvábnými proteiny, Ziaja, 99 Kč (200 ml); regenerační maska na vlasy Authentic Beauty Concept, 999 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám