Hlavní obsah

Nudíte se? Pořiďte si domácího mazlíčka aneb Jak může pes či kočka prospět vašemu vztahu

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Jak posunout vztah takzvaně o level výš, jak ho vylepšit, jak překonat lehčí vztahovou krizi? Na vše může být podle řady odborníků odpověď – pořiďte si domácího mazlíčka. Jak pes či kočka prospívají lásce? Proč bude díky nim váš vztah pevnější?

Článek

O tom, že domácí mazlíček (nejčastěji pes nebo kočka) prospívá milostným vztahům, je přesvědčena řada odborníků. Zvíře toho totiž dokáže víc, než si možná dovedete představit. Ale pozor, nic z následujícího neplatí pro opravdu poničené vztahy, párům těsně před rozvodem, tam, kde to doopravdy dlouhodobě nefunguje, žádný pes nepomůže.

Ale kde se řeší drobnější komunikační neshody, rutina, málo společných zážitků a podobně, může mazlíček hodně pomoci. A tady je pár důvodů, proč.

Jaké domácí zvíře si pořídit

Pořídit si psa, kočku nebo třeba papouška není jen tak, je to výsledek společných úvah, debat a diskusí. „Je to vlastně určitý druh smlouvy. Oba souhlasíte s tím, že si do péče vezmete živého tvora, který s vámi může být řadu let, někdy i desetiletí,“ říká americká terapeutka Katie Leikam.

Ještě než se tak rozhodnete, jste vlastně oba přinuceni se zastavit a přemýšlet o tom, jak moc (či málo) ve váš vztah věříte. Jste přesvědčeni, že spolu opravdu dokážete žít, tudíž si můžete vzít zodpovědnost za živé zvíře? Nebo o vztahu pochybujete a vnitřně cítíte, že je to příliš velké sousto? Díky tomuhle zastavení můžete leckdy včas odhalit, že má váš vztah trhliny (a třeba na nich zapracovat), nebo se ujistit, že je pevný (a zvíře si pořídit), nebo si přiznat, že nemá budoucnost (a rozejít se).

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Společná péče o domácí zvíře může utužit váš vztahFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Domácí zvíře jako partnerské pouto

Jakmile si nějaké zvíře pořídíte, vznikne mezi vámi a partnerem další silné pouto. Oba za svého mazlíčka cítíte zodpovědnost, oba ho milujete a oba pro něj chcete to nejlepší. Obecně platí, že lidé, které něco tak silného, jako je živý tvor, spojuje, se o to víc snaží na vztahu pracovat a udržet ho zdravý a silný. Jednoduše máte další motivaci, proč spolu být.

A to se mnohdy může hodit, protože každý vztah si v průběhu života prochází různými fázemi, překonává menší či větší problémy a krize. A když je motivace, jde všechno líp a snáz!

Aktivně strávený společný čas

Tohle platí především pro ty, kteří si pořídí psa. Ten totiž potřebuje opravdu hodně pozornosti a péče. Výcvik, výlety, pravidelné venčení – to vše je příležitost, jak spolu aktivně trávit společný čas. Což bývá často věc, která dostává především v dlouhodobých vztazích dost na frak.

Přitom právě společný čas a společné zážitky jsou jedním z nosných pilířů partnerského života, věc, která vás spojuje, sbližuje a dělá vás jako dvojici silnější.

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Najednou je hodně situací, kdy máte důvod být spolu: na procházce, při výcviku, na psí soutěži…Foto: bbernard, Shutterstock.com

Pes vás učí kompromisům

Domácí mazlíček samozřejmě nepřináší jen radost, je to také starost. Je potřeba ho nějak vychovat, nastavit si nová pravidla společného soužití, dopřát mu potřebou péči, postarat se o něj fyzicky i finančně. To všechno jsou věci, o kterých spolu musíte mluvit.

Zda povolíte zvířátku spát s vámi v posteli, čím ho budete krmit, jak se podělíte finančně, k jakému veterináři budete chodit, zda zvíře vykastrujete, či ne – jednoduše řečeno, je toho hodně, co všechno musíte probrat a na čem se musíte nějak dohodnout. A vytvářet kompromisy, to je velké umění, bez kterého se žádný vztah neobejde.

Domácí zvíře jako zdroj komunikace

Jde ale i o to, že zvíře je původcem řady zábavných situací, díky nimž máte důvod se společně zasmát. Ale také je zdrojem řady starostí a trápení, kvůli nimž si musíte být s partnerem vzájemně oporou. Utěšovat se a uklidňovat se vzájemně, když je zvíře nemocné, spolupracovat, když se vám třeba zaběhne, radovat se, když se problém vyřeší.

„Nový mazlíček může znamenat velkou změnu ve vašem každodenním životě, ale pokud jste na ni připraveni a jste ochotni vypořádat se s výzvami, může mazlíček do vztahu přinést novou radost. A společné aktivity a zážitky, které se zvířetem přicházejí, mohou z páru udělat rodinu,“ říká poradkyně pro chování koček Jessica Char.

Reklama

Načítám