Hlavní obsah

Česká skupina Vesna ve finále Eurovize! Karel Gott v ní kdysi zcela propadl

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zítra to vypukne! V britském Liverpoolu se od úterý koná hudební soutěž Eurovision Song Contest a mezi adepty na vítězství je i česká dívčí skupina Vesna. V sobotu nás čeká velké finále, které budete moci sledovat v televizi. Nicméně víte, že před mnoha lety v této pěvecké show soutěžil třeba i Karel Gott? A že z Lenky Filipové mohla být česká Céline Dion?

Článek

U nás se hudební soutěž Eurovision Song Contest (zkráceně Eurovize) stala populární až v posledních letech, ve světě má ale dlouhou tradici, koneckonců první ročník se konal v roce 1956. Soutěž pořádá Evropská vysílací unie (nezisková organizace rozhlasových a televizních stanic) a Česká republika (respektive Česká televize) nebyla dlouhé roky jejím členem.

Nicméně od roku 2007 se čeští interpreti do Eurovize pravidelně zapojují a letos se česká kapela Vesna dokonce probojovala do finále! Než ale dívčímu uskupení, které samo sebe označuje jako slovanskou skupinu (a proto také zpívá nejen česky, ale třeba i bulharsky či ukrajinsky), začnete v sobotu fandit, podívejte se, kdo ze slavných umělců touto soutěží v minulosti také prošel.

Karel Gott jako první Čech v Eurovizi

Bylo to v roce 1968, chvíli to v tehdejším Československu vypadalo na uvolnění politických restrikcí, a tak se televize začala snažit dostat mezi členy Evropské vysílací unie a do Eurovize se též zapojit. Motivací bylo ale určitě i to, že rakouská ORF (tamní veřejnoprávní televize) na soutěž nominovala Karla Gotta. Právě tehdy v době určitého rozvolňování se totiž pro Rakušany stal Gott jakýmsi symbolem liberalizace, prostě umělec, který za svou zemi soutěžit (zatím) nemůže, ale je mu umožněno předvést svůj talent za zemi jinou.

Gott na Eurovizi za Rakousko skutečně vystoupil a o vítězství se pokusil s písní Tausend Fenster. Neúspěšně, nedostal se ani do finále a skončil třináctý (ze sedmnácti). A neúspěchem skončily i pokusy tehdejší československé televize o členství ve vysílací unii, protože v srpnu do země vtrhla sovětská vojska a jakékoli uvolňování, natož „paktování“ a „kamarádíčkování“ se západním světem bylo nemyslitelné.

ABBA, Céline Dion

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadala Céline Dion, když se ve Švýcarsku ucházela o možnost reprezentovat tuhle zemi na Eurovizi.Foto: Profimedia.cz

I když mnoho lidí tvrdí, že na Eurovizi nevystupují žádné velké hvězdy, není to tak úplně pravda. Jen je to trochu naopak, na Eurovizi se velké hvězdy rodí.

Bylo tomu například u dnes již legendární kapely ABBA, která soutěž v roce 1974 doslova ovládla - píseň Waterloo, s níž tam vystoupili, je hitem dodnes. Anebo u Céline Dion, která na Eurovizi přijela jako začínající a ne moc známá zpěvačka, ale poté, co soutěž v roce 1988 vyhrála, stala se z ní hvězda první třídy. Za svou rodnou Kanadu soutěžit nemohla (Kanada se Eurovize neúčastní), a tak to zkusila za Švýcarsko. Ale jen málokdo ví, že tahle slavná zpěvačka původně na soutěži vůbec být neměla, protože Švýcarsko původně oslovilo českou zpěvačku Lenku Filipovou. Ta ale od tehdejšího politického režimu v Československu nedostala povolení vycestovat, natož povolení reprezentovat cizí zemi! Jak by to dopadlo se Céline Dion a kde by byla Lenka Filipová, kdyby byl režim méně přísný, se už ale nikdy nedozvíme.

Foto: Profimedia.cz

Conchita Wurst na Eurovizi v roce 2014 šokovala především konzervativní svět.Foto: Profimedia.cz

Conchita Wurst

Když je ale řeč o slavných vítězích soutěže, nelze zapomenout na Conchitu Wurst. Vousatou zpěvačku z Rakouska, v kterou se na pódiu mění gay zpěvák a drag queen Tom Neurwirth. Conchita, která na Eurovizi vystoupila nalíčená v ženských večerních šatech, s dlouhými tmavými vlasy, ale také výrazným plnovousem, vzbudila pozdvižení. A to nejen svým skvělým pěveckým výkonem, ale samozřejmě i vzezřením. A povedlo se jí nejen vyhrát, ale rozpoutat opravdu bouřlivou diskuzi o sexuální identitě, svobodě a diskriminaci.

Kabáti a spol. aneb Češi na Eurovizi

Foto: Profimedia.cz

Mezi Čechy, kteří ČR reprezentovali na Eurovizi, byla i Marta Jandová a Václav Noid Bárta.Foto: Profimedia.cz

Když pomineme Karla Gotta, Česká republika se do hudebního zápolení aktivně zapojila až v roce 2007. Mezi roky 2010 a 2014 si navíc Češi dali od soutěžení v Eurovizi pauzu, Česká televize to tehdy vysvětlila nezájmem veřejnosti a nízkou sledovaností. I tak se ale v soutěži od té doby objevilo hodně Čechů a takhle jim to šlo.

  • 2007 – kapela Kabát, v semifinále skončili poslední
  • 2008 – Tereza Kerndlová, v druhém semifinále skončila předposlední
  • 2009 – skupina Gipsy.cz, v druhém semifinále skončila poslední
  • 2015 – Marta Jandová a Václav Noid Bárta, vypadli v semifinále
  • 2016 – Gabriela Gunčíková, jako první Češka postoupila do finále, ale celkově pak skončila na 25. místě
  • 2017 – Martina Bárta, vypadla v semifinále
  • 2018 – Mikolas Josef, probojoval se do finále a celkově skončil šestý, což je historicky nejlepší výsledek pro Čechy
  • 2019 – skupina Lake Malawi, probojovali se do finále, kde skončili jedenáctí
  • 2020 – soutěž byla zrušena kvůli koronavirové pandemii
  • 2021 – Ben Cristovao, nepostoupil do finále
  • 2022 – skupina We Are Domi, postoupili do finále a skončili na 22. místě

Ne každý má samozřejmě rád hudební soutěže, někdo dává přednost spíš něčemu ostřejšímu. Třeba přežití v divočině. Upřímná zpověď účastnice Survivoru Karolíny Krézlové: Na ostrově jsem přišla o menstruaci

Související témata:
Eurovision Song Contest
Hudební skupina Vesna
Conchita Wurst

Načítám